Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukraina: Neuvottelut Venäjän kanssa jatkuvat viikonloppuna

Ukrainan mukaan sen ja Venäjän edustajat neuvottelevat uudestaan viikonlopun aikana. Presidentti Volodymyr Zelenskyin avustajan Mihailo Podolyakin mukaan ukrainalaiset ovat jatkuvassa yhteydessä venäläisiin ja kolmas tapaaminen järjestetään joko lauantaina tai sunnuntaina.

Eilen Podolyak kertoi Ukrainan ja Venäjän sopineen periaatteessa humanitaaristen käytävien luomisesta, jotta siviilit pääsisivät poistumaan taistelualueilta. Tulitaukoa neuvotteluissa ei sen sijaan ole onnistuttu saamaan aikaan. Presidentti Zelenskyi on sanonut haluavansa neuvotella suoraan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Ukraina syyttää Venäjän joukkoja raiskauksista

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba on syyttänyt Venäjän joukkoja naisten raiskauksista ukrainalaisissa kaupungeissa. Kuleba ei kertonut syytöksistä yksityiskohtaisemmin.

Syytöksiä ei ole voitu puolueettomasti varmentaa.

Kuleba puhui ajatushautomo Chatham Housen tiedotustilaisuudessa Lontoossa. Hän myös ilmaisi tukevansa ehdotusta erityisen tuomioistuimen perustamiseksi Venäjän saamiseksi oikeuteen.

Kansainvälinen oikeus on Kuleban mukaan sivilisaation ainoa käytössä oleva työkalu, jolla varmistetaan, että lopulta oikeuteen saadaan kaikki ne, jotka ovat tehneet tämän sodan mahdolliseksi.

CNN: YK-järjestö kertoo saaneensa uskottavia todisteita syrjinnästä Ukrainan rajoilla

Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM kertoo saaneensa "uskottavia ja vahvistettuja" raportteja syrjinnästä Ukrainan rajoilla. Asiasta kertoi uutiskanava CNN:lle perjantaina YK:n alaisen IOM:n johtaja Antonio Vitorino.

Vitorino sanoi IOM:n ottaneen yhteyttä viranomaisiin sekä Ukrainassa että naapurimaissa sen varmistamiseksi, että kaikki maasta pakenevat pääsevät rajan yli riippumatta kansallisuudestaan, alkuperästään ​​tai ihonväristään.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch totesi perjantaina raportissaan, että Ukrainassa asuvat ulkomaalaiset ovat saaneet eriarvoista kohtelua ja kohdanneet viivästyksiä yrittäessään paeta maasta.

Useat syrjinnästä kertoneet ovat opiskelijoita, joista ainakin osa arvioi ongelmien taustasyyksi rasismin.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba ilmoitti keskiviikkona, että hallitus on perustanut hätäpuhelinnumeron ulkomaalaisille opiskelijoille. Kuleban mukaan kaikilla Ukrainan rajan yli poistuvilla täytyy olla yhtäläiset mahdollisuudet palata kotimaahansa turvallisesti.

YK:n ihmisoikeusneuvosto äänesti ihmisoikeuksien rikkomista koskevan tutkimuksen aloittamisesta Ukrainassa

Venäjä näytti perjantaina olevan YK:n ihmisoikeusneuvoston (UNHRC) kokouksen jälkeen entistäkin eristetympi. Neuvosto äänesti nimittäin selvin numeroin ihmisoikeusrikkomuksia koskevan tutkimuksen puolesta.

UNHRC:n 47 jäsenestä 32 äänesti tutkimuksen puolesta ja vain Venäjä ja Eritrea vastaan. Äänestyksestä pidättäytyi 13 maata, joiden joukossa olivat Venäjän perinteiset tukijat Kiina, Venezuela ja Kuuba.

– Viesti (Venäjän presidentille Vladimir) Putinille on selvä: olet eristetty globaalilla tasolla ja koko maailma on sinua vastaan, sanoi Ukrainan YK-lähettiläs Yevheniia Filipenko toimittajille kokouksen jälkeen.

Venäjän YK-lähettiläs Gennadi Gatilov puolestaan sanoi, ettei hän usko perjantain äänestyksen heijastaneen tutkimuksen puolesta tai äänestyksestä pidättyneiden maiden kantojen "kaikkia nyansseja".

UNHRC äänestys avaa mahdollisuuden luoda riippumaton kansainvälinen tutkimuskomissio tutkimaan väitettyjä rikkomuksia ja väärinkäytöksiä.

Kansainvälinen tuomioistuin on jo aloittanut tutkinnan mahdollisista sotarikoksista Ukrainassa.

Keskiviikkona YK-yleiskokous puolestaan tuomitsi äänin 141–5 Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja vaati venäläisjoukkojen välitöntä vetäytymistä.