Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Venäjältä poistunut Suomen kautta jo tuhansia ihmisiä, Yhdysvallat: Venäjän asevoimat menettänyt 8-10 prosenttia hyökkäyksessä käyttämästään kalustosta, Venäjä kieltää ulkomaisen valuutan myynnin

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Venäjältä on poistunut Suomen kautta Ukrainan sodan aikana jo tuhansia ihmisiä

Venäjältä on poistunut Suomen kautta Ukrainan sodan aikana jo tuhansia ihmisiä.

Pietarista Allegro-junilla Helsinkiin heitä saapuu päivittäin satoja, ja suuri osa jatkaa matkaansa lentokentälle.

Ulkopoliittisen instituutin (Upi) vanhempi tutkija Jussi Lassila näkee, että tämä on osa suurempaa muuttoliikettä, jossa erityisesti koulutettu keskiluokka haluaa lähteä pois Venäjältä. Lähdön syynä ovat usein maan poliittinen ja taloudellinen tilanne, joita sota on edelleen heikentänyt.

Yhdysvallat: Venäjän asevoimat menettänyt 8-10 prosenttia hyökkäyksessä käyttämästään kalustosta

Yhdysvaltain arvion mukaan Venäjän asevoimat on menettänyt jo 8–10 prosenttia Ukrainaan hyökkäämiseksi käyttämästään kalustosta. Arviosta on kertonut uutiskanava CNN:n mukaan viimeisimpiä tiedustelutietoja tunteva virkamies.

Venäjä on menettänyt muun muassa panssarivaunuja, ilma-aluksia ja tykistöä. Tuore arvio on lähestulkoon kaksinkertainen niihin menetyksiin nähden, joista CNN kertoi viime viikolla. Tuolloin Venäjän arvioitiin menettäneen 3–5 prosenttia käyttämästään sotilaskalustosta.

Virkamiehen mukaan Yhdysvallat arvioi Ukrainan armeijan menettäneen vastaavanlaisen osuuden omasta kalustostaan.

Venäjä kieltää ulkomaisen valuutan myynnin

Venäjä on keskeyttänyt ulkomaisten valuuttojen myymisen maassa, Venäjän keskuspankki ilmoitti varhain keskiviikkona. Kielto on voimassa puoli vuotta eli 9. syyskuuta asti.

Kiellon aikana venäläiset eivät voi vaihtaa ruplia ulkomaisiin valuuttoihin venäläispankeissa. Kansalaiset kuitenkin saavat edelleen vaihtaa ulkomaista valuuttaa rupliksi.

Ruplan arvo on romahtanut täydellisesti viime päivinä, kun Venäjää vastaan Ukrainan sodan takia asetetut tiukat pakotteet astuivat voimaan. Pakotteilla muun muassa jäädytettiin suuri osa Venäjän ulkomaisen valuutan varannoista. (Lähde: AFP)

Nord Stream 2 -kaasuputki on "kuollut", arvioi yhdysvaltalaisvirkamies

Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen vuoksi keskeytetty kiistelty Nord Stream 2 -kaasuputkiprojekti on "kuollut", arvioi Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja Victoria Nuland.

Nulandin mukaan kaasuputki on vain pala metallia meren pohjassa, eikä hän usko, että sitä enää elvytetään. Itämeren pohjassa Venäjältä Saksaan kulkevan putken kohtaloksi koituivat länsimaiden Venäjälle Ukrainan sodan vuoksi asettamat pakotteet.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi tiistaina, että Yhdysvallat kieltää öljyn, kaasun ja energian tuonnin Venäjältä. Lisäksi ainakin EU ja Britannia aikovat vähentää riippuvuuttaan venäläisestä energiasta. (Lähde: AFP)

Eduskunnassa on tänään ylimääräinen kyselytunti ajankohtaisesta ulko- ja turvallisuuspolitiikasta

Eduskunnassa järjestetään ylimääräinen kyselytunti ajankohtaisesta ulko- ja turvallisuuspoliittisesta tilanteesta tänään kello 14. Eduskunnan pääsihteerin Maija-Leena Paavolan mukaan kyselytunti kestää puoli tuntia.

Ajatus ylimääräisestä kyselytunnista on puhemies Matti Vanhasen (kesk.), ja se pohjautuu tarpeelle keskustella Ukrainaan liittyvistä kysymyksistä erillisessä keskustelussa.

Paikalla ovat näillä näkymin lähes kaikki ministerit, mukaan lukien pääministeri Sanna Marin (sd.), valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) ei osallistu, koska on työvierailulla Yhdysvalloissa.

Sota Ukrainassa puhuttaa Mieli ry:n kriisipuhelimessa - järkyttää kaikenikäisten perusturvallisuutta

Sota Ukrainassa puhuttaa kriisipuhelimessa ja järkyttää kaikenikäisten perusturvallisuutta, kertoo Mieli Suomen Mielenterveys ry tiedotteessaan.

Mieli ry:n Kriisipuhelimessa on käyty tähän mennessä yli 400 keskustelua, joissa soiton syy on ollut Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Eniten soittoja tuli hyökkäyksen jälkeisenä perjantaina.

