Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Naton pääsihteeri Stoltenberg siirtyy Norjan keskuspankin pääjohtajaksi – nimitys on herättänyt Norjassa myös kritiikkiä

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg aloittaa joulukuussa Norjan Pankin pääjohtajana. Norjalaisen Stoltenbergin kausi Naton pääsihteerinä on päättymässä lokakuun alussa.

62-vuotias Stoltenberg on Norjan entