Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KKV varoittaa: Auton hinta-arviopalvelusta voi seurata kallis lasku

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) varoittaa, että autojen hinta-arviopalvelusta voi seurata kallis lasku. Viraston mukaan monet kuluttajat ovat tilanneet verkossa hinta-arvion autostaan siinä käsityksessä, että palvelu on maksuton.

KKV muistuttaa, että verkosta löytyvät ja usein nimeään muuttavat erilaiset auton hinta-arviopalvelut ovat usein maksullisia ja palvelun peruminen voi olla hankalaa. Virasto opastaa, että kuluttajan kannattaa aina tutkia tilaussivustoa tarkoin ennen kuin syöttää sivustolle tietojaan.

KKV on saanut useita kuluttajayhteydenottoja, joiden mukaan lasku on saapunut, vaikka kuluttaja ei ole edes vienyt tilausta loppuun painamalla tilaa-painiketta. Kuluttajalle on tullut sähköpostiin jopa 249 euron lasku hinta-arviosta.

Viime vuonna kuluttajaviranomaisille tuli toistasataa yhteydenottoa suomenkielisestä carcheck.fi-sivustosta. Sivusto ei ole enää toiminnassa. Palvelun taustalla on latvialainen yritys Nordweb SIA .

Tänä vuonna kuluttajilta on alkanut tulla yhteydenottoja saman yhtiön carspy.fi-sivustosta. Carcheckin osalta kuluttajat saattavat edelleen saada muistutuslaskuja vanhoista tilauksista.

Hintaa ei ole kerrottu markkinoinnissa

Kuluttaja-asiamiehelle, kuluttajaneuvontaan ja Euroopan kuluttajakeskukseen tulleissa yhteydenotoissa kuluttajat kertovat tyypillisesti törmänneensä sosiaalisessa mediassa suomenkieliseen mainokseen, jossa on houkuteltu antamaan muun muassa auton rekisterinumero ja sähköpostiosoite hinta-arvion saamiseksi.

Kuluttajien ilmoitusten mukaan palvelun hintaa ei ollut kerrottu markkinoinnissa, esimerkiksi somemainoksessa, ja tilaussivustollakaan kuluttajat eivät aina ole hintaa huomanneet tai se on ilmaistu hyvin pienellä tekstillä.

KKV ohjeistaa, että yritykselle pitää tehdä kirjallinen reklamaatio, jos kuluttaja on tilannut hinta-arviopalvelun tietämättä sen maksullisuudesta tai ei ole tehnyt tilausta lainkaan.

Virasto huomauttaa myös, että koska kyse on etämyynnistä, palvelua koskee 14 päivän peruuttamisoikeus.