Soittajat ovat ilmaisseet huolta muun muassa sodan leviämisestä Suomeen, minkä lisäksi pelkoa ovat herättäneet uhat maailmansodasta ja ydinsodasta.

Tiedotteen mukaan Venäjän sota Ukrainassa ja sen tuoma ahdistus on heikentänyt toimintakykyä tai pahentanut mielenterveyden ongelmia. Osalla ahdistus on johtanut myös sairauslomiin.

Etelä-Koreassa äänestetään presidentistä - ensimmäiset jonottivat uurnille jo pimeän aikaan

Etelä-Koreassa äänestetään tänään maan seuraavasta presidentistä. Äänestyspaikat avautuivat Suomen aikaa eilen myöhään illalla. Ensimmäiset äänestäjät saapuivat äänestyspaikoille, kun ulkona oli vielä pimeää.

Presidenttiehdokkaista mielipidemittauksissa vahvimmilla ovat olleet nykyisen presidenttipuolueen eli demokraattisen puolueen Lee Jae-myung ja opposition kandidaatti, konservatiivinen Yoon Suk-yeol. Vaalikampanjointia leimasi ennakkosuosikkien välinen loanheitto.

Äänestyspäivä on vapaapäivä 44 miljoonan äänestäjän maassa. Uurnat sulkeutuvat paikallista aikaa iltakuudelta, mutta tämän jälkeen äänestys on mahdollista 90 minuutin ajan koronapositiivisille. (Lähde: AFP)

Oikeudenkäynti Helsingin Tapaninvainion epäillystä murhasta alkaa - mattoon kääritty uhri löytyi paritalon jäteastiasta

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tänään käsittely Helsingin Tapaninvainiossa marraskuussa paljastuneesta henkirikoksesta. Nelikymppisen miehen ruumis löytyi mattoon käärittynä paritalon jäteastiasta.

Murhasta ja hautarauhan rikkomisesta syytetään 28-vuotiasta miestä. Lisäksi 28-vuotiasta naista syytetään pelastustoimen laiminlyönnistä ja rikoksentekijän suojelemisesta.

Hätäkeskukseen tuli lauantaiaamuna 20. marraskuuta ilmoitus, jonka mukaan paritalon ulkoroskiksesta oli löytynyt verinen matto. Epäillyt otettiin kiinni myöhemmin samana päivänä Kainuussa Suomussalmella, missä he olivat kirjautuneet hotelliin.

Kurikan Jalasjärven jäärataturman käsittely alkaa käräjäoikeudessa - onnettomuudessa hukkui 14-vuotias poika

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa alkaa tänään Kurikan Jalasjärvellä sattuneen jäärataturman käsittely. Maaliskuussa 2020 tapahtunut onnettomuus johti 14-vuotiaan pojan kuolemaan.

Turma sattui, kun teini-ikäisen kuljettajan ajaman auton rengas osui jäässä olleeseen reikään, ja auto sekä sen perässä tullut toinen auto vajosivat jään läpi. Ensimmäisessä autossa matkustajana ollut 14-vuotias hukkui, muut kolme autoissa ollutta nuorta selvisivät hengissä.

Asiassa tutkittiin aikuisten vastuuta jääradan tapahtumista ja kunnosta. Syytteessä on kolme ihmistä, joista yhtä syytetään kuolemantuottamuksesta ja kahta maastoliikennerikkomuksesta.

Rantanen katkaisi kahdeksan ottelun maalittoman jaksonsa, Colorado hävisi silti

Mikko Rantanen sai vihdoin poikki kauden pisimmän maalittoman putkensa jääkiekon NHL:ssä keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa. Kahdeksassa edellisessä ottelussa maaleitta jäänyt Rantanen teki maalin ja syötti toisen, kun hänen seuransa Colorado Avalanche kärsi vieraskaukalossa karvaan 3–5-tappion New Jersey Devilsiä vastaan.

Colorado käväisi ottelun toisessa erässä jo 3–0-johdossa, mutta New Jersey kiri kolmen maalin takaa tasoihin ja ohi.

Rantanen laukoi 2–0-osuman ylivoimalla avauserässä suoraan Nathan MacKinnonin syötöstä.

Rantanen on suomalaispelaajista NHL:n pistepörssissä parhaimmissa asemissa yhdeksäntenä.

Bayern München ja Liverpool ottivat jatkopaikat Mestarien liigassa - Inter taisteli vierasvoiton Anfieldilla

Jalkapallon suurseurat Bayern München ja Liverpool ovat varmistaneet paikkansa Mestarien liigan puolivälierissä.

Bayern München kukisti neljännesvälierien toisessa osassa Salzburgin kotikentällään maalein 7–1 ja otti jatkopaikan yhteistuloksella 8–2. Robert Lewandowski teki Bayernille Mestarien liigan historian nopeimman hattutempun.

Liverpool pudotti Milanon Interin jatkosta yhteismaalein 2–1, vaikka se hävisi kotikentällään Anfieldilla otteluparin toisen osan 0–1.

Mestarien liigan neljännesvälierät jatkuvat keskiviikkona otteluilla Manchester City–Sporting ja Real Madrid–Paris Saint-Germain.