Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Raision tulos laski edellisvuodesta – hellekesä, uudet tehtaat ja inflaatio rasittivat kannattavuutta

Elintarvikekonserni Raision viime vuoden vertailukelpoinen liiketulos laski 22,1 miljoonaan euroon edellisvuoden 27,7 miljoonasta eurosta. Yhtiön liikevaihto kasvoi yli viisi prosenttia 246,4 miljoonaan euroon.

Loka-joulukuussa vertailukelpoinen liiketulos oli 3,9 miljoonaa euroa, noin 11 prosenttia edellisvuotta vähemmän. Liikevaihto kasvoi loppuvuonna lähes 12 prosenttia.

Liiketulosta rasittivat yhtiön mukaan hellekesä ja syksyllä kiihtynyt kustannusinflaatio. Viime vuodesta teki haastavan vertailukohdan myös koronapandemian alkuvaiheen hamstrausaalto, jonka vuoksi vuoden 2020 ensimmäinen neljännes oli elintarvikealalle poikkeuksellinen.

Raision mukaan sen kannattavuutta rasittivat myös kaksi uutta tuotantolaitosta, hiilineutraalille Raision teollisuusalueelle valmistunut uusi tehdas sekä härkäpaputuotteita valmistava tehdas Kauhavalla, joka tuli konsernin omistukseen Raisio ostettua huhtikuussa Härkis-tuotemerkistä tunnetun Verso Foodin .

– Nämä tulevaisuusinvestoinnit vaativat aikaa ja sitkeää työtä kääntyäkseen kannattaviksi. Minulla on kaikki syyt uskoa ja jo hieman näyttöäkin, että nämä megatrendien tukemat laitokset ovat Raision kasvun ajureita, kun menemme ajassa eteenpäin, sanoi toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi tiedotteessa.

Erityisen hyvin viime vuonna suoriutui Terveelliset elintarvikkeet -segmentti. Raisiolle tärkeä Britannian markkina palasi kasvu-uralle, ja Irlannissa yhtiö saavutti merkittävää myynnin kasvua Benecol-tuotteilla. Suomessa Elovena-kaurabrändi jatkoi vahvaa suorittamista, ja Elovena edustaa myös ulkomaisilla markkinoilla gluteenittomien tuotteiden voimin.