Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän isku lastensairaalaan Mariupolissa tuomittiin laajasti – BBC: Länsimaat pelkäävät Venäjän valmistelevan kemiallisen tai taktisen ydinaseen käyttöä Ukrainassa

Länsimaat ja YK tuomitsivat keskiviikkona kovin sanoin Venäjän ilmaiskun äitiys- ja lastensairaalaan piiritetyssä Mariupolin satamakaupungissa Ukrainassa. Ainakin 17 ihmistä haavoittui iskussa. Vahvistamattomien tietojen mukaan raunioissa olisi loukussa naisia, mahdollisesti myös lapsia.

Venäjän ulkoministeriön tiedottajan Marija Zaharovan mukaan Ukrainan "nationalistiset pataljoonat" käyttivät sairaalaa tuliasemanaan sen jälkeen, kun olivat siirtäneet potilaat ja henkilökunnan muualle.

Yhdysvallat arvosteli keskiviikkona kovin sanoin Venäjän "barbaarista" voimankäyttöä. Valkoisen talon lehdistöedustaja Jen Psaki sanoi olevansa järkyttynyt sotilasvoiman käytöstä viattomia siviilejä vastaan suvereenissa valtiossa.

YK:n edustaja tuomitsi iskun niin ikään, ja sanoi, ettei minkään avustustyöhön tai terveydenhuoltoon liittyvän rakennuksen pitäisi koskaan joutua tulituksen kohteeksi.

Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi pitävänsä iskua "täysin moraalittomana".

Uutistoimisto AFP:n paikan päällä olevat toimittajat kertoivat venäläisjoukkojen lähestyvän maan pääkaupungin Kiovan itäisiä lähiöitä, missä taistelut ovat kiihtyneet.

Ukrainan ulkoministeri: Venäjän joukot pitävät Mariupolin asukkaita panttivankeinaan

Venäjän joukot pitävät 400 000:ta Mariupolin asukasta panttivankeinaan ja estävät humanitaarisen avun toimittamisen ja ihmisten evakuoinnin, sanoo Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba Twitterissä .

Umpimähkäinen tulitus Kuleban mukaan jatkuu. Lähes 3 000 vastasyntynyttä lasta kärsii lääkkeiden ja ruuan puutteesta, Kuleba lisäsi. Hän myös vaati maailmaa toimimaan.

Mariupolista kotoisin oleva parlamentin jäsen Dmytro Gurin puolestaan kertoi BBC:lle , että kaupungissa oli jäljellä ruokaa kolmesta viiteen päiväksi. Gurinin mukaan viranomaisten on täytynyt haudata 33 Venäjän tulituksessa kuollutta ihmistä joukkohautaan.

BBC: Venäjän propagandakampanja voi ennakoida kemiallisten aseiden käyttöä

Länsimaiden viranomaiset pelkäävät, että Venäjä valmistautuu käyttämään Ukrainassa kemiallisia aseita tai taktista ydinasetta, kertoi yleisradioyhtiö BBC keskiviikkona.

Nimettöminä pysytelleet viranomaiset sanoivat pelkojensa perustuvan hiljattain julki tulleisiin tietoihin, joiden he katsovat viittaavan siihen, että Venäjä on aloittanut propagandakampanjan oikeuttaakseen näiden aseiden käytön.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova kirjoitti taannoin Twitterissä hiljattain löydettyjen dokumenttien viittaavan siihen, että ukrainalaisissa laboratorioissa valmistellaan biologisia aseita Yhdysvaltain puolustusministeriön rahoituksen turvin.

Venäjän viranomaiset ja media ovat viime päivinä myös väittäneet, että Ukraina on valmistelemassa niin kutsuttua likaista pommia, joka levittää radioaktiivista materiaalia.

Viranomaisten mukaan Venäjä käytti samanlaista propagandakampanjaa myös Syyriassa, ennen kuin siellä käytettiin kemiallisia aseita.

– Meillä on hyviä syitä olla huolissaan, yksi viranomaisista sanoi.

Viranomaisten mukaan heillä on havaintojensa tueksi myös jonkin verran tiedustelutietoa.

Venäjä ja Ukraina sopivat kuuden humanitaarisen käytävän avaamisesta

Venäjä ja Ukraina sopivat keskiviikkona 12 tunnin tulitauosta evakuointialueilla. Tarkoitus oli luoda kuusi humanitaarista käytävää evakuointeja varten, kertoo Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk Telegram-viestipalvelussa julkaistulla videolla .

