Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan tukimielenosoituksiin osallistui yhteensä satojatuhansia ympäri maailman

Ukrainan tueksi järjestetyissä mielenosoituksissa oli sunnuntaina yhteensä satojatuhansia ihmisiä eri puolilla maailmaa heiluttamassa Ukrainan sinikeltaisia lippuja. Monin paikoin nähtiin kylttejä, joissa muun muassa kutsuttiin Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia murhaajaksi ja hirviöksi, sanottiin "ei kolmannelle maailmansodalle" ja käskettiin venäläisiä pois Ukrainasta.

Euroopassa esimerkiksi Berliinissä poliisi arvioi sunnuntain mielenosoituksen osallistujamääräksi ainakin satatuhatta ihmistä. Järjestäjien arvio oli viisinkertainen.

– Minulle on tärkeää, että Saksa osoittaa tukevansa demokratiaa Euroopassa, sanoi mieltään osoittanut Hans Georg Kieler uutistoimisto AFP:lle.

Hän kehui myös Saksan päätöstä toimittaa aseistusta Ukrainaan mutta huomautti, että "olisimme voineet auttaa Ukrainaa enemmänkin".

Prahassa osallistujia oli kymmeniätuhansia ja Amsterdamissa 15 000. Roomassa mielenosoittajia oli niin ikään tuhansia.

Italiassa on yli 230 000 ihmisen ukrainalaisyhteisö.

– Olemme vahvoja, mutta nyt olemme yksin. Yksi pieni maa ei voi suojella koko maailmaa yhdeltä pahalta ihmiseltä, sanoi Yvanna Bovik AFP:lle Rooman protestissa.

Tanskassa 10 000 ihmisen mielenosoituksessa oli mukana myös pääministeri Mette Frederiksen, joka muistutti Venäjän uhkaavan koko Eurooppaa.

Valkovenäläisiä marssi Liettuassa

Liettuassa valkovenäläinen oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja johti mielenosoitusta, johon osallistui satoja valkovenäläisiä. He vastustivat Valko-Venäjän hallintoa, joka on sallinut Putinin armeijan hyökkäävän Valko-Venäjästä Ukrainaan.

– Ukrainalaiset veljemme eivät antaisi meille anteeksi hiljaisuuttamme, maanpaossa Liettuassa elävä Tsihanouskaja sanoi toimittajille.

Myös Venäjällä oli sunnuntaina jälleen mielenosoituksia, ja yhteensä yli 2 000 ihmistä otettiin kiinni. Jo aiemmin viikolla kiinniottoja tehtiin tuhansia.

Mielenosoituksia on yritetty kitkeä tiukoilla laeilla, mutta se ei ole saanut kaikkia ihmisiä pysymään poissa kaduilta.

– On harmi, että meitä on satoja, ehkä tuhansia, eikä miljoonia, sanoi eräs mielenosoittaja uutistoimisto AFP:lle Pietarissa.

Yhdysvalloissa mielenosoituksia järjestettiin useissa kaupungeissa, muun muassa Washingtonissa Valkoisen talon edustalla. Mielenosoittajat vetosivat presidentti Joe Bideniin, jotta Yhdysvallat ryhtyisi tiukempiin toimiin.

Mielenosoituksia on järjestetty myös lukuisissa muissa maissa.