Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukraina haki EU:n jäseneksi - Zelenskyi vaati maalle nopeutettua pääsyä unioniin

Venäjän ja Ukrainan neuvotteluissa ei odotetusti läpimurtoa

Ukrainan parlamentti ilmoitti maanantaina illalla historiallisesta päätöksestään hakea EU:n jäseneksi.

Parlamentin Twitterissä jakamassa kuvassa kerrottiin, että maan presidentti Volodymyr Zelenskyi on allekirjoittanut jäsenhakemuksen.

– Tämä on historiallinen hetki, parlamentti totesi Twitterissä.

Presidentti Zelenskyi vaati maanantaina Ukrainalle välitöntä Euroopan unionin jäsenyyttä erityismenettelyiden kautta.

Zelenskyi kertoi puheessaan, että ukrainalaiset taistelevat maansa lisäksi Euroopan, EU-maiden rauhan, tasa-arvon ja demokratian puolesta.

– Tämä antaa meille oikeuden pyytää Ukrainan välitöntä liittymistä Euroopan unioniin erityismenettelyllä, Zelenskyi kertoi.

EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyen kertoi taas Euronewsin haastattelussa , että Ukraina halutaan osaksi Euroopan unionia. Hän ei kuitenkaan kommentoinut sitä, voitaisiinko jäsenyys antaa nopeutetun menettelyn kautta.

– Ukraina on yksi meistä ja haluamme heidät Euroopan unioniin, hän kertoi.

Esimerkiksi Politico- lehden mukaan on epäselvää, miten menettely käytännössä toimisi ja tukisivatko kaikki jäsenvaltiot sitä.

Venäjän iskuissa Harkovasa kuoli ainakin yli 10 ihmistä

Samaan aikaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan jatkui maanantaina. Venäjän kerrottiin iskeneen muun muassa siviilikohteisiin. Ainakin 11 ihmistä kuoli maanantaina Venäjän tykistötulessa Ukrainan toiseksi suurimmassa kaupungissa Harkovassa, kertoi Harkovan alueen kuvernööri maanantaina.

EU:n ulkosuhteista vastaava johtaja Josep Borrell sanoi maanantaina, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on käymässä yhä häikäilemättömämmäksi.

– Venäjän sotatoimet ovat muuttumassa häikäilemättömämmiksi ja Ukrainan joukot taistelevat vastaan urheasti, hän sanoi.

Ukrainan ja Venäjän edustajat kävivät myös keskusteluita maanantaina sotimisen lopettamiseksi, mutta kuten aluksi ennakoitiin, mitään läpimurtoa ei saavutettu.

Sen sijaan edustajat sopivat mahdollisen toisen neuvottelutapaamisen järjestämisestä.

Ukrainan tai Venäjän presidenteistä kumpikaan ei osallistunut neuvotteluihin.

Putin vaati länneltä jälleen tuttuja vaatimuksia Ukrainan sodan päättämiseksi

Myös Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron puhuivat maanantaina puhelimessa puolentoista tunnin ajan. Asiasta kertoivat niin Ranskan kuin Venäjän presidentinkansliat.

Macronin mukaan hän pyysi Venäjää olemaan iskemättä siviilikohteisiin Ukrainassa ja turvaamaan merkittävimpien valtateiden toiminnan.

Kremlin tiedotteen mukaan Venäjä taas toisti samanlaisia "turvatakuina" pitämiään vaatimuksia, jotka länsi on jo aiemmin torpannut.

Putin totesi tiedotteen mukaan, että Ukrainan puolueettomuus ja Krimin tunnustaminen osaksi Venäjää olisivat keinoja päättää sota. Putin myös esitti jälleen valheellisen väitteen siitä, että Ukrainaa hallitsisivat natsit, joista Ukraina tulisi Venäjän mukaan "puhdistaa".

Ukrainan presidentti Zelenskyi on juutalainen.

Krimin Venäjä taas liitti itseensä kansainvälisen oikeuden vastaisesti vuonna 2014, ja valtaosa maailman maista ei ole tätä tunnustanut.