Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valta-osa suomalaisista haluaa suojella luonnonmetsiä – naiset innokkaampia kuin miehet

Noin 64 prosenttia suomalaisista kannattaa kaikkien maan luonnonmetsien suojelemista. Tämä selviää Suomen luonnonsuojeluliiton, WWF Suomen ja Greenpeacen yhteistyönä tekemässä kyselytutkimuksessa.

Vastauksissa näkyi selkeitä eroja sukupuolten välillä. Naisista noin kolme neljäsosaa kannatti luonnonmetsien suojelua, kun mieskannattajia oli hieman yli puolet.

Sukupuolierojen taustalla voi olla pidempiaikaisempia trendejä WWF Suomen metsäasiantuntija Mai Suomisen mukaan.

– Naisia saattavat kiinnostaa luontoasiat enemmän, ja he tekevät kestävämpiä kulutusvalintoja, Suominen sanoo.

Luonnonmetsien suojelu sai enemmistön hyväksynnän lähes kaikissa maakunnissa. Poikkeuksena oli Pohjois-Savo, missä asiaa tuki vain hieman yli kolmasosa vastaajista.

Vastaajat samaa mieltä Suomen luontopaneelin kanssa hakkuukielloista

Kyselyn mukaan 68 prosenttia vastaajista kannattaa myös valtion omistamien vanhojen metsien hakkuukieltoa.

Kysymys oli pohjustettu kertomalla vastaajille Suomen luontopaneelin asiantuntijoiden kannasta hakkuukieltojen puolesta. Vastaajilta kysyttiin sen jälkeen, ovatko he samaa mieltä asiantuntijoiden tavoitteen kanssa.

Suomisen mukaan kysymyksenasettelun tavoitteena ei ole ollut ohjata vastaajien mielipiteitä.

– Halusimme antaa vastaajille tarpeeksi tietoa aiheesta ennen vastaamista, Suominen sanoo.

Valta-osa toivoo metsää lähelle kotia

Vastaajilta kysyttiin myös, kuinka lähelle asuinpaikkaansa he toivovat mahdollisimman luonnontilaista metsää. Noin 63 prosenttia vastaajista toivoo luonnontilaista metsää vähintään kymmenen kilometrin päähän.

Vastaajille ei Suomisen mukaan tarkennettu, mitä mahdollisimman luonnontilainen metsä käytännössä tarkoittaa.

– Moni ihminen ei ole koskaan käynyt luonnontilaisessa metsässä. Siksi heidän omat näkemyksensä ovat voineet vaikuttaa kyselyn tuloksiin.

– Tällä kyselyllä saadaan kuitenkin tietoa siitä, että vastaajat toivovat kodin lähelle metsää, jossa on mielekästä ja virkistävää kulkea.

Taloustutkimuksen tammikuussa toteuttamaan kyselyyn osallistui noin tuhat vastaajaa. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.