Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putin esitteli Macronille jo torpattuja vaatimuksiaan Ukrainan tehdyn hyökkäyksen päättämiseksi – Venäjän ja Ukrainan neuvottelut päättyneet

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron ovat puhuneet tänään puhelimessa puolentoista tunnin ajan. Asiasta kertoivat niin Ranskan kuin Venäjän presidentinkansliat.

Macronin mukaan hän pyysi Venäjää olemaan iskemättä siviilikohteisiin Ukrainassa ja turvaamaan merkittävimpien valtateiden toiminnan.

Macronin mukaan Venäjä on sitoutunut näihin vaatimuksiin, vaikka Venäjä on useiden lähteiden mukaan iskenyt jo toistuvasti siviilejä vastaan.

Kremlin tiedote puhelusta oli varsin toisenlainen. Kreml toisti jälleen vaatimuksensa jo kertaalleen lännelle esittämistä "turvatakuista".

Putin totesi tiedotteen mukaan, että Ukrainan puolueettomuus ja Krimin tunnustaminen osaksi Venäjää olisivat keinoja päättää sota.

Putin myös esitti jälleen valheellisen väitteen siitä, että Ukrainaa hallitsisivat natsit, joista hallinto tulisi Venäjän mukaan puhdistaa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on juutalainen.

Krimin Venäjä taas liitti itseensä kansaivälisen oikeuden vastaisesti vuonna 2014, ja valtaosa maailman maista ei ole tätä tunnustanut.

Ukrainan ja Venäjän n euvottelut päättyneet

Ukrainan ja Venäjän edustajat ovat palanneet neuvotteluista takaisin maidensa pääkaupunkeihin konsultaatioita varten, kertovat ukrainalaiset neuvottelijat.

Tavoitteena on, että toinen tapaaminen järjestetään myöhemmin.

Maiden edustajat neuvottelivat Valko-Venäjän rajalla tänään taisteluiden lopettamisesta Ukrainassa.

Presidentti Zelenskyi vaatii Ukrainalle välitöntä Euroopan unionin jäsenyyttä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaatii maalleen välitöntä Euroopan unionin jäsenyyttä erityismenettelyiden kautta. Zelenskyi julkaisi videopuheensa Telegram -tilillään maanantaina samaan aikaan, kun Venäjän ja Ukrainan valtuuskuntien tapaaminen Valko-Venäjän rajalla alkoi.

Zelenskyi kertoi puheessaan, että ukrainalaiset taistelevat maansa lisäksi Euroopan, EU-maiden rauhan, tasa-arvon ja demokratian puolesta.

– Tämä antaa meille oikeuden pyytää Ukrainan välitöntä liittymistä Euroopan unioniin erityismenettelyllä, Zelenskyi kertoi.

Zelenskyi kiitti puheessaan Ukrainan saamaa apua, mutta hänen mukaansa tavoitteena on olla yhtenäisiä ja samalla viivalla muun Euroopan kanssa.

– Olen varma, että se on reilua ja mahdollista, hän kertoi.

Ukrainan parlamentti kertoo Twitterissä , että Ukraina on hakenut tänään EU:n jäsenyyttä.

Maan parlamentin mukaan maan presidentti Volodymyr Zelenskyi on allekirjoittanut jäsenhakemuksen. Zelenskyi vaati tänään jo aiemmin maalleen välitöntä Euroopan unionin jäsenyyttä erityismenettelyiden kautta.

EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyen kertoi eilen Euronewsin haastattelussa, että Ukraina halutaan osaksi Euroopan unionia.

– Ukraina on yksi meistä ja haluamme heidät Euroopan unioniin, hän kertoi.

EU-virkamiesten mukaan nopeutettua jäsenmenettelyä ei kuitenkaan ole olemassa ja liittymisprosessi kestää vuosia, kertoo uutistoimisto AFP.

Komission tiedottaja Eric Mamer veti maanantaina takaisin myös von der Leyenin kommentteja. Mamer sanoi toimittajille von der Leyenin tarkoittaneen, että Ukraina on Euroopan maa, joka halutaan yleisesti osaksi Eurooppaa.

– Sitten hän myös tarkensi, että on olemassa prosessi (EU:hun liittymiseksi). Ja mielestäni tämä on tärkeä kohta, Mamer sanoi AFP:n mukaan.

"EU-maiden välillä erimielisyyksiä unionin laajenemisesta"

EU:n jäsenmaiden on kannatettava uuden jäsenmaan liittymistä yksimielisesti. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel sanoi maanantaina, että EU-maiden välillä on ollut jo pitkään erimielisyyksiä unionin laajentumisesta, AFP kertoo.

Michelin mukaan jäsenmaat voivat esittää kantansa Ukrainan jäsenyyteen sen jälkeen, kun maa on jättänyt virallisen hakemuksen.

EU:ssa on tällä hetkellä 27 jäsenmaata. Viimeksi unioniin liittyi Kroatia, joka hyväksyttiin jäseneksi vuonna 2013 lähes vuosikymmenen kestäneiden neuvottelujen ja uudistusten jälkeen.

Brittilehti Guardianin mukaan EU:ssa odotetaan Ukrainan lähettävän jäsenhakemuksensa hyvin pian.

"Ukrainalaiset ovat näyttäneet maailmalle, keitä olemme"

Zelenskyin mukaan 16 lasta on kuollut ja 45 loukkaantunut Venäjän hyökkäyksen neljänä ensimmäisenä päivänä. Maanantaina YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet kertoi, että siviilikuolonuhreja on tullut ainakin 102, joista seitsemän on lapsia. Oikeat lukemat voivat olla Bacheletin mukaan kuitenkin paljon korkeampia.

– Ukrainalaiset ovat näyttäneet maailmalle, keitä olemme. Venäjä on näyttänyt, mitä siitä on tullut, Zelenskyi kertoi.

Hän kannusti venäläissotilaita hylkäämään aseensa ja poistumaan Ukrainasta.

Zelenskyi kertoi myös, että Ukraina aikoo vapauttaa vankeja, joilla on taistelukokemusta.

– Ratkaisu ei ollut moraalisesti helppo, mutta se on hyödyllinen puolustuksemme kannalta, Zelenskyi sanoi.

YK:n mukaan Ukrainasta on paennut jo yli puoli miljoonaa ihmistä sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä viime torstaina. Tästä pakolaismäärästä yli puolet on päässyt rajan yli Puolaan.

Ukrainan pakolaismäärää arvioi tänään tviitissään YK:n pakolaiskomissaari Filippo Grandi.