Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivittäistavarakauppa: Viinien tuonti ruokakauppoihin ei lisäisi alkoholin kokonaiskulutusta

Alkoholin kokonaiskulutus ei kasvaisi, vaikka mietojen viinien myynti ruokakaupassa sallittaisiin, arvioi Päivittäistavarakauppa (PTY). Järjestön Taloustutkimuksella teettämän selvityksen mukaan kauppojen valikoimat laajenisivat, viinin hinta laskisi ja verotulot lisääntyisivät.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) varoittaa kuitenkin alkoholiin liittyvien kuolemien lisääntymisestä, jos viinit tuodaan ruokakauppoihin. Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella (THL) on epäilyjä siitä, onko kulutuksen siirtyminen väkevämpiin juomiin suotavaa.

PTY:n mukaan selvitys osoittaa, että mietojen viinien myynnin salliminen ruokakaupassa vähentäisi alkoholin kokonaiskulutusta 0,6 prosenttia eli 0,3 miljoonaa litraa sataprosenttisena alkoholina.

– Mietojen viinien myynnin salliminen ruokakaupassa lisää näiden tuotteiden kulutusta. Samanaikaisesti muiden juomaryhmien, esimerkiksi oluiden, välituotteiden ja väkevien alkoholijuomien, kulutus kuitenkin vähenee, sanoo Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Pasi Holm tiedotteessa.

Hänen mukaansa myös tilastoimaton alkoholin kulutus supistuisi, koska matkustajatuonti ja ulkomaiset verkkokauppaostot kokonaisuudessaan vähenisivät.

– Nämä muutokset yhteensä laskevat alkoholin kokonaiskulutusta, Holm arvioi.

Kauppojen aukiololain muutos 2016 lisäsi myyntipäiviä, ja alkoholilain kokonaisuudistus toi vuonna 2018 ruokakaupan valikoimiin vahvat oluet ja aidot lonkerot.

Järjestön mukaan alkoholin kokonaiskulutus on laskenut alkoholilain kokonaisuudistuksen jälkeen. Lakia valmisteltaessa PTY teetti Taloustutkimuksella vaikutusarvion, joka osui erittäin lähelle uudistuksesta seuranneita muutoksia alkoholin kulutuksessa.

PTY korostaa, että huolellisesti valmistellut uudistukset vietiin käytäntöön onnistuneesti ja kuluttajat ovat olleet tyytyväisiä.

Tilastoissa näkyy siirtymää väkevämpiin juomiin

Hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo, että kansainvälisten tutkimustulosten mukaan alkoholiin liittyvät kuolemat lisääntyvät merkittävästi, jos aiempaa väkevämpien juomien myynti sallitaan ruokakaupoissa.

Hänen mukaansa tämä huomattiin myös Suomessa alkoholilain kokonaisuudistuksen jälkeen.

– Alkoholikuolemat lisääntyivät sadoilla vuodessa. Jäljet pelottavat, Tuominen sanoo.

THL:n erityisasiantuntija Marke Jääskeläinen muistuttaa, että tilastoissa näkyy siirtymää astetta väkevämpiin alkoholijuomiin.

Hän pitää epäuskottavana, että viini korvaisi oluiden ja väkevien alkoholijuomien kulutusta. Hän ei näe myöskään supistumista matkustajatuonnissa tai verkkokaupassa.

– Matkustajatuonnista aika iso osa on väkeviä alkoholijuomia, hän huomauttaa.

Kuluttajat suopeita viinien myynnille ruokakaupoissa

PTY:n selvityksessä kartoitettiin myös kuluttajien mielipiteitä mietojen viinien myynnistä ruokakaupassa. Lisäksi haastateltiin kaupan alan asiantuntijoita alkoholilain vapauttamisen vaikutuksista.

Tulosten perusteella lähes kaksi kolmasosaa suomalaisista on myynnin sallimisen kannalla. Hieman yli viidennes pitää ajatusta huonona. Kantaansa ei osaa sanoa 14 prosenttia.

Kaupan alan mukaan valikoimat voisivat sisältää esimerkiksi supermarket-kokoluokassa noin 100–300 nimikettä eri tuote- ja hintakategorioissa. PTY lupailee, että viini voisi olla keskimäärin 10 prosenttia edullisempaa kuin Alkossa .

PTY:n toimitusjohtaja Kari Luoto vaatii, että alkoholilaki pitää päivittää vastaamaan nykyaikaa ja kaupan kansainvälistä toimintaympäristöä.

– Vuosien mittaan on tehty lukuisia tutkimuksia, joissa kuluttajat ovat toivoneet viinejä ruokakauppaan, mutta asia ei ole ottanut edetäkseen. Lainsäädännön kehittämistä tulee jatkaa kuluttajaa palvellen ja kilpailuun kannustaen, Luoto painottaa.

Kyselyyn osallistui runsaat 2 000 henkilöä.