Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puola ilmoitti olevansa valmis luovuttamaan hävittäjiä, Zelenskyi: Ukraina voi luopua Nato-jäsenyyden tavoittelemisesta – seurasimme hetki hetkeltä

Tässä jutussa seurataan Venäjän hyökkäystä Ukrainaan hetki hetkeltä. Näet tuoreimmat tiedot päivittämällä jutun.

23.35 Yhdysvallat arvioi Venäjän menettäneen 8–10 prosenttia Ukrainaan lähettämästään sotilaskalustosta. Asiasta kertoo CNN.

Menetettyyn kalustoon lukeutuu panssarivaunuja, lentokoneita, tykistöä ja muita sotilasvälineitä. Määrä on lähes kaksinkertaistunut viime viikosta.

Yhdysvallat arvioi Ukrainan menettäneen omaa kalustoaan saman kokoisen määrän.

23.00 Myös Coca-Cola Company ilmoittaa keskeyttävänsä liiketoimintansa Venäjällä.

22.27 Uutistoimisto AFP:n mukaan maailman suurin kahvilaketju Starbucks sulkee kaikki kahvilansa Venäjällä toistaiseksi.

21.42 Venäjä aloittaa huomisaamuna Ukrainassa tulitauon siviilien evakuoimista varten, asiasta kertoo muun muassa Venäjän hallinnon alaisuudessa toimiva uutistoimisto Ria Novosti. Venäjän puolustusministeriön mukaan tulitauko alkaa kello yhdeksän Suomen aikaa.

Puolustusministeriön mukaan myös humanitaarisia käytäviä voidaan avata.

YK:n mukaan Ukrainasta on lähtenyt sotaa pakoon jo yli kaksi miljoonaa ihmistä.

Ukraina ja Venäjä ovat aiemmin käymissään neuvotteluissa sopineet humanitääristen käytävien avaamisesta ja siviilien evakuomisesta taistelujen keskellä olevista kaupungeista. Ukraina on kuitenkin syyttänyt Venäjää sopimusten rikkomisesta ja evakuointireittien tulittamisesta.

21.38 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on antanut ymmärtää, ettei enää tavoittelisi Ukrainalle sotilasliitto Naton jäsenyyttä. Zelenskyi puhui asiasta ABC Newsin haastattelussa maanantaina. Hän sanoi ymmärtäneensä, ettei Nato ole valmistautunut hyväksymään Ukrainaa.

Ukrainan pyrkimys Naton jäseneksi ja Naton itälaajentuminen ovat olleet Venäjän ilmoittamia syitä hyökätä Ukrainaan.

Zelenskyi sanoi myös olevansa avoin "kompromisseihin" liittyen Itä-Ukrainan separatistialueiden Donetskin ja Luhanskin statusten ratkaisemiseksi. Venäjä haluaa Ukrainan tunnustavan alueiden itsenäisyyden.

21.16 Puola ilmoitti olevansa välittömästi valmis luovuttamaan kaikki MiG-29 hävittäjänsä ilmaiseksi Yhdysvaltain hallinnolle,Puolan hallitus ilmoitti. Yhdysvallat voi tämän jälkeen luovuttaa ne edelleen Ukrainalle. Lisäksi Puola kehotti kaikkia muita Nato-jäseniä joilla on vastaavia hävittäjiä toimimaan samoin.

Puolan hallitus totesi myös, että se pyysi Yhdysvaltoja toimittamaan sille suorituskyvyltään vastaavia hävittäjiä.

Asiasta uutisoi The Guardian.

20.19 McDonald's sulkee väliaikaisesti ravintolansa ja lopettaa toimintansa Venäjällä, uutistoimisto Reuters kertoo.

Ketju tiedottaa kuitenkin jatkavansa palkanmaksua kaikille venäläisille työntekijöilleen.

Myös päivittäistavarajätti Unilever ilmoitti tänään lopettavansa kaiken Venäjälle suuntautuvan vientinsä ja tuontinsa maasta. Yhtiö myös ilmoitti lopettavansa kaikki investoinnit Venäjälle.

Unilever on yksi maailman suurimmista päivittäistavarayrityksistä.

18.40 Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmoitti äsken pitämässään puheessa maan lopettavan öljytuotteiden tuonnin Venäjältä.

Biden totesi päätöksestä aiheutuvan kustannuksia myös amerikkalaisille veronmaksajille, mutta hänen mukaansa kumpikin maan suurista puolueista oli tuontikiellon kannalla.

