Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hindunationalistit mittauttavat suosionsa Intian runsasväkisimmässä osavaltiossa – samalla äärilaidat saarnaavat muslimien kansanmurhan puolesta

Maailman suurimman demokratian Intian runsasväkisimmässä osavaltiossa Uttar Pradeshissa on käyty helmikuusta asti aluevaaleja, joissa useaan vaiheeseen jaettu äänestys jatkuu aina tähän päivään asti. Väestöltään Brasilian kokoisen osavaltion vaaleja pidetään tärkeänä tuuliviirinä maata hallitsevan hindunationalistisen puolueen BJP:n kannatuksesta.

Yli 200 miljoonan asukkaan osavaltion voitto BJP:lle antaisi pääministeri Narendra Modin puolueelle vahvat lähtökohdat vuoden 2024 kansallisiin vaaleihin, joissa Modin odotetaan hakevan kolmatta kautta.

Vaalit ovat tärkeitä myös uskontokuntien välisten suhteiden kannalta. Hindunationalismin nousun myötä maan muslimivähemmistöön kohdistuva väkivalta ja vihapuhe ovat nousseet uusiin mittasuhteisiin. Yksi näkyvimmistä muslimivastaisen politiikan tekijöistä on ollut Uttar Pradeshissa valtaa pitävä hindumunkki Yogi Adityanath, jota on pidetty Modin seuraajaehdokkaana.

Vuonna 2017 valtaan noussut Adityanath on ajanut osavaltioon muslimivastaisiksi tulkittuja lakeja, jotka muun muassa rajoittavat hinduille pyhien lehmien teurastamista ja muslimien rukouskutsuja. Lisäksi hallinto saattoi voimaan lain, jonka kohteena on "rakkausjihadiksi" kutsuttu väitetty ilmiö. Hindunationalistien parissa suositun uskomuksen mukaan muslimimiehet pyrkivät naimaan hindunaisia ja käännyttämään heidät islamiin, siten lisäten muslimien osuutta väestössä syrjäyttääkseen hindujen valtaväestön.

Väitettä pidetään tuulesta temmattuna salaliittoteoriana, mutta teorian suosio äänestäjien parissa on tehnyt siitä poliittisesti merkittävän. Salaliittoteorian vuoksi eri uskontokuntia edustavat pariskunnat ovat joutuneet vainon kohteiksi.

Salaliitoilla lietsotaan muslimeita vastaan

Intian liki 1,4 miljardin ihmisen väestöstä noin 200 miljoonaa on muslimeita, eli Intia on maailman kolmen suurimman muslimimaan joukossa Indonesian ja Pakistanin ohella, vaikka islam onkin vähemmistöuskonto. Hinduja Intian väestöstä on noin 80 prosenttia.

Rakkausjihadin ohella Intian sosiaalisessa mediassa on hindukiihkoilijoiden parissa levitetty myös muunlaisia väitteitä salakavalista "jihadeista", joita maan muslimivähemmistön väitetään juonivan hindujen päänmenoksi.

– Monet tutkijat ovat pohtineet sitä, että miten on mahdollista, että hindulainen enemmistö voi ajatella olevansa uhatussa asemassa muslimivähemmistön taholta, kertoo Intian uskontoja seuraava teologian tohtori Jyri Komulainen STT:lle.

Komulaisen mukaan kyse on poliittisesta pyrkimyksestä saada valtaa tekemällä vähemmistöstä syntipukki.

Osa hindunationalismia on Komulaisen mukaan historiankirjoituksen värittäminen tavalla, joka korostaa hinduja ja vähättelee muslimien merkitystä Intian historiassa. Historian muokkauksen kohteeksi on joutunut jopa Intian tunnetuin nähtävyys, muslimihallitsijan 1600-luvulla rakentama Taj Mahal, joka oli jätetty pois BJP-johtoisen Uttar Pradeshin julkaisemasta turistioppaasta .

Jotkut hindunationalistit ovat levittäneet myös pseudohistoriallisia väitteitä , joiden mukaan Taj Mahal olisi todellisuudessa alun perin hindutemppeli tai rakennettu tuhotun hindutemppelin tilalle.

Jopa Gandhin murhalle löytyy puolustaji a

Muslimivastaisen politiikan rinnalla vähemmistöön kohdistuva vihapuhe ja väkivalta ovat lisääntyneet siviiliväestön sekä väitetysti viranomaisten parissa. Uttar Pradeshin poliisin on syytetty tappaneen yli sata rikoksista syytettyä, joista suurin osa on ollut muslimeita tai kastijärjestelmän pohjalla olevia daliteja. Adityanathin hallinto on kiistänyt syytökset.

Uttar Pradeshissa koettiin levottomuuksia ja joukkoväkivaltaa vuoden 2019 lopulla sen jälkeen, kun Intian liittovaltio oli ajanut läpi kiistanalaisia muutoksia Intian kansalaisuuslakiin. Nämä muutokset oli niin ikään tulkittu muslimivastaisiksi.

– Epäoikeudenmukaisuus on huipussaan Yogin hallituksen aikana, se ei voi mennä tämän pahemmaksi, kertoi AFP:lle Shahbuddin-niminen mies, joka kertoo veljensä Aleemin joutuneen poliisin ampumaksi Meerutin kylässä levottomuuksien aikana.

Intiassa väkivallantekoja lietsovat hindunationalistien radikaalin laidan saarnaajat, jotka puhuvat avoimesti muslimeihin kohdistetun kansanmurhan puolesta. Muslimeita pahoinpitelevät ja surmaavat muun muassa lehmäjengit, jotka koostuvat pyhinä pidettyjä lehmiä suojelevista uskonnollisista kiihkoilijoista.

