Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä varoitti Kiovan asukkaita iskuista ja näyttää iskeneen Kiovan tv-torniin – lähetyksissä katkoksia

Kiovan tv-torniin tai sen lähelle on ilmeisesti kohdistunut Venäjän ilmaisku.

Ukrainan parlamentti sanoo Twitterissä Venäjän iskeneen tv-torniin. BBC :n verifioimassa kuvamateriaalissa tornin tuntumasta nousee savua, mutta torni on edelleen pystyssä.

Ukrainan sisäministeriön mukaan laitteistoa on vahingoittunut ja tv-lähetyksissä on katkoksia, kertoo uutistoimisto AFP.

Venäjän puolustusministeriö julkaisi aiemmin varoituksen, jossa se kertoi valmistautuvansa iskemään kohteisiin Kiovassa. Venäjän mukaan iskujen tarkoitus on "estää informaatiohyökkäykset Venäjää vastaan".

Venäjä kehoitti kiovalaisia lähtemään kodeistaan

Venäjän puolustusministeriö on julkaissut Kiovan asukkaille suunnatun varoituksen, jossa se kertoo valmistautuvansa iskemään kohteisiin kaupungin keskustassa.

Tiistaina iltapäivällä julkaistussa lausunnossa kohteiksi listataan muun muassa Ukrainan turvallisuuspalvelun teknologiset keskukset.

Lausunnossaan Venäjän puolustusministeriö kehotti Kiovan asukkaita, jotka asuvat lähellä iskun kohteiksi valittuja paikkoja, lähtemään kodeistaan.

Venäläisviranomaisten mukaan iskut tehdään "estämään informaatiohyökkäykset Venäjää vastaan", kertoo BBC .

Ukrainan viranomaiset ovat syyttäneet Venäjän armeijaa iskujen tekemisestä asutusalueille monissa kaupungeissa, muun muassa Harkovassa maan itäosassa.

Venäjä on puolestaan sanonut, ettei sen kohteena ole siviilit.

Ukrainan mukaan jopa 350 siviiliä on kuollut sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan viime viikolla.

Venäjän puolustusministeri: Hyökkäys jatkuu, kunnes tavoitteet saavutettu

Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun mukaan Venäjä jatkaa hyökkäystä Ukrainassa, kunnes "asetetut tavoitteet on saavutettu". Shoigu kommentoi Ukrainan tilannetta tänään lehdistötilaisuudessa, joka esitettiin televisiossa.

Venäjän puolustusministeri käytti hyökkäyksestä määritelmää sotilaallinen erikoisoperaatio.

Shoigu sanoi, että Moskovan tavoitteena on "demilitarisoida ja vapauttaa natseista" Ukraina sekä suojella Venäjää "länsimaiden luomalta sotilaalliselta uhalta".

Venäjän hyökkäys Ukrainaan alkoi viime torstaina.

Ukrainan parlamentin mukaan valkovenäläiset joukot ovat tunkeutuneet Ukrainan alueella maan pohjoisosassa Tshernihivin alueella. Parlamentti tviittasi asiasta viitaten pohjoisen aluepuolustusjoukkojen tietoihin. Hajanaisia huhuja asiasta liikkui jo aiemmin.

– Valko-Venäjän joukot ovat saapuneet Tshernihivin alueelle. Tiedon vahvistaa pohjoisten aluepuolustusjoukkojen tiedottaja Vitali Kyrylov. Lisää yksityiskohtia myöhemmin, parlamentin virallisella Twitter-tililä todettiin.

Valko-Venäjä ei ole vahvistanut ukrainalaistietoa. Maa on tukenut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, mutta itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka on tähän saakka sanonut, etteivät Valko-Venäjän asevoimat osallistu sotatoimiin Ukrainassa.

Lukashenka kiisti myös tiistaina Valko-Venäjän asevoimien liittyneen hyökkäykseen, kertoi Politico -lehti.

– Minä en tehnyt päätöksiä. Ja ilman minun päätöstäni näitä yksiköitä ei voida edes vetää pois kasarmeilta, Lukashenka sanoi lehden mukaan.

