HS: Lentoliikenteen gps-häirinnän takana valtiollinen toimija, arvioi tutkija – Traficomin mukaan häiriöitä Jyväskylä–Kuopio–Mikkeli-akselilla ja itärajan lähellä

Viime päivinä Jyväskylä–Mikkeli–Kuopio-akselilla sekä itärajan läheisyydessä havaitut häiriöt lentoliikenteen satelliittipaikannuksessa ovat todennäköisesti Venäjän valtion aiheuttamia, uutisoi Helsingin Sanomat.

Apulaisprofessori Laura Ruotsalainen Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen osastolta arvioi, että näin laajojen häiriöiden aiheuttamiseen tarvittavia laitteita on vain valtiollisilla toimijoilla.

Ruotsalaisen mukaan Venäjältä kohdistui Pohjois-Suomeen vastaavaa satelliittipaikannusjärjestelmän häirintää viimeksi vuonna 2018 Naton sotaharjoituksen aikana. Norja keräsi tuolloin todisteet, joiden mukaan aiheuttaja oli Venäjän asevoimat.

Myös kuluttajat voivat hankkia häirintälaitteita esimerkiksi estämään, ettei heitä itseään jäljitettäisi paikannuksen avulla. Ruotsalaisen mukaan niiden kantama on kuitenkin niin heikko, että alkuviikon kaltaisesta häirinnästä on syytä epäillä valtiollista toimijaa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: Lappeenrannan seurakuntayhtymä

Mainos: Lappeenrannan seurakuntayhtymä

Ehdokkaaksi seurakuntavaaleihin? Isoja ja pieniä päätöksiä, joilla on väliä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka