Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

CIA:n pääjohtaja: "Putin oli väärässä kaikissa oletuksissaan" – tulevien sotaviikkojen pelätään olevan "rumia"

CIA:n pääjohtaja Bill Burnsin mukaan Vladimir Putinin sodan aloitus Ukrainassa perustui täysin vääriin oletuksiin, kertoo CNN.

Burns arvioi Putinin toimineen siinä uskossa, että Ukraina on heikko ja helposti peloteltavissa. Putin myös uskoi ennen sotaa, että Euroopan maat, etenkin Ranska ja Saksa, haluaisivat välttää riskejä.

Burnsin mukaan Putin toimi olettaen, että Venäjän talous olisi riittävän vahva kestääkseen tulevat pakotteet ja maa oli kerryttänyt mittavan määrän ulkomaisia valuuttavarantoja sotakassaansa.

Putin oli myös vakuuttunut siitä, että Venäjällä on moderni armeija ja se kykenisi selkeään ja nopeaan voittoon vähäisin vahingoin.

– Putin oli todistetusti väärässä kaikissa oletuksissaan, Burns sanoi tiistaina.

Burns kuitenkin totesi, että Putinille Ukrainan valtauksen motiivina on syvä henkilökohtainen vakaumus, ja hän aikoo edelleen tehdä sen.

– Putin on muhinut kokemansa vääryydentunteen ja kunnianhimon räjähdysherkässä yhdistelmässä. Hän on luonut järjestelmän, jossa hänen lähimpien neuvonantajiensa piiri on viime vuosina on muuttunut yhä kapeammaksi, ja koronapandemia on kaventanut sitä entisestään.

Burns ennusti, että tulevista viikoista on tulossa "rumia" ja niiden aikana siviiliuhrien välttelyyn kiinnitetään vähän huomiota, koska on oletettavaa, ettei Venäjä ukrainalaisten vastustuksen vuoksi onnistu tavoitteessaan asettaa Ukrainaan Venäjä-henkinen nukkehallitus.

– Ukrainalaisten vastarinta jatkuu kiivaana ja tehokkaana, Burns lisäsi maailmanlaajuisia uhkia koskevassa tiedotustilaisuudessa.