Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

MTV3: Putinin vastustaja Mihail Hodorkovski: "Jos Putin katsoo, että Suomea pitää rangaista, voitte odottaa jonkinlaisia toimia kuuden kuukauden sisällä"

Putin saattaa olla valmis siirtämään sotatoimia Ukrainan ulkopuolelle jollain aikavälillä, toteaa venäläinen entinen oligarkki ja Vladimir Putinin vastustaja Mihail Hodorkovski MTV3:n haastattelussa. Hodorkovskin mukaan Suomella ja Baltian mailla on kaksi vaihtoehtoa: joko ne osoittavat Putinille, että maat kannattavat täysin tai osin hänen toimiaan.

Toinen vaihtoehto on valmistautua vastustamaan Putinia.

– Kyllä, tarkoitan myös sotilaallisesti, mikäli Ukraina ei nyt onnistu pysäyttämään häntä, Hodorkovski toteaa haastattelussa.

Hodorkovskin arvion mukaan Putin näkee maailman nyt joko Venäjän kannattajina tai amerikkalaisten vaikutusvallassa olevina vastustajina.

– Hänen mielestään, jos Suomi ei tue Putinia, Suomi on amerikkalaisten vaikutusvallassa. Jos Putin katsoo, että Suomea pitää rangaista, niin voitte odottaa jonkinlaisia toimia kuuden kuukauden sisällä, Hodorkovski ennustaa.

Suomea suuremmassa vaarassa Hodorkovski arvelee nyt kuitenkin olevan Baltian maiden ja Puolan. Tällöin tilanteen eskaloituminen tuntuisi kuitenkin Suomessakin.

– Putin voi aloittaa operaation Baltiaa vastaan, jos hän onnistuu Ukrainan kohdalla.Silloin mikään neutraali asema, jota Putin ei edes pidä enää neutraalina, ei Suomea pelasta. Nato ehkä voisi pelastaa.

Mihail Hodorkovski oli Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen ja 2000-luvun alussa yksi Venäjän rikkaimmista ja vaikutusvaltaisimmista oligarkeista. Hänet kuitenkin tuomittiin vuonna 2005 veronkierrosta kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen. Lännessä yleinen mielipide on, että Hodorkovskin tuomioon vaikutti tämän asema Putinin politiikan vastustajana.

Vuonna 2013 Hodorkovski armahdettiin jonka jälkeen hän poistui Venäjältä.