Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eva: Vasemmiston ja oikeiston välinen ristiriita jyrkkenee Suomessa

Lähes kaksi kolmasosaa suomalaisista arvioi, että vasemmiston ja oikeiston ristiriita on kasvanut merkittävästi jyrkemmäksi kuin aiempina vuosikymmeninä, ilmenee Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan arvo- ja asennetutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan vasemmistopuolueita äänestävät näkevät yhteiskunnassa enemmän ja voimakkaampia ristiriitoja kuin perinteisiä porvaripuolueita kokoomusta ja keskustaa äänestävät.

– Perussuomalaisten kannattajat näkevät poliitikkojen ja kansan välisen ristiriidan erityisen voimakkaana. SDP:n ja vasemmistoliiton kannattajien joukossa pidetään puolestaan työnantajien ja työntekijöiden välistä ristiriitaa erityisen voimakkaana verrattuna koko väestön näkemyksiin, kertoo Evan ekonomisti Sanna Kurronen tiedotteessa.

Hänen mukaansa kokoomuksen kannattajat eivät näe ristiriitoja väestön keskiarvoa enempää oikeastaan missään. Keskustan kannattajien parissa suurin huoli on ristiriita kasvukeskusten ja syrjäseutujen välillä.

Myös naisten ja miesten sekä nuorten ja vanhojen väliset jännitteet koetaan nyt entistä vahvemmiksi.

Monissa suhteissa vastakkainasettelut ovat li eventyneet

Monissa suhteissa useat suomalaiselle yhteiskunnalle perinteiset vastakkainasettelut ovat kuitenkin viime vuosina lieventyneet. Esimerkiksi tulonjakoa, maahanmuuttoa, syrjäseutuja sekä työmarkkinoita koskevien yhteiskunnallisten jännitteiden koetaan vähentyneen.

– Neljä kansainvälisyyteen ja paikallisuuteen liittyvää ristiriitaa arvioidaan nyt hieman aiempaa lievemmiksi. Ne koskevat syntyperäisten suomalaisten ja maahanmuuttajien, kansallisen ja kansainvälisen kulttuurin, kasvukeskusten ja syrjäseutujen sekä EU-myönteisten ja EU-kriittisten välisiä jännitteitä, kertoo Evan tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

Hänen mukaansa kyseisillä vastakkainasetteluilla on pitkät perinteet, mutta viime vuosina ne ovat liittyneet keskeisesti populismin teemoihin.

Tulokset perustuvat runsaan 2 000 henkilön vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.