Humanitaarisen käytävän ja alueellisen tulitauon oli tarkoitus toimia tänään aamuyhdeksän ja iltayhdeksän välisenä aikana.

Paikallisviranomaiset kertoivat aiemmin Sumyn evakuointien jatkuvan Pultavan kaupunkiin.

Tiistaina alkaneiden Sumyn kaupungin evakuointien lisäksi tänään on tarkoitus avata humanitaarisia käytäviä myös Energodarista ja Mariupolista Zaporizhzhjan kaupunkiin, Volnovahasta Pokrovskiin sekä Izjumista Lozovaan. Lisäksi Kiovaan suuntautuvia käytäviä on tarkoitus avata pääkaupungin lähellä sijaitsevista Irpinistä, Butshasta, Vorzelista, Borodjankasta ja Hostomelista.

Sumysta evakuoitu eilen noin 5 000 ihmistä

Ukrainan presidentin kanslian mukaan tiistaina Koillis-Ukrainassa sijaitsevasta Sumystä evakuoitiin noin 5 000 ihmistä. Eilen iltapäivällä ukrainalaisviranomaiset kertoivat lisäksi lähes 3 000 ihmisen evakuoinnista Kiovan lähellä sijaitsevasta Irpinin kaupungista.

Vereshtshuk vetosi tämänpäiväisessä videoviestissään Venäjään, että se pitäisi yllä sovittua tulitaukoa alueilla.

– Olemme saaneet negatiivisia kokemuksia siitä, ettei kyseisenlaisia sitoumuksia pidetä, Vereshtshuk kertoi viitaten Ukrainan eiliseen yritykseen luoda humanitaarinen käytävä Mariupoliin.

Ukrainan puolustusministeriö syytti eilen Venäjää Mariupolin humanitaarisen käytävän estämisestä.

– Vihollinen on hyökännyt humanitaarisen käytävän suuntaan, puolustusministeriö kertoi Facebookissa tiistaina.

Maanpuolustuskorkeakoulu: Ukrainassa edelleen verrattain rauhallista

Sotatilanne Ukrainassa on pysynyt edelleen verrattain rauhallisena, kertoi Maanpuolustuskorkeakoulu (MPKK) tilannekatsauksessaan keskiviikkona. Tähän voi olla syynä osapuolten pyrkimys huoltaa ja ryhmittää joukkojaan.

Kiovan suunnalla tilanne on säilynyt lähes muuttumattomana. Venäjän asevoimat eivät ole saartanut Kiovan kaupunkia ja eteneminen kaupungin länsi- ja itäpuolella vaikuttaa pysyneen hyvinkin maltillisena. Harkovan suunnallakaan Venäjä ei ole merkittävästi edennyt.

Krimin suunnalla Venäjä vaikuttaa edenneen Mykolajivin kaupungista pohjoiseen, mutta kaupunki on edelleen Ukrainan asevoimien hallinnassa. Krimin niemimaasta länteen Venäjän asevoimat ovat saavuttaneet maayhteyden Krimiltä kontaktilinjalle. Mariupolin kaupunki on edelleen saarrettuna.

Verrattain maltillinen tilanne voi jatkua vielä lähipäivienkin ajan. Ei ole kuitenkaan mahdollista sulkea pois sitä vaihtoehtoa, että tulevien päivien aikana taistelut kiihtyvät, tilannekatsauksessa todetaan.

Venäjä myönsi varusmiesten osallistuneen "sotilasoperaatioon" Ukrainassa

Venäjän armeija on myöntänyt ensimmäisen kerran varusmiesten osallistuneen hyökkäykseen, tai kuten se sanoo "erityiseen sotilasoperaatioon", Ukrainassa.

Presidentti Vladimir Putin on aiemmin sanonut, ettei aio lähettää varusmiehiä tai reserviläisiä taistelemaan Ukrainaan. Televisioidussa puheessaan Putin sanoi Venäjän saavuttavan tavoitteensa Ukrainassa pelkkien ammattisotilaiden avulla.

Puolustusministeriön tiedottaja Igor Konashenkov kuitenkin sanoi tänään, että "erityiseen sotilasoperaatioon" on Ukrainassa osallistunut joitakin varusmiehiä. Lähes kaikki on hänen mukaansa vedetty Venäjän maaperälle.

Joitakin varusmiehiä Ukrainan armeija on Konashenkovin mukaan ottanut vangiksi.

Kreml: Putin ja Scholz keskustelivat diplomaattisista keinoista ratkaista Ukrainan konflikti

Venäjän presidentti Putin ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz keskustelivat diplomaattisista keinoista ratkaista Ukrainan konflikti ja siviilien evakuoimiseen tarkoitettujen humanitaaristen käytävien toteutuksesta, kertoo Kreml.