Venäjän armeija on hyökännyt Ukrainaan viime viikosta alkaen muun muassa Valko-Venäjän alueelta.

Venäjän joukot etenivät Hersonin esikaupunkeihin, Harkovan keskusaukiota tulitettu

Venäjän armeija on edennyt Hersonin esikaupunkeihin Etelä-Ukrainassa lähellä Krimin niemimaata. Venäjä on perustamassa tarkastuspisteitä kaupungin sisääntuloväylille, kertoi Hersonin pormestari.

Paikallisen median videot Hersonissa näyttivät Venäjän joukkojen saapuvan kaupunkiin.

Pormestari Igor Kolykhajev pyysi Hersonin asukkaita olemaan poistumatta kodeistaan. Hän korosti, että kaupunki on ollut ja tulee pysymään ukrainalaisena. Hersonissa on noin 280 000 asukasta.

Venäjän armeija väittää hallitsevansa myös Berdjanskin satamakaupunkia, joka sijaitsee Krimistä luoteeseen. Berdjanskin tilanteesta on kuitenkin saatu ristiriitaisia tietoja.

Ukrainan toiseksi suurimman kaupungin, Harkovan, keskusaukio on joutunut Venäjän asevoimien raskaan tulituksen kohteeksi tänään, kertoo alueen kuvernööri Oleg Sinegubov. Aukion laidalla sijaitseva paikallishallinnon rakennus on hänen mukaansa saanut osumia.

Sinegubov syytti videoidussa lausunnossaan, että Venäjä käyttää raskaita aseita siviiliväestöä vastaan. Tulituksen uhrien määrää ei tiedetty vielä tiistaina aamupäivällä.

Harkovaan kerrotaan kohdistuneen muun muassa tykki- ja rakettitulta.

Etelämpänä Asovanmeren rannikolla sijaitsevan, niin ikään strategisesti tärkeän, Mariupolin kaupungin ilmoitettiin jääneen tänään vaille sähköjä.

Yhdysvaltalaislähde: Venäjä ei ole juuri lähestynyt Kiovaa eilisen jälkeen - saattaa olla myös tarkoituksellista

Ukrainassa Venäjän eteneminen Kiovaan on pysynyt eilisen jälkeen aika lailla paikoillaan, sanoo yhdysvaltalainen puolustusvirkamies CNN :n ja Guardianin mukaan.

Muun muassa polttoaineongelmien lisäksi venäläisiltä olisi virkamiehen mukaan myös loppumassa ruoka. Venäläisiä saattaa hänen mukaansa hidastaa muun muassa Ukrainan vastarinta.

Lähteen mukaan venäläiset ovat myös saattaneet pysäyttää etenemisensä tarkoituksella arvioidakseen tilannetta uudelleen.

Toisaalta venäläisjoukoilla on nähty riskejä välttelevää käytöstä, kuten antautumista paikoin jopa ilman taisteluja, virkamies sanoi.

Lavrov väitti Ukrainan yrittävän hankkia ydinaseita - diplomaattien ulosmarssi ennen Lavrovin videopuhetta

YK:n järjestämässä aseistariisunnan konferenssissa Sveitsissä nähtiin tiistaina monen maan diplomaattien ulosmarssi. Diplomaatit kieltäytyivät kuuntelemasta, kun Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov oli aloittamassa videoyhteydellä puheenvuoronsa.

Lavrov syytti puheessaan Ukrainan johtoa maiden välisestä kriisistä ja väitti, että Ukraina yrittää hankkia ydinaseita.

Neuvostoliiton hajottua 1990-luvun alussa Ukrainan haltuun jäi suuri määrä ydinaseita. Ukraina kuitenkin suostui luopumaan niistä, mistä hyvästä sen oli määrä saada pitävät turvatakuut Venäjältä, Yhdysvalloilta ja usealta muulta maalta.

– Voin vakuuttaa teille, että Venäjä kansainvälisen yhteisön vastuullisena jäsenenä... ryhtyy kaikkiin tarvittaviin toimiin estääkseen ydinaseiden ja niihin liittyvien teknologioiden syntymisen Ukrainassa, Lavrov sanoi nyt Genevessä kuullussa nauhoitetussa videoviestissään.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Lavrov vaati myös Yhdysvaltoja vetämään kaikki sen ydinaseet pois Euroopasta.

Venäjä määräsi rajoituksia kahdelle itsenäiselle medialle

Venäjä on ryhtynyt rajoittamaan kahden itsenäisen median toimintaa maassa. Maan valtakunnansyyttäjä määräsi rajoituksia tv-kanava Dozhdille ja radiokanava Ekho Moskvylle, sillä sen mukaan ne levittävät "tarkoituksella väärää tietoa" Ukrainan tilanteesta.

Molempien medioiden sivustot lakkasivat toimimasta pian ilmoituksen jälkeen. Ekho Moskvyn päätoimittaja Alexei Venediktov kertoi viestipalvelu Telegramissa, että kanavan radiolähetys on katkennut.

Kuluneen vuoden aikana Venäjällä on nähty ennennäkemättömiä toimia riippumattomien tiedotusvälineiden ja kriittisten äänien tukahduttamiseksi. Viranomaiset ovat nimenneet kymmeniä mediatyöntekijöitä ja riippumattomia tiedotusvälineitä "ulkomaalaisiksi agenteiksi".

Lehdistön vapautta seuraavan Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan paine riippumattomia medioita kohtaan Venäjällä on kasvanut tasaisesti vuosien 2011 ja 2012 hallituksen vastaisten mielenosoitusten jälkeen. Venäjä oli viime vuonna lehdistönvapausindeksissä sijalla 150.

Stoltenberg: Nato puolustaa alueensa jokaista tuumaa

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoo, että läntinen puolustusliitto on valmis puolustamaan "alueensa jokaista tuumaa". Stoltenberg samalla syytti, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on rikkonut rauhan Euroopassa hyökkäämällä Ukrainaan.

Naton pääsihteeri arvioi Euroopan turvallisuustilannetta tänään vieraillessaan Laskin lentotukikohdassa Puolassa. Hänen mukaansa Valko-Venäjä mahdollistaa Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen, jota on täysin mahdotonta hyväksyä.

Stoltenberg kommentoi Valko-Venäjän osuutta ennen kuin Ukrainan parlamentti oli ilmoittanut, että Venäjän joukkojen lisäksi myös Valko-Venäjän sotilaat ovat tänään tunkeutuneet Ukrainan puolelle. Tätä ennen Valko-Venäjän asevoimien ei ole kerrottu ylittäneen Ukrainan rajaa.

Sotilasliitto Naton jäsenmaiden ulkoministerit pitävät Brysselissä perjantaina hätäkokouksen Venäjän Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyksen vuoksi.

Puolan presidentti Duda kiistää hävittäjien lähettämisen Ukrainaan

Ukrainan parlamentti kertoi maanantai-iltana Twitterissä maan saavan kolmesta EU-maasta yhteensä 70 venäläisvalmisteista hävittäjäkonetta. Kyiv Independet -sivusto kertoi eilen samansisältöisen tiedon siteeraten Ukrainan ilmavoimia.

Tietojen mukaan Bulgaria, Puola ja Slovakia antaisivat Ukrainalle yhteensä 56 Mig-29-konetta. Lisäksi Bulgariasta olisi tulossa 14 Su-25-konetta. Konemallit ovat entuudestaan tuttuja Ukrainan ilmavoimille.

Ukrainalainen hallituslähde kertoi Politico-uutissivustolle eilen ukrainalaisten lentäjien saapuneen jo Puolaan vastaanottamaan hävittäjiä.

Puolan presidentti Andrzej Duda kuitenkin kertoi tiedotustilaisuudessa tiistaina, ettei hänen maansa lähetä sotilaskoneita Ukrainaan, koska se näyttäisi hänen mukaansa "sotilaalliselta sekaantumiselta konfliktiin". Nato ei Dudan mukaan ole konfliktin osapuoli.

