Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tanska järjestää kansanäänestyksen liittymisestä EU:n puolustusyhteistyöhön

Tanska järjestää kansanäänestyksen siitä, tulisiko maan liittyä Euroopan unionin yhteiseen puolustukseen. Kansanäänestys pidetään 1. kesäkuuta, ilmoitti pääministeri Mette Frederiksen sunnuntaina.

Tanska on neuvotellut EU-jäsenyysehtoihinsa neljä erityisjärjestelyä. Yksi niistä on se, että Tanska pidättäytyy osallistumasta EU:n sotilasoperaatioihin sekä antamasta tukea tai tarvikkeita EU-johtoisille puolustustoimille.

Pääministeri Frederiksen kehotti nyt tanskalaisia päättämään äänestyksessä yhteiseen EU-puolustukseen liittymisestä. Hän painotti, että historiallinen aika vaatii historiallisia päätöksiä.

Frederiksen samalla lupasi, että Tanskan nostaa vuoteen 2033 mennessä puolustusmenonsa kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta. Tuo puolustusmenojen määrä on sotilasliitto Naton jäsenyysvaatimus, jota Tanska ja usea muu Naton eurooppalainen jäsenmaa eivät ole tähän asti täyttäneet.