Väkivallan ihannointi hindunationalistisessa politiikassa on viety niin pitkälle, että jopa kansakunnan isänä tunnetun Mahatma Gandhin vuonna 1948 murhanneelle ja sittemmin teloitetulle hindunationalisti Nathuram Godselle löytyy nyky-Intiasta puolustajia, jotka näkevät tämän patrioottina ja marttyyrina.

Kansanmurhariskejä eri maissa tarkkailevan järjestön Genocide Watchin johtaja Gregory Stanton varoitti tammikuussa Yhdysvaltain kongressille pidetyssä puheessa kansanmurhan olevan todellinen riski Intiassa. Stanton tunnetaan Ruandan vuoden 90-luvun kansanmurhan ennustamisesta. Puheessaan hän kertoi näkevänsä Intiassa monia samoja ennusmerkkejä kuin tuolloin.

– Kuten tiedämme, 800 000 tutsia ja muita ruandalaisia murhattiin vuonna 1994. Emme voi antaa sen tapahtua Intiassa, Stanton sanoi.

Hindunationalismi nousi politiikan sivuraiteilta valtavirtaan

Vuonna 1947 itsenäistyneen Intian kansallista omakuvaa määritti vuosikymmenten ajan kongressipuolueen ajama moniarvoinen visio Intiasta, jossa kaikilla uskonnoilla on sijansa eikä mikään uskonto ole etusijalla muihin nähden.

Ensimmäinen särö Intian itsenäisyysliikkeen johtohahmo Gandhin ja Intian ensimmäisen pääministeri Jawaharlal Nehrun visioon uskontojen harmonisesta yhteiselosta lyötiin jo itsenäistymisen aikaan, kun brittiläisen Intian muslimienemmistöiset alueet irtautuivat omaksi valtiokseen Pakistaniksi.

Intian jako oli traumaattinen tapahtuma, jossa kahden maan synnytystuskiin liittyvissä väkivaltaisuuksissa ja pakolaisaalloissa sadattuhannet saivat surmansa ja yli 10 miljoonaa menetti kotinsa. Siinä missä Pakistanista tuli tiukan islamistinen valtio, Intiasta rakennettiin uskonnollisesti moniarvoinen maa, jonka perustuslaki ei antanut millekään uskonnolle ylivaltaa.

Tästä puhutaan usein Intian sekularismina, mutta Jyri Komulaisen mukaan se ei ole paras mahdollinen käännös, sillä Intiassa sekularismilla tarkoitetaan eri asiaa kuin länsimaissa.

– Kun suomalainen lukee sanan sekulaari, se tarkoittaa että millekään uskonnolle ei ole tilaa, mutta Intiassa sekulaari tarkoittaa päinvastoin, että kaikille uskonnoille on tilaa. Siksi minusta pluralistinen olisi parempi käännös suomeksi.

Hindunationalismi oli kilpaileva visio tälle Intian perustavalle ajatukselle. Hindunationalistien mukaan Intia on ensisijaisesti hindujen kansallinen koti, jossa hindulaisuuden asema ylitse muiden uskontojen olisi turvattava laissa. Aatesuunta on ollut olemassa Intiassa jo Britannian vallan ajoilta, mutta sen nousu vähemmistöstä hallitsevaan asemaan alkoi vasta 1980-luvulla.

– BJP haluaa rakentaa (Intiasta) eräänlaisen 'hindulaisen Pakistanin', Komulainen kertoo.

Komulaisen mukaan Intian perustuslaki takaa vielä teoriassa vähemmistöjen oikeudet, mutta maassa on esitetty spekulaatioita siitä, että myös perustuslakiin saatetaan kajota.

Tuloksia loppuviikosta

Komulaisen mukaan yksi syy hindunationalismin menestykseen nyky-Intiassa on se, että aate on onnistunut kuromaan kannattajiaan yhteen Intian kastijärjestelmän luomien vanhojen rajojen yli, missä Intiaa pitkään hallinnut kongressipuolue ei koskaan onnistunut.

Tässä on auttanut alhaisesta kastista lähtöisin olevan pääministeri Modin henkilökohtainen karisma ja ryysyistä rikkauksiin -tarina teekauppiaasta, josta tuli koko Intian johtaja.

Kansallisella tasolla alennustilassa oleva kongressipuolueen ei uskota haastavan BJP:tä ainakaan lähitulevaisuudessa, mutta osavaltiotason politiikassa kilpailevista puolueista voi olla haasteeksi. BJP:n päävastustaja Uttar Pradeshissa on sosialistinen Samajwadi-puolue, joka on yrittänyt hyökätä valtapuoluetta vastaan vetoamalla työttömyyteen ja hintojen nousuun. Lisäksi oppositio on arvostellut koronaviruspandemian hoitoa, jonka katsotaan menneen puihin osavaltiossa.

– Hallituksen tulisi vastata koronapandemian vaikutuksiin. Monet ovat kärsineet menetyksiä. Ihmisten liiketoiminta on kärsinyt ja työpaikkoja on menetetty, kommentoi äänestäjä Amit Pratap Singh uutistoimisto AFP:lle.

Vastavetona tyytymättömyyteen BJP on luvannut uuden työpaikan jokaista perhettä kohden sekä ilmaista sähköä maanviljelijöille, jotka ovat Intiassa ratkaisevan tärkeä äänestäjäryhmä.

Uttar Pradeshin vaalien tuloksia on odotettavissa ääntenlaskennan jälkeen torstaina.