Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Airiston Helmen poliisitutkinta valmistui – KRP epäilee miljoonaluokan talousrikoksia

Varsinais-Suomessa toimivaa yritystä epäillään laajamittaisista talousrikoksista, kertoo keskusrikospoliisi (KRP). Poliisi epäilee, että yhtiö on käyttänyt toiminnassaan pimeää työvoimaa ja siten välttänyt veroja ja työeläkevakuutusmaksuja yhteensä noin 2,85 miljoonaa euroa.

Aiempien tietojen valossa kyseessä on todennäköisesti Airiston Helmi. Poliisi teki venäläisomistuksessa olevaan yritykseen näyttävän tutkintaoperaation vuonna 2018.

Rikoksista epäillään KRP:n mukaan yhteensä kahtatoista henkilöä.

– Esitutkinta on ollut poikkeuksellisen pitkäkestoinen ja laaja, minkä osoittaa esimerkiksi noin 20 000 sivua pitkä esitutkintapöytäkirja. Tutkinnan kestoon ovat vaikuttaneet mittavat datatakavarikot sekä oikeus- ja virka-apupyynnöt, joita on tehty yli 20 maahan. Esitutkinnassa on tehty laajaa yhteistyötä kotimaisten ja kansainvälisten viranomaisten kanssa, sanoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Mikko Laaksonen keskusrikospoliisista tiedotteessa.

Esitutkinta on saatu päätökseen muun muassa veropetosten osalta ja juttu siirtyy syyteharkintaan Länsi-Suomen syyttäjäalueelle. Kokonaisuuteen liittyy myös rahanpesuepäilyjä, joiden tutkinta on vielä kesken.

Takavarikkomäärät täsmäävät Airiston Helmen kanssa

Laaksonen ei suoraan vahvista, että tutkittu yritys on Airiston Helmi. Aiemmin tänä vuonna hän on kuitenkin kertonut STT:lle, että Airiston Helmen tutkintaa on viivästyttänyt se, että KRP ei ole saanut vastauksia kaikkiin kansainvälisiin oikeusapupyyntöihinsä. Tuolloin tiedossa olleet takavarikoitujen käteisvarojen ja vakuustakavarikossa olevan omaisuuden määrät olivat samat kuin tutkinnassa, jonka valmistumisesta KRP tiistaina tiedotti.

Epäiltyä rikoskokonaisuutta on tutkittu syksystä 2018 asti. Laaksosen mukaan epäilty tekoaika ulottuu vuoteen 2008.

Sadat viranomaiset osallistuivat keskusrikospoliisin johdolla Airiston Helmen tiloihin tehtyihin kotietsintöihin syyskuussa 2018. Operaatiossa oli mukana ainakin KRP:n, Rajavartiolaitoksen ja Lounais-Suomen poliisin edustajia.

Kotietsintöjä tehtiin kaikkiaan 17 kohteessa sekä Turun saaristossa että mantereella. Viranomaisoperaatiossa löydettiin suuri määrä asiakirjoja ja sähköisiä tallennusvälineitä sekä noin 3,5 miljoonaa euroa käteistä rahaa.

Airiston Helmen pääomistaja oli kotietsintöjen aikaan venäläinen miljonääri Pavel Melnikov. Hänen lakimiehensä Kari Uoti kertoi kesällä 2019, että Airiston Helmi lopettaa toimintansa ja myy kaikki kiinteistönsä Suomessa. Jo huhtikuussa 2019 yhtiö oli asetettu selvitystilaan.

Epäiltyjen joukossa on Melnikovin lisäksi ainakin yksi venäläinen mies, joka on toiminut Airiston Helmen hallituksen jäsenenä ja ollut vangittuna poliisitutkinnan alkuvaiheessa. Myös yhtiön palveluksessa ollut virolainen mies oli jonkin aikaa vangittuna.

Osa epäillyistä on ollut vangittuina

Rikoksista epäillyt henkilöt ovat Laaksosen mukaan olleet erilaisissa asemissa yrityksessä. Hän kertoo, että osa heistä on ollut vangittuina tutkinnan alkuvaiheessa, mutta tällä hetkellä kukaan ei ole vangittuna.

Poliisi epäilee törkeää veropetosta, törkeää työeläkevakuutusmaksupetosta ja törkeää kirjanpitorikosta. Osa epäillystä pimeästä työvoimasta on Laaksosen mukaan ollut ulkomaalaisia henkilöitä.

Esitutkinnan yhteydessä on määrätty noin 1,8 miljoonan euron arvosta omaisuutta vakuustakavarikkoon. Epäiltyyn rahanpesuun liittyvät noin 3,5 miljoonan käteisvarat ovat poliisilla edelleen takavarikossa.

Esitutkinta on päärikosten osalta saatu päätökseen ja juttu siirtyy syyteharkintaan Länsi-Suomen syyttäjäalueelle. Sen sijaan epäillyn rahanpesun tutkinta on vielä kesken. Asiassa odotetaan KRP:n mukaan keskeneräisiä oikeusapuvastauksia, joilla on keskeistä merkitystä esitutkinnan etenemisen kannalta.

Syytteiden nostamisen määräpäivät ovat kesällä.