Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Presidentti Niinistö: Venäjän pakitus huippukokouksesta hämmennyksen herättämistä

Presidentti Sauli Niinistön mukaan kyse on hämmennyksen herättämisestä, kun Venäjä pakitti suunnitelmasta järjestää Venäjän ja Yhdysvaltain presidenttien huippukokous Ukrainan tilanteesta. Niinistö vastasi STT:n kysymykseen, kuinka huolestuttavana hän pitää sitä, että Venäjä totesi huippukokouksen järjestämisen olevan liian aikaista.

Hänestä tämä on jatkumoa Venäjän toimintamallille, jossa irrationaalisuus saattaakin olla rationaalisuutta.

– Eli että Venäjä ottaa askeleita eteenpäin, sitten taaksepäin. Kaksi eteen, yksi taakse, pari sivulle, hän sanoi.

Ranska kertoi aiemmin, että Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit ovat hyväksyneet ehdotuksen tapaamisesta.

Niinistö korosti puolueiden johdolle yhteiskunnan sietokyvyn vahvistamista

Presidentti Niinistö tapasi eduskuntapuolueiden johtajia maanantaina. Esillä oli muun muassa Ukrainan konflikti, Venäjän esittämät vaatimukset ja erilaiset mahdollisuudet tilanteen ratkaisemiseksi.

– Kun varmasti on halua kuulla niitä näkemyksiä tai informaatiota, mitä minulla on, halusin tuoda niitä esiin, Niinistö kuvaili STT:lle tapaamisen jälkeen.

Hän ei kertonut keskustelujen sisällöstä, sillä keskustelu käytiin luottamuksellisesti. Kyseessä ei Niinistön mukaan ollut Ukrainan tilanteeseen liittyvä kriisitapaaminen vaan keskustelu, joita on tavattu käydä vastaavalla kokoonpanolla vähintään vuosittain. Koronasta johtuen viime tapaamisesta oli nyt kulunut jo pidempi aika.

Niinistö avasi tapaamisessa myös näkemystään Suomen turvallisuuspoliittisesta keskustelusta ja siihen liittyvästä suhtautumisesta sotilasliitto Natoon. Niinistö täsmensi STT:lle, ettei hänen omassa suhtautumisessaan Natoon ole tapahtunut muutosta.

Niinistö korosti yhteiskunnan sietokyvyn vahvistamista

Niinistö nosti keskustelussa esille myös yhteiskunnan sietokyvyn laaja-alaisen vahvistamisen tarpeen. Keskustelua oli uusien teknologioiden muodostamista uhista sekä kansainvälisestä tilanteesta. Presidentin mukaan tällä teemalla ei varsinaisesti ollut yhteyttä Ukrainan tilanteesta käytyyn keskusteluun.

Presidentin mukaan esimerkiksi keinoälyn ja kvanttiteknologian luomat uudenlaiset uhat sekä laajempi hybridikokonaisuus vaativat uudenlaista turvallisuusotetta ja kriittisen infrastruktuurin suojaamista.

– Maailmahan muuttuu ja kehittyy ikäväänkin suuntaan jatkuvasti, ja esimerkiksi tämä kvanttiteknologia on näitä uudempia ilmiöitä, joiden merkitykseen havahdutaan, joten halusin esittää omiä näkemyksiäni ja kuulostella ennen kaikkea, mitä poliittinen kenttä ajattelee samoista asioista, Niinistö sanoi STT:lle.

Tapaamiseen osallistuivat puoluejohtajat Sanna Marin (sd.), Petteri Orpo (kok.), Annika Saarikko (kesk.), Anna-Maja Henriksson (r.) ja Harry Harkimo (liik.) sekä eduskuntaryhmien puheenjohtajat Ville Tavio (ps.), Jussi Saramo (vas.) ja Atte Harjanne (vihr.) ja puolueen varapuheenjohtaja Peter Östman (kd.).