Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansainväliset mediat keskeyttävät uutistoimintaansa Venäjällä uuden "valeuutislain" vuoksi – CBC:n mukaan laki kriminalisoi sotaa koskevan riippumattoman journalismin

Kansainväliset mediayhtiöt ovat laittaneet toimintaansa Venäjällä jäihin uuden, uutisointia vaikeuttavan lain vuoksi. Venäjällä duuma hyväksyi perjantaina lain, jonka mukaan Venäjän asevoimiin liittyvien "valeuutisten" levittämisestä voi saada jopa 15 vuoden vankeustuomion.

Uutistoimintansa keskeyttämisestä Venäjällä ainakin toistaiseksi ovat kertoneet tähän mennessä muun muassa uutistoimisto Bloomberg News ja uutiskanava CNN.

Kanadalainen CBC kertoi kantavansa uuden lain vuoksi huolta henkilökuntansa turvallisuudesta Venäjällä ja keskeyttävänsä uutisoinnin paikan päältä toistaiseksi. Yhtiön mukaan laki näyttää kriminalisoivan sotaa koskevan riippumattoman journalismin.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi niin ikään rajoittavansa toimintaansa Venäjällä.

Venäjä myös esti perjantaina Facebookin toiminnan maassa ja rajoitti Twitterin toimintaa. Venäläisviranomaisten mukaan Facebook suljettiin, koska se oli "syrjinyt" Venäjän hallintoon yhdistettyjä mediatoimijoita.

Venäjä rajoitti pääsyä useille uutiskanaville

Moskovan virallisesta linjasta poikkeavan tiedon saaminen Ukrainan sodasta vaikeutui muutenkin jälleen, kun Venäjä ilmoitti rajoittavansa pääsyä useille uutiskanaville perjantaina.

Rajoitettujen uutissivustojen joukossa ovat BBC:n venäjänkieliset sivut sekä saksalainen Deutsche Welle.

Tiedotusvälineitä Venäjällä valvova viranomainen teki päätöksen syyttäjien pyynnöstä. Rajoitus koskee useita kotimaisia ja ulkomaisia kanavia, jotka ovat uutisoineet Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan venäjäksi muusta kuin Venäjän virallisesta näkökulmasta.

Muita rajoitettuja kanavia ovat Meduza, Radio Free Europe sekä Svoboda.

Viranomaisten mukaan syyttäjien pyyntö oli tehty samana päivänä kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan eli 24. helmikuuta.

Ainakin kaksi riippumatonta venäläismediaa kertoi tällä viikolla lopettavansa vähintään väliaikaisesti sen jälkeen, kun niiden toimintaa rajoitettiin Ukraina-uutisoinnin vuoksi.