Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IS: Isisin kalifaattiin länsimaista matkustaneista teinitytöistä jotkut katosivat ja jotkut palasivat kotiin – osa on yhä pakolaisleireillä

Ääri-islamilaisen Isis-järjestön hallussaan pitämille alueille Syyriaan ja Irakiin matkusti 2010-luvun puolivälissä länsimaista yli tuhat naista, jotka halusivat liittyä järjestöön. Monet heistä olivat teini-ikäisiä tyttöjä, jotka avioituivat Isis-taistelijoiden kanssa.

Osa nuorten Isis-morsiamien tapauksista sai aikanaan paljon julkisuutta osakseen. Ilta-Sanomien katsauksen mukaan julkisuudessa esillä olleiden tyttöjen kohtalot ovat olleet moninaisia.

Kotimaihinsa ovat palanneet esimerkiksi saksalainen Leonora Messing ja ruotsalainen Marilyn, jolla on suomalaiset sukujuuret. Molemmat olivat lähteneet 15-vuotiaina Syyriaan ja heidän puolisonsa taisteli Isisin riveissä.

Messingiä vastaan käydään parhaillaan oikeutta Saksassa. Häntä syytetään muun muassa avunannosta rikoksiin ihmisyyttä vastaan ja terroristijärjestöön kuulumisesta.

Lähi-idässä on edelleen esimerkiksi saksalainen Linda Wenzel, jonka uskotaan olevan irakilaisessa vankilassa kärsimässä saamaansa tuomiota.

Al-Rojn vankileirillä ovat jo pitkään eläneet norjalaiset siskokset Ayan ja Leila Juma sekä britannialainen Shamima Begum. He ovat ilmoittaneet halustaan palata kotimaihinsa, mutta erityisesti Begumin kohdalla paluu on epätodennäköinen, sillä Britannia on vienyt häneltä kansalaisuuden.

Juman sisarukset siirrettiin alkuvuodesta leiriltä vankilaan turvallisuussyistä. Ei ole tietoa, onko Norja käynnistänyt prosessia heidän palauttamisekseen.

Kuolleisiin tai kadonneisiin Isis-morsiamiin kuuluvat britannialaiset Kazida Sultana ja Amira Abase. Sultanan uskotaan kuolleen Venäjän ilmaiskussa vuonna 2016. Abasesta on tehty havainto Syyriassa vuonna 2019, ja hänen uskotaan joko kuolleen tai elävän vankileirillä.