Duda tapasi tiistaina Puolassa vierailleen sotilasliitto Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin. Samassa tiedotustilaisuudessa puhuneen Stoltenbergin mukaan Nato "ei aio lähettää joukkoja Ukrainaan tai siirtää lentokoneita Ukrainan ilmatilaan".

Ranska: Pakotteet johtavat Venäjän talouden romahdukseen

Ranska arvioi tänään, että lännen Venäjään kohdistamat pakotteet aiheuttavat Venäjän talouden romahtamisen. Tilannetta kommentoi Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire.

Hänen mukaansa länsi saa pakotteilla aikaan Ukrainaan hyökänneen Venäjän talousromahduksen.

Valtiovarainministeri arvioi pakotteiden tehoa France Info -radioyhtiölle päivä sen jälkeen kun Ranska, EU ja muut tahot ilmoittivat uusista pakotteista Venäjää vastaan.

Tiedustelulähteet NBC:lle: Turhautunut Putin rähjää alaisilleen

Yhdysvaltain tiedustelutietojen mukaan presidentti Vladimir Putin on turhautunut Venäjän sotatoimien huonoon edistymiseen sekä niiden laajaan kansainväliseen vastustukseen. NBC-kanavan lähteiden mukaan normaalisti tunteensa hillitsevä Putin on kohdistanut epätavallisia viharyöppyjä lähipiiriinsä.

Tiedustelupalvelu CIA:n entisen johtajan John Brennanin mukaan Putin ei ole enää sama kylmäverinen itsensä. Todisteita presidentin mielenterveyden järkkymisestä ei tosin ole saatu.

Toisten lähteiden mukaan Putin on yhä eristäytyneempi ja käy enää harvoin Kremlissä. Erään länsidiplomaatin mukaan presidentti on myös puutteellisesti informoitu eikä hänellä välttämättä ole realistista käsitystä asioiden tilasta.

Yhdysvallat määräsi joukon venäläisiä YK-diplomaatteja poistumaan maasta

Yhdysvallat on määrännyt 12 Venäjän YK-diplomaattia poistumaan maasta. Syynä on Yhdysvaltojen mukaan se, että diplomaatit ovat harjoittaneet "ei-diplomaattista" toimintaa.

Yhdysvaltain apulaislähettiläs Richard Mills kertoi karkotuspäätöksestä YK:n turvallisuusneuvostolle maanantaina paikallista aikaa. Mills ei avannut päätöksen taustoja enempää, mutta asian on tulkittu liittyvän vakoiluepäilyihin.

Venäjän Washingtonin-suurlähettiläs Anatoli Antonov luonnehti karkotuspäätöstä Facebook-julkaisussaan "vihamieliseksi liikkeeksi".

Timtshenko ensimmäinen Suomen kansalainen EU:n Venäjä-pakotteiden kohteena

Gennadi Timtshenko on ensimmäinen Suomen kansalaisuuden omaava henkilö, joka joutui EU:n asettamien Venäjä-pakotteiden kohteeksi. Helsingin areenan ja jääkiekkojoukkue Jokerien omistajiin aiemmin lukeutunut Timtshenko on pakotelistalla, jonka EU julkisti maanantaina.

Venäjän rikkaimpiin henkilöihin lukeutuva Timtshenko on maan presidentin Vladimir Putinin läheinen ystävä.

Jo tätä ennen ainakin Yhdysvallat ja Britannia ovat ottaneet oligarkki Timtshenkon omille pakotelistoilleen.

EU:n pakotelistalle päätyi nyt muiden muassa Putinin tiedottaja Dmitri Peskov.

Britannia asetti pakotteita Valko-Venäjälle

Britannia on ilmoittanut pakotteista valkovenäläisiä ihmisiä ja organisaatioita vastaan. Pakotteiden taustalla on ulkoministeri Liz Trussin mukaan Valko-Venäjän rooli Venäjän hyökkäyksessä Ukrainaan.

Truss sanoi Venäjän itsevaltaisen johtajan Aljaksandr Lukashenkan hallinnon "aktiivisesti avustavan ja tukevan Venäjän laitonta hyökkäystä, ja se tulee tuntemaan taloudelliset seuraukset Putinin tukemisesta".