18.07 Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon arvioi, että Ukrainan sodassa on kuollut jo 2 000–4 000 venäläissotilasta.

Arvion esitti edustajainhuoneen tiedustelukomitean kuulemisessa puolustusministeriön tiedustelujohtoon kuuluva kenraali Scott Berrier. Hän huomautti kuitenkin, että kyseessä on vain karkea arvio, joka on koostettu sekä tiedustelutiedoista että avoimien lähteiden materiaalista.

Ukrainan puolustusministeriön vahvistamattomien arvioiden mukaan määrä olisi jo yli 10 000.

Venäjä ei ole juurikaan kommentoinut sodassa kärsimiään tappiota. Viime viikolla maan hallinto joutui kuitenkin tunnustamaan, että tappioita on syntynyt: se ilmoitti noin 500 venäläissotilaan kuolleen hyökkäyksen aikana.

18.00 Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson painottavat EU:n roolia turvallisuuden takaajana. Pääministerit ovat lähettäneet kirjeen Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Charles Michelille asiasta.

Kirjeessä painotetaan, että EU:n solidaarisuus ja sitoutuminen keskinäiseen avunantoon korostuvat entisestään muuttuneessa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa.

17.47 Euroopan komission mukaan EU pystyy vähentämään riippuvuuttaan venäläisestä maakaasusta kahdella kolmasosalla jo tämän vuoden aikana, The Guardian raportoi.

Komissio kehottaa kaikkia unionin jäsenmaita parantamaan energiatehokkuutta ja nopeuttamaan siirtymistä uusiutuviin energian lähteisiin, joista on jo sovittu EU:n jäsenmaiden kesken.

17.42 Ruotsin Nato-jäsenhakemus epävakauttaisi Euroopan turvallisuustilannetta entisestään, Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson totesi tänään Reutersin mukaan.

– Jos Ruotsi päättäisi lähettää hakemuksen nykyisessä tilanteessa, epävakauttaisi se ennestään tätä Euroopan osaa ja lisäsis jännitteitä, Andersson totesi.

17.21 Saksan varaliittokansleri sekä talous- ja ilmastoministeri Robert Habeck vaatii öljynviejämaiden järjestöä Opecia lisäämään öljyn tuotantoa, koska hinnat ovat nousseet rajusti Ukrainan sodan vuoksi. Habeckin mukaan järjestön on "helpotettava painetta markkinoilla".

Brent-raakaöljyn hinta on noussut yli viisi prosenttia, koska markkinat odottavat Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ilmoittavan pian Yhdysvaltojen lopettavan öljyntuonnin Venäjältä Ukrainan sodan vuoksi.

16.41 YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston (OHCHR) mukaan Ukrainan sodassa on aiheutunut jo yli 1200 siviiliuhria. Kuolleita on toimiston tiedotteen mukaan ainakin 406 ja loukkaantuneita 801.

OHCHR kuitenkin arvioi, että todellinen uhriluku on huomattavasti suurempi.

16.21 Tasavallan preseidentti Sauli Niinistö kertoo Twitterissä keskustelleensa Liettuan presidentti Gitanas Nausėdan kanssa puhelimessa.

Niinistön mukaan presidentit keskustelivat muun muassa Venäjän sotatoimista ja tavoista tukea Ukrainaa.

15.52 Yhdysvallat kieltää venäläisen öljyn maahantuonnin, kertoo Bloomberg lähteisiinsä vedoten. Myös uutistoimisto AP:n tietojen mukaan öljyntuontikielto on tulossa voimaan.

Bloombergin mukaan kongressissa on jo olemassa tarvittava kannatus päätökselle, mutta presidentti Joe Bidenin hallinto on pyytänyt edustajanhuonetta viivästyttämään keskustelua parlamentissa.

15.44 Sumyn evakuointiletkassa lähteneitä autoja on saapunut Pultavan alueelle, kertoo alueen sotilasjohtaja Dmytro Lunin Facebook-viestissä.

Sumyn alueellista sotilashallintoa johtava Dmytro Zhyvytsky kertoi Telegramissa, että matkalla oli havaittu venäläisjoukkojen tulitusta, mutta sitä ei suunnattu autoletkaan. Zhyvytskyn mukaan Sumyn humanitaarinen käytävä on nyt rauhallinen ja yhä käytössä, mutta lupausta turvallisesta reitistä hän ei uskalla antaa.

