Britanniassa vuotuinen inflaatiovauhti nousi tammikuussa 5,5 prosenttiin eli korkeimmalle tasolle miltei 30 vuoteen, selviää maan tilastokeskuksen ONS:n keskiviikkona julkaisemista tiedoista .
Kuluttajahintaindeksi CPI oli joulukuussa 5,4 prosenttia. Tammikuun lukema on ONS:n mukaan korkein sitten maaliskuun 1992.
Kiihtyvä inflaatio korottaa elinkustannuksia entisestään. Vuoden aikana hinnat ovat nousseet maailmanlaajuisesti suurelta osin energian hinnannousun vuoksi. Myös ruoan hinta on noussut, kun taloudet ovat auenneet uudelleen koronasulkujen jälkeen.
Britanniassa puhutaan laajalti elinkustannuskriisistä.
– Ymmärrämme paineet, joita elinkustannukset ihmisille aiheuttavat, valtiovarainministeri Rishi Sunak kommentoi tuoreita lukuja.
Sunak huomautti, että haasteet ovat maailmanlaajuisia.
Inflaation keskellä keskuspankit pohtivat, kuinka nopeasti nostaa korkotasoa. Aiemmin tässä kuussa Englannin pankki nosti ohjauskorkoaan jo toistamiseen pyrkiessään hillitsemään inflaatiota.
Pankki on ennustanut vuotuisen inflaatiovauhdin nousevan jopa 7,25 prosenttiin huhtikuussa.
Mielenosoituksissa vaadittiin toimia hallitukselta
Aiemmin tässä kuussa valtiovarainministeri Sunak ilmoitti yhdeksän miljardin punnan (noin 10,7 miljardin euron) tukipaketista, joka on suunnattu 28 miljoonalle köyhälle ja keskituloiselle kotitaloudelle. Tuen todennäköisesti nielevät kotien paisuvat energialaskut ja palkkaveron nosto huhtikuussa.
Viime viikonloppuna Lontoossa ja muissa Britannian kaupungeissa järjestettiin mielenosoituksia, joissa vaadittiin hallitukselta toimia elinkustannuksen nousun taittamiseksi. Esimerkiksi Skotlannin Glasgow'ssa eräässä mielenosoituksessa näkyneessä kyltissä luki "jäädyttäkää hinnat, älkää köyhiä".
Osassa mielenosoituksista on vaadittu pääministeri Boris Johnsonin eroa. Johnsonin tilanne on jo muutoinkin tiukka, sillä koronasulkujen aikaisista juhlista syntynyt kohu ja poliisitutkinta ovat horjuttaneet pääministerin asemaa. Johnsonin eroa on vaadittu myös konservatiivipuolueen sisältä.