Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukraina kertoo suostuneensa neuvottelemaan Venäjän kanssa Valko-Venäjän rajalla

Ukraina on suostunut Valko-Venäjän rajalla järjestettäviin neuvotteluihin Venäjän kanssa, kertoi Ukrainan presidentin kanslia sunnuntaina.

Kanslia tiedotti asiasta pian sen jälkeen, kun Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi oli kertonut keskustelleensa puhelimessa Valko-Venäjän johtajan Aljaksandr Lukashenkan kanssa. Asiasta Facebookissa kertonut Zelenskyi ei avannut asiaa tarkemmin.

Presidentin kanslian mukaan Ukrainan delegaatio on valmis tapaamaan Venäjän delegaation rajalla ilman ennakkoehtoja. Venäjä ei sunnuntai-iltaan mennessä kommentoinut asiaa.

Zelenskyi sanoi aiemmin, että Ukraina on edelleen valmis neuvotteluihin Venäjän kanssa, mutta ei suostu käymään niitä Valko-Venäjällä.

– Varsova, Bratislava, Budapest, Istanbul, Baku. Ehdotimme niitä kaikkia, Zelenskyi sanoo verkossa julkaistussa lausunnossa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Zelenskyi myös korosti, että mikä tahansa muukin kaupunki käy Ukrainalle – kunhan kyse on maasta, jonka alueelta Ukrainaan ei ammuta ohjuksia.

Venäjän puolustusministeriön tiedottaja Igor Konashenkov ilmoitti lauantai-iltana, että Venäjän armeija on määrätty laajentamaan hyökkäystä Ukrainassa "kaikista suunnista", koska Venäjän mukaan Ukraina ei halunnut neuvotteluja Valko-Venäjällä.

Unkari kertoi perjantai-iltana tarjoutuneensa isännöimään neuvotteluja Budapestissa, joka olisi maan ulkoministerin Peter Szijjarton mukaan "turvallinen paikka molemmille neuvotteludelegaatioille".

Ukrainan Yhdysvaltain-suurlähettiläs Oksana Markarova huomatti kuitenkin ABC-kanavan haastattelussa, että Ukraina on valmis rauhanneuvotteluihin – ei antautumaan.

Venäjän lähetystö kehuu Intian "riippumatonta ja tasapainoista" suhtautumista

Venäjä kehuu Intian päätöstä pidättäytyä äänestämästä Ukrainan sotaa koskevasta YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmasta. Venäjän Intian-suurlähetystö kutsuu Intian suhtautumista asiaan "itsenäiseksi ja riippumattomaksi".

– Erityisen ja strategisen kumppanuuden hengessä Venäjä on sitoutunut jatkamaan vuoropuhelua Intian kanssa Ukrainan tilanteesta, suurlähetystö kirjoitti Twitterissä uutistoimisto AFP:n mukaan.

Venäjä käytti aiemmin tällä viikolla odotetusti veto-oikeuttaan torpatakseen YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman Ukrainan sodasta. Päätöslauselmassa olisi tuomittu "voimakkaimmalla mahdollisella tavalla" Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

Yhdysvaltojen ja Albanian laatiman päätöslauselman puolesta äänesti 11 turvallisuusneuvoston 15 jäsenestä. Kiina, Intia ja Arabiemiirikunnat pidättäytyivät äänestämästä.

Intian päätöksen jättää äänestämättä on nähty kertovan siitä, kuinka se pyrkii taiteilemaan Ukrainan sodan kohdalla diplomaattisesti kahden tulen välissä. Yhdysvallat on yrittänyt saada Intian selkeämmin länsimaiden rintamaan tuomitsemaan Venäjän hyökkäyksen.

Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen Intian pääministeri Narendra Modi on puhunut puhelimessa sekä Venäjän presidentin Putinin että Ukrainan presidentin Zelenskyin kanssa ja ilmaissut huolensa väkivaltaisuuksista.

Intialla on historiallisesti läheiset suhteet Venäjään, joka on sille tärkeä aseiden toimittaja. Toisaalta myös Yhdysvaltain ja Intian suhteet ovat tiivistyneet viime vuosina, kun maat ovat yhdessä pyrkineet patoamaan Kiinan vaikutusvallan kasvua Aasiassa.