Kiovan lähellä sijaitsevasta Irpinin kaupungista taas on ukrainalaisviranomaisten mukaan evakuoitu lähes 3 000 henkilöä.

15.37 Presidentti Sauli Niinistö tapaa jälleen torstaina eduskunnan puhemiehistöä, ulkoasiainvaliokunnan ja puolustusvaliokunnan puheenjohtajat ja eduskuntaan valittujen puolueiden johtoa. Tapaaminen järjestetään Presidentinlinnassa. Asiasta kertoi presidentin kanslia tiistaina.

Tapaamisen aiheena on Venäjän sotatoimet Ukrainassa, tilanteen vaikutukset Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan sekä sen edellyttämät jatkotoimet.

Tilaisuus on presidentin kanslian mukaan jatkoa 2. maaliskuuta järjestetylle etätapaamiselle.

15.34 Maanpuolustuskorkeakoulun (MPKK) päivittäisen tilannearvion mukaan sotatilanne Ukrainassa ei ole muuttunut merkittävästi. Venäjän asevoimien toimet Kiovan suunnalla ovat edelleen "maltillisia", mikä voi johtua joukkojen ja huollon uudelleenjärjestelyistä.

Etelässä esimerkiksi Mykolajivin ja Mariupolin kaupungit ovat edelleen ukrainalaisten hallinnassa, samoin Harkova, jota vastaan tykistö- ja muu tulitus on jatkunut voimakkaana. Venäjä on myös jatkanut ilmavoimien ja kaukovaikutteisten aseiden käyttöä entiseen tapaa, MPKK toteaa.

Korkeakoulun arvion mukaan tulevien päivien aikana taistelut voivat kiihtyä, mikäli Venäjän tavoitteena on jouduttaa konfliktin päättämistä sotilaallisin keinoin.

14.49 Venäjän ortodoksikirkkoa johtavan Moskovan patriarkka Kirillin tuki sotaa käyvän maan johdolle ei horju. Viime sunnuntaina pitämässään saarnassa Kirill kuvaili Ukrainan taisteluissa olevan kysymys siitä, "mille puolen Jumalaa ihmiskuntaa asettuu". Kyse on siis paljon enemmästä kuin vain politiikasta, Moscow Times -lehti kertoo patriarkan todenneen.

Kirillin mukaan kuuluakseen länteen täytyy hyväksyä seksuaalista tasa-arvoa ajavat Pride-kulkueet. Tätä kehitystä vastaan Itä-Ukrainan Donbassissa on jo vuosien ajan asetuttu, Kirill totesi.

13.44 Tulitaukoa on rikottu, kirjoittaa Twitterissä Ukrainan ulkoministeriön tiedottaja Oleg Nikolenko. Nikolenkon mukaan Venäjän joukot tulittavat nyt Mariupoliin johtavaa humanitaarista käytävää. "8 kuorma-autoa ja 30 bussia ovat valmiina toimittamaan humanitaarista apua Mariupoliin ja evakuoimaan siviilejä Zaporižžjaan", Nikolenko kirjoittaa.

13.40 Presidentti Vladimir Putinin tukipuolue Yhtenäinen Venäjä esittää verkkosivuillaan, että länsimaisten yritysten toiminnot tulisi kansallistaa, jos ne jättävät Venäjän vastalauseena Ukrainan sodalle.

Puolueen yleisneuvoston sihteeri Andrei Turtshak nimeää lausunnossaan viime päivinä lähdöstään kertoneet Valion, Fazerin ja Pauligin. Kaikilla kolmella on Venäjällä tuotantolaitoksia.

13.36 Öljyjätti Shell lopettaa venäläisen raakaöljyn ostamisen ja sulkee kaikki huoltoasemansa Venäjällä, kertoo BBC. Shell sai kritiikkiä, kun se viikonloppuna osti halvan lastin venäläistä öljyä.

13.11 Eläköitynyt brittikenraali Chris Deverell on esittänyt tyrmäävän arvion siitä, kuinka Venäjän ja Ukrainan konflikti laajenee. Deverellin mukaan enää ei ole kysymys siitä, ajautuuko sotilasliitto Nato aseelliseen konfliktiin Venäjää vastaan vaan milloin näin tapahtuu.

