Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valko-Venäjän niin kutsutussa kansanäänestyksessä sallittiin ydinaseet ja Venäjän joukkojen läsnäolo – Lukashenka petaa itselleen pitkää pestiä

Valko-Venäjän sunnuntaisessa niin kutsutussa kansanäänestyksessä sallittiin ydinaseiden ja Venäjän joukkojen sijoittaminen maahan pysyvästi.

Äänestettävänä oli useita muutoksia perustuslakiin, ja niiden joukossa oli myös Valko-Venäjän itsevaltaisen johtajan Aljaksandr Lukashenkan vallan pönkittäminen. Lakimuutokset palauttavat presidenttikausien ylärajaksi kaksi viisivuotiskautta, mutta raja koskee vasta seuraavaa presidenttiä.

Lakimuutoksilla taataan myös aiemmille johtajille syytesuoja.

Maanpaossa elävän Valko-Venäjän oppositiojohtajan Svjatlana Tsihanouskajan toimisto on arvostellut äänestystä ja sanonut, ettei aito keskustelu ehdotuksista ollut mahdollista vastustajien väkivaltaisen hiljentämisen vuoksi.

Keskusvaalilautakunnasta on venäläisuutistoimistojen mukaan kerrottu yli 65 prosentin äänestäjistä kannattaneen perustuslain muutoksia ja äänestysprosentin olleen lähes 79. Tullakseen voimaan lakimuutokset tarvitsevat vähintään puolet annetuista äänistä ja vähintään puolet äänioikeutetuista uurnille.

Lukashenka lupasi kansanäänestyksen sen jälkeen kun maassa järjestettiin poikkeuksellisia mielenosoituksia viime presidentinvaalien jälkeen. Lukashenka julistautui tuolloin vaalien voittajaksi ja kävi vastustajiensa kimppuun kovin ottein muun muassa vangitsemalla opposition johtohahmoja.

Perustuslain peukaloinnilla Lukashenka seuraa Venäjän Vladimir Putinin jalanjäljissä. Vuonna 2020 Venäjällä äänestettiin perustuslain muutoksista, jotka mahdollistivat Putinin pysymisen vallassa vuoteen 2036 asti.

Entisen neuvostomaan naapuri Ukraina on parhaillaan Venäjän hyökkäyksen kohteena, ja delegaatioiden Moskovasta ja Kiovasta on määrä tavata neuvotellakseen Valko-Venäjän rajalla. Venäjä ja Valko-Venäjä ovat läheisiä liittolaisia, ja viime viikolla Lukashenka antoi Venäjän joukkojen hyökätä Ukrainaan Valko-Venäjän alueelta.