Putin ja Scholz keskustelivat Kremlin mukaan "tilanteen humanitaarisista seikoista" Ukrainassa ja separatistialueilla.

Ukrainasta paennut 2,15 miljoonaa, maahan palanneita ukrainalaisia 167 000

Ukrainan sotaa on paennut ulkomaille noin 2,15 miljoonaa ihmistä, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR . Järjestön antama luku on noussut eilisestä noin 150 000 ihmisellä. Puolaan paenneita on järjestön mukaan nyt noin 1,3 miljoonaa.

Kansainvälisen Pelastakaa lapset -järjestön eilisen tiedotteen mukaan Ukrainasta paenneista noin miljoona on lapsia.

Viimeisen vuorokauden aikana Ukrainaan on palannut 12 000 maan kansalaista, joista suurin osa suunnittelee osallistuvansa maan puolustukseen, kertoivat Ukrainan rajaviranomaiset Telegram -viestipalvelussa keskiviikkona aamupäivällä.

Ukrainan valtiollisen uutistoimiston Ukrinformin mukaan viimeisten 12 päivän aikana maahan on palannut 167 000 ukrainalaista, joista 80 prosenttia on ollut miehiä.

Ukrinformin mukaan Ukrainan varasisäministeri kertoi aiemmin, että Ukrainaa puolustamaan saapuvat ulkomaalaiset vapaaehtoiset voivat saada maan kansalaisuuden.

Ukrainan ulkoministeri Kuleba ei kovin toiveikas huomisesta tapaamisestaan Venäjän Lavrovin kanssa

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kertoo, ettei ole kovin toiveikas huomisesta tapaamisestaan Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa.

Kuleba kehotti Facebookissa julkaistussa videoviestissään Lavrovia lähtemään tapaamiseen "hyvässä tahdossa, eikä propagandan näkökulmasta".

Kuleban mukaan Ukraina haluaa tulitaukoa, alueidensa vapauttamista ja humanitaaristen ongelmien ratkaisemista.

Ulkoministerit tapaavat Turkissa torstaina. Tapaamiseen osallistuu myös Turkin ulkoministeri.

Venäjä pois Barentsin neuvostosta

Venäjä on päätetty sulkea ulos Barentsin euroarktisen neuvoston toiminnasta. Neuvoston tänään julkaisemassa lausunnossa tuomitaan jyrkästi Venäjän sotilaallinen hyökkäys Ukrainaan.

Lausunnossa todetaan, että Venäjän rikottua räikeästi kansainvälistä oikeutta neuvostolla ei ole ollut muuta vaihtoehtoa kuin keskeyttää yhteistyö Venäjän kanssa.

Suomi toimii tällä hetkellä Barentsin euroarktisen neuvoston puheenjohtajamaana. Barentsin neuvoston jäseniä ovat Suomen lisäksi Norja, Ruotsi, Venäjä, Tanska, Islanti ja EU.

Varsinainen turvallisuuspolitiikka ei kuulu Barentsin neuvoston työhön.

Venäläisiä parlamentaarikkoja ja oligarkkeja lisättiin EU:n pakotelistalle

Euroopan unioni asetti tänään pakotteita 146:lle Venäjän parlamentin ylähuoneen jäsenelle sekä 14:lle Kremliin sidoksissa olevalle oligarkille ja heidän sukulaisilleen. EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi EU:n tiukentamista pakotteista viestipalvelu Twitterissä .

Von der Leyenin mukaan pakotteiden verkkoa kiristettiin vastauksena Venäjän sotilaalliseen hyökkäykseen Ukrainaa vastaan.

EU myös laajensi rajoituksia koskemaan kryptovaluuttoja estääkseen pakotteiden kohteena olevia henkilöitä ja yrityksiä käyttämästä salattuja digitaalisia järjestelmiä pakotteiden kiertämiseen.

Lisäksi EU tehostaa pakotetoimia Valko-Venäjää vastaan ja rajoittaa rahavirtoja Valko-Venäjältä EU:hun. Kolme valkovenäläistä pankkia suljetaan kansainvälisen Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle.

Pakotteet asetetaan, koska Valko-Venäjä on avustanut Venäjää sen hyökkäyksessä Ukrainaan lähettämällä esimerkiksi sotilaita Ukrainaan.

----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

----

STT-TYÖRYHMÄ: Elias Peltonen, Anniina Korpela, Hannu Aaltonen, Eeva Nikkilä-Kiipula