Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs toi yleiskokouksessa esiin Putinin uhkailut vallata Suomi ja Ruotsi

Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Linda Thomas-Greenfield toi yleiskokouspuheessaan lyhyesti esiin Venäjän presidentti Vladimir Putinin uhkailut vallata Suomi ja Ruotsi.

Puheesta ei käy ilmi, mihin Thomas-Greenfield tarkalleen viittaa. Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova on aiemmin lausunut, että Suomen ja Ruotsin liittymisellä Natoon olisi sotilaallisia ja poliittisia seurauksia.

Thomas-Greenfield kuvasi puheessaan tilannetta Ukrainassa. Hän sanoi, että Putin jatkaa tilanteen kiihdyttämistä. Tässä yhteydessä Thomas-Greenfield listasi Suomeen ja Ruotsiin liittyvät uhkailut sekä Putin päätöksen määrätä Venäjän ydinasevalmius hälytystilaan.

– Sodan jokaisessa vaiheessa Venäjä on pettänyt Yhdistyneet kansakunnat. Venäjän toimet ovat vastoin kaikkea, mitä tämä elin edustaa, Thomas-Greenfield jatkoi.

YK:n yleiskokous hyväksyi keskiviikkona ylivoimaisella ääntenenemmistöllä päätöslauselman, jossa Venäjää vaaditaan vetämään heti joukkonsa Ukrainasta. Päätöslauselman puolesta äänesti 141 ja vastaan viisi.

Vastaan äänestäneiden joukossa olivat Venäjän lisäksi Eritrea, Pohjois-Korea, Syyria ja Valko-Venäjä.

Äänestämästä pidättyi 35 maata, joiden joukossa olivat muun muassa Kiina, Intia ja Pakistan.

Päätöslauselmassa tuomitaan voimakkaasti hyökkäys Ukrainaan sekä tuomitaan niin ikään Putinin päätös määrätä maan ydinasevalmius hälytystilaan.

Thomas-Greenfieldin puheesta uutisoi aiemmin ainakin Ilta-Sanomat .