"Olen vastustanut lentokieltoalueen määräämistä Ukrainan ilmatilaan, koska olen uskonut sen laajentavan konfliktia. Mutta Putin näyttää jääräpäisesti pyrkivän sodan laajentamiseen. Joten kysymys on muotoutumassa uudenlaiseksi: taisteleeko Nato häntä vastaan nyt vai myöhemmin?", twiittasi Deverell.

Sotilasasiantuntijan kylmäävä mielipide: "Enää ei ole kysymys siitä, ajautuuko Nato sotaan Venäjää vastaan, vaan milloin se tapahtuu"

12.50 Venäläislähteiden mukaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on valmis vuoropuheluun Venäjän kanssa sekä Krimin että Itä-Ukrainan kansantasavaltojen tunnustamisesta.

Myös Ukrainan Interfax vahvisti tiistaina tiedon, jonka mukaan presidentti Zelenskyi olisi ilmaissut uudestaan tahtonsa keskustella suoraan Vladimir Putinin kanssa.

Venäläistulkinta: Zelenskyi on valmis keskustelemaan Krimin ja "kansantasavaltojen" tunnustamisesta – kompromissihalu on kasvanut myös Nato-kysymyksessä

12.46 Ukrainan sotaa on paennut ulkomaille jo yli kaksi miljoonaa ihmistä, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR. Noin 1,2 miljoonaa on paennut Puolaan.

11.45 Ukrainalaiset viranomaiset kertoivat, että ensimmäinen asukkaiden ja ulkomaalaisten opiskelijoiden evakuointisaattue on lähtenyt ukrainalaisesta Sumyn kaupungista sen jälkeen, kun Venäjän kanssa oli tehty sopimus humanitaarisen käytävän avaamisesta.

"Olemme jo aloittaneet siviilien evakuoinnin Sumysta Poltavaan. Pyydämme Venäjää sopimaan muista humanitaarisista käytävistä Ukrainassa", Ukrainan ulkoministeriö kirjoitti Twitterissä.

11.25 Eduskunnassa järjestetään ylimääräinen kyselytunti huomenna keskiviikkona kello 14, kertoo eduskuntatiedotus. Puhemiesneuvosto käsittelee kyselytuntia tarkemmin myöhemmin tänään ja päättää asiasta.

Eduskuntatiedotuksesta kerrotaan, että aiheena on ajankohtainen ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Lisäksi torstaina on eduskunnan kyselytunti tavanomaiseen tapaan.

11.24 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhuu tänään videoyhteydellä Britannian parlamentin alahuoneelle, kertoo muun muassa Guardian-lehti. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun ulkomainen valtiojohtaja puhuu suoraan alahuoneen kansanedustajille.

Britannian puolustusministeri Ben Wallace pitää Zelenskyin puhetta äärimmäisen tärkeänä tapahtumana.

Wallace sanoi Sky Newsin haastattelussa Britannian myös tukevan Puolaa, jos se päättää lahjoittaa venäläisvalmisteisia Mig-29-hävittäjiään Ukrainalle. Wallace kuitenkin varoitti samalla, että moinen päätös voi asettaa Puolan Venäjän tulilinjalle.

11.06 Ukrainan sotaa pakenevien ihmisten määrä ylittää kahden miljoonan rajan joko tänään tai huomenna, arvioi YK:n pakolaiskomissaari Filippo Grandi tiistaina.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tietojen mukaan Ukrainasta on paennut Venäjän hyökkäyksen jälkeen ulkomaille yli 1,7 miljoonaa ihmistä. Heistä suurin osa on suunnannut Puolaan.

Puolan rajan lähellä sijaitsevan ukrainalaiskaupunki Lvivin pormestari kertoi eilen kaupungin kamppailevan pakolaisten määrän kanssa. Pormestarin mukaan kaupungin rautatieaseman läpi kulkee joka päivä noin 50 000 ihmistä.

10.50 Venäjän varapääministeri Alexander Novak varoittaa BBC:llä, että "Venäjän öljyn hylkääminen johtaisi katastrofaalisiin seurauksiin kansainvälisillä markkinoilla". Yhdysvallat on harkinnut mahdollisuutta venäläisen öljyn tuontikieltoon liittolaistensa kanssa yhtenä keinona Venäjän rankaisemiseen Ukrainaan hyökkäämisestä. EU:n kaasusta 40 prosenttia ja öljystä 30 prosenttia tulee Venäjältä, eikä näiden toimituksille ole löydettävissä helppoa korvaajaa, jos tuonti estyy.

BBC: Venäjä uhkaa Nord Stream 1:n katkaisulla, jos öljysaarto toteutetaan – "Venäjän öljyn hylkääminen johtaisi katastrofaalisiin seurauksiin"

10.38 Sumyn kaupungin evakuointi humanitaarisia käytäviä pitkin on tarkoitus alkaa tänään aamupäivällä, kertoo Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk. Ukrainan valtiollisen uutistoimiston Ukrinformin mukaan varapääministeri kertoi ensimmäisen evakuointisaattueen lähtöajaksi kello 10 Suomen aikaa. Saattueen on tarkoitus suunnata Kaakkois-Ukrainan Sumysta kohti maan keskiosissa sijaitsevaa Pultavan kaupunkia.

Puola ilmoitti olevansa valmis luovuttamaan hävittäjiä, Zelenskyi: Ukraina voi luopua Nato-jäsenyyden tavoittelemisesta – seurasimme hetki hetkeltä

10.27 NHL-jääkiekkoliiga on jäädyttänyt yhteistyön Venäjän pääliigan KHL:n kanssa, kertoivat yhdysvaltalaisviestimistä muun muassa Daily Faceoff -sivusto ja uutistoimisto AP. Liigojen välisten toimintojen pysäytys saattaa vaikeuttaa KHL-pelaajien siirtymistä pohjoisamerikkalaisiin seuroihin. NHL on käskenyt seurojaan lopettamaan kontaktit KHL:ään sekä Venäjällä oleviin pelaaja-agentteihin.

NHL ilmoitti viime viikolla jäädyttäneensä suhteet venäläisiin bisneskumppaneihinsa. Myös Venäjällä näytettävät NHL-ottelulähetykset ja sosiaalisen sekä digitaalisen median sisällöt asetettiin tauolle.

10.06 Britannian sotilastiedustelu odottaa Venäjän kiihdyttävän entisestään syytöksiä Ukrainaa kohtaa joukkotuhoaseiden valmistelusta. Tiedustelun mukaan Venäjä haluaa näin jälkikäteen rakentaa itselleen tekosyytä ja oikeutusta sotatoimien aloittamiselle Ukrainaa vastaan. Venäjä on jo pitkään vihjaillut Ukrainan valmistelevan salaa ydinasetta tai biologista asetta.

10.01 Venäjä on kertonut olevansa valmis avaamaan tänään tiistaina humanitaarisia käytäviä pakoreiteiksi ukrainalaisille siviileille. Venäjän puolustusministeriön mukaan humanitaarisen käytävien olisi ollut tarkoitus aueta Kiovasta, Mariupolista, Harkovasta ja Sumysta tiistaiaamuna kello yhdeksältä Suomen aikaa. Ukraina ei vastannut virallisesti tarjoukseen.

Alla olevalla Reutersin välittämällä videolla Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tyrmää humanitaariset käytävät Venäjän propagandapuheiksi.

9.41 Politiikan kommentaattorit ympäri maailman kauhistelevat Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin uusinta älynväläystä. Trump ehdotti puheessaan muun muassa, että Yhdysvaltain pitäisi huijata Venäjää maalaamalla F-22 pommikoneisiinsa Kiinan liput ja pommittamalla Venäjää.

– Uskooko Trump todella, että venäläisiä voisi huijata noin helposti. Olisiko Yhdysvaltain kannalta hyvä, jos kaksi ydinasevaltaa taistelisivat keskenään? mediayhtiö CNN:n päätoimittaja Chris Cillizza miettii ehdotusta.

Onko tämä vitsi vai ei? – Donald Trumpin uusin älynväläys sodan ratkaisemiseksi herättää kauhua ja hilpeyttä maailmalla

9.19 Kiuas- ja saunayhtiö Harvia Oyj vahvistaa keskeyttäneensä liiketoimintansa Venäjällä maaliskuun alussa. Keskeytyksen syynä on sota Ukrainassa ja nopeasti muuttunut tilanne.

Venäjän osuus Harvia-konsernin liikevaihdosta oli viime vuonna 6,4 prosenttia eli 11,5 miljoonaa euroa. Konsernin palveluksessa Venäjällä on 27 henkilöä. Harvialla ei ole Venäjällä tuotantolaitosta.

8.23 Suomalaisten yritysten vienti Venäjälle on pudonnut selvästi sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, kertoo Keskuskauppakamari. Kauppakamarien asiakirjatilastojen mukaan alkuperäistodistusten määrät ovat jääneet puoleen siitä, mitä ne olivat vastaavalla jaksolla vuosi sitten.

8.14 Ukrainan tiedustelupalvelu kertoo, että jo toinen Venäjän armeijan kenraali on kuollut taisteluissa Ukrainassa viikon sisällä. The Guardianin mukaan kenraalimajuri Vitali Gerasimov kuoli Harkovan ulkopuolella. Ukraina kertoo tappaneensa Gerasimovin ja muita vanhempia upseereita.

Ukrainalaistiedot: jo toinen Venäjän armeijan kenraali surmattiin Ukrainassa – kuollut kenraalimajuri oli palkittu Venäjällä sotateoistaan

7.24 Skotlannin ja Ukrainan välinen jalkapallon miesten MM-jatkokarsintaottelu lykkääntyy tältä kuulta Ukrainan sodan takia, kertoo BBC. Maiden oli määrä kohdata jatkokarsinnan välierässä Glasgow'ssa 24. maaliskuuta, mutta Ukraina oli pyytänyt kansainvälistä jalkapalloliittoa Fifaa siirtämään ottelua Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Uutta päivämäärää ei ole vahvistettu, mutta kesäkuun maaottelutaukoa pidetään todennäköisimpänä ajankohtana.

7.11 Suomessa venäjänkieliset ihmiset ovat kertoneet kohdanneensa aiempaa enemmän vihapuhetta ja ennakkoluuloja sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun lopulla. Suomi–Venäjä-seuran pääsihteeri Niina Sinkko kertoo rajusta vihapuheesta erityisesti sosiaalisen median kanavissa. Sinkko arvioi, että venäläisvastaisuus on lisääntynyt. Monet venäjänkieliset ovat myös alkaneet käyttää suomen kieltä venäjän sijaan.

6.35 Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA kertoo saaneensa raportteja tykistötulesta, joka on vahingoittanut ydintutkimuslaitosta Ukrainan toiseksi suurimmassa kaupungissa Harkovassa. Venäjä on piirittänyt kaupunkia.

IAEA:n mukaan alueella ei ole havaittu nousua säteilytasoissa. IAEA sanoo, että laitoksen radioaktiivisen aineen varastot ovat erittäin vähäiset.

6.32 YK sanoo tarvitsevansa turvallisen käytävän toimittaakseen humanitaarista apua Ukrainan konfliktialueille, sanoo YK:n hätäavun koordinaattori Martin Griffiths turvallisuusneuvostolle. Griffiths sanoo, että esimerkiksi Mariupolissa, Harkovassa ja Melitopolissa tarvitaan epätoivoisesti apua, erityisesti henkiä pelastavia lääkkeitä.

6.30 Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken saapuu tänään vierailulle Viroon. Vierailun aikana hänen on määrä tavata Viron presidentti Alar Karis, pääministeri Kaja Kallas ja ulkoministeri Eva-Maria Liimets. Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Ned Price sanoi ennen Blinkenin Euroopan-matkaa, että sen tarkoituksena on jatkaa neuvotteluja ja koordinointia Yhdysvaltain Nato-liittolaisten ja eurooppalaisten kumppanien kanssa Ukrainan sotaan liittyen.

6.26 Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo, ettei aio lähettää varusmiehiä tai reserviläisiä taistelemaan Ukrainaan. Televisioidussa puheessaan Putin lupasi, että Venäjä saavuttaa tavoitteensa Ukrainassa pelkkien ammattisotilaiden avulla. Korkea-arvoinen Yhdysvaltain puolustushallinnon virkamies kertoi maanantaina, että Venäjä on nyt siirtänyt Ukrainaan lähes kaiken siitä sotavoimasta, jonka se oli kerännyt maan rajojen läheisyyteen ennen toissaviikkoista hyökkäystään.

6.15 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on pitänyt jälleen myöhäisillan puheenvuoronsa. Tällä kertaa presidentti puhui pääkaupunki Kiovassa sijaitsevasta kansliastaan. Yhdysvaltalaiskanava CNN kirjoittaa, että Zelenskyi esiintyi ensimmäistä kertaa julkisesti kansliassaan sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Presidentti sanoi, ettei ole piilossa ja ettei pelkää mitään. Zelenskyi puhui videollaan myös muun muassa humanitaarisista käytävistä.