Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyttäjä vaatii pääsyytetyille vuosien vankeustuomioita katujengijutussa, keskeisenä ravintola Kaivohuoneelle suunniteltu väkivaltainen kostoisku – "Katujengit ovat nyt Suomeenkin saapuneet"

Syyttäjä vaatii useille nuorille miehille vankeusrangaistuksia helsinkiläisen ja espoolaisen katujengin välisestä väkivalta- ja kostokierteestä. Syytteiden käsittely alkoi perjantaina Helsingin käräjäoikeudessa.

Syytteissä kuvatut tapahtumat ajoittuvat viime vuoden kesään ja syksyyn. Muun muassa törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta syytetään kahdeksaa helsinkiläisjengin jäsentä. Yhteensä syytettyjä ja syytekohtia on pitkälti yli toistakymmentä.

Rikoksen valmistelussa on kyse poliisin jo aiemmin kertomasta tapauksesta, jossa helsinkiläisjengin epäillään suunnitelleen väkivaltaista iskua ravintola Kaivohuoneelle viime lokakuussa. Syyttäjän mukaan iskulla oli tarkoitus kostaa espoolaisjengin aiempia tekoja, muun muassa helsinkiläisjengin jäsenen puukotusta.

Jengin tarkoituksena oli syyttäjän mukaan tunkeutua Kaivohuoneella järjestetyksi aiottuun tapahtumaan mukanaan teräaseita ja ainakin yksi ampuma-ase. Tapahtuma peruuttiin poliisin saatua vihiä suunnitelmasta.

– Yksityiskohtaisen ensijaisen suunnitelman mukaan rikoksentekijät tunkeutuisivat ravintola Kaivohuoneelle aidan yli takaovesta ja etuovesta ennen (artistin) esiintymistä niin sanotun soundcheckin aikana ja pyrkivät ampumaan tai puukottamaan (espoolaisjengin jäsentä) sekä tekemään vakavaa väkivaltaa muille paikalla oleville, kirjoittaa syyttäjä haastehakemuksessaan.

Syyttäjän mukaan kyseinen artisti on käsitellyt musiikissaan muun muassa jengien välistä aiempaa puukotusta ja puolustanut puukotuksen tehnyttä espoolaisjengin jäsentä.

Poliisi otti kaksi syytetyistä kiinni, kun he olivat syyttäjän mukaan ajaneet Kaivohuoneelle näyttäytymään, vaikka artistin esiintyminen oli peruttu. Syytettyjen autosta löytyi muun muassa machete-veitsi.

Sosiaalisessa mediassa jaettu videoita epäillyistä rikoksista

Helsinkiläisjengin johtohahmoina pidetylle kahdelle miehelle syyttäjä vaatii seitsemän ja kahdeksan vuoden vankeusrangaistuksia. He ovat olleet vangittuina viime vuoden lopulta lähtien. Molemmat heistä kiistävät syyllistyneensä rikoksiin, joista heitä syytetään.

Toinen johtohahmona pidetyistä on sosiaalisessa mediassa aktiivinen räppäri Milan Jaff, 22. Hänellä on esimerkiksi kuvapalvelu Instagramissa yli 112 000 seuraajaa ja Youtubessa hänen videoitaan on katsottu satojatuhansia kertoja. STT kertoo syytetyn nimen jo tässä vaiheessa, koska hän on tunnettu julkisuudessa.

Syyttäjän mukaan sosiaalisella medialla on ollut tärkeä rooli käsiteltävässä jengiasiassa. Siellä on muun muassa jaettu videoita epäillyistä rikoksista. Isossa roolissa on syyttäjän mukaan lisäksi gangsta rap -musiikki, jota myös Jaff on tehnyt.

– Musiikissa on todellisiin rikoksin liittyviä sanoituksia. Kun todellisia rikoksia ruvetaan käsittelemään tavalla tai toisella näissä kappaleissa ja mikä tulee videoissakin esille, niihin sisältyy ihan selvää uhkailua, sanoi syyttäjä Perttu Könönen.

Syyttäjä: Viranomaisten herättävä katujengien olemassaoloon

Perjantaina oikeudessa käsiteltiin syytekohtia muun muassa törkeästä kotirauhan rikkomisesta ja laittomasta uhkauksesta. Raskaampia syytteitä käsitellään oikeudessa myöhemmin. Jutulle on määrätty useita käsittelypäiviä.

Syyttäjän mukaan helsinkiläisjengin jäsenet olivat menneet espoolaisjengin perheenjäsenen asunnon ovelle sen jälkeen, kun espoolaisjengin jäsen oli puukottanut helsinkiläisjengin jäsentä kesällä 2021. Miehet olivat hakanneet ovea ja syyttäjän mukaan yrittäneet murtaa sen auki.

Syyttäjän mukaan he olivat uhanneet kostaa samana päivänä tapahtuneen puukotuksen väkivaltaisesti.

– Ilmeisenä tarkoituksena on ollut käyttää väkivaltaa tai vahingoittaa omaisuutta kostotarkoituksessa, sanoi Könönen.

Osa vastaajista kiistää syyllistyneensä rikokseen ja osa katsoo syyllistyneensä korkeintaan perusmuotoiseen kotirauhan rikkomiseen.

Syyttäjän mukaan kostaminen on oikeudessa käsiteltävässä asiassa keskeistä ja siihen perustuu myös jengien välinen väkivaltakierre. Kierre on syyttäjän mukaan saanut alkunsa toukokuussa 2021 Helsingissä tapahtuneesta pahoinpitelystä, josta epäillään molempien jengien jäseniä.

Syyttäjä rinnastaa kyseessä olevat katujengit järjestäytyneisiin rikollisryhmiin.

– Katujengit ovat nyt Suomeenkin saapuneet. Mielestäni tähän on syytä herätä muidenkin kuin oikeusviranomaisten, sanoi syyttäjä.

Käsittely pidetään käräjäoikeuden turvasalissa ja poliisi on ollut näkyvästi valvomassa käräjäoikeuden ulkopuolella.

Jengien välinen kilpailuasetelma

Poliisi on aiemmin kertonut, että Kaivohuoneelle suunnitellun iskun ehkäisyn yhteydessä tehtyjen kiinniottojen jälkeen tilanne on saatu rauhoitettua ja jengien välisen väkivallan kierre katkaistua.

Komisario Hannu Väänänen Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta kertoi helmikuun alussa, että katujengien yhteydessä on puhuttu maine- ja kunniakäsityksistä, reviiririidoista ja aseman ottamisesta alueella.

– Siihen liittyy viranomaisvastaisuus voimakkaasti sekä alistaminen ja nöyryyttäminen. Se on jonkinnäköinen kilpailuasetelma siitä, että mikä alueella on hallitseva jengi, Väänänen sanoo.

Väänäsen mukaan jengit ovat aktiivisia sosiaalisessa mediassa, jossa nuoret sitten jakavat ryhmien kuvaamia videoita esimerkiksi väkivallasta.

Poliisin mukaan suurin osa ryhmien jäsenistä on ensimmäisen tai toisen polven maahanmuuttajia ja suuremmalti he ovat miehiä. Katujengit ovat poliisin mukaan muodostuneet gangsta rap -musiikin ympärille. Kappaleissa ihannoidaan rikollista elämäntapaa ja ruokitaan vastakkainasettelua toisten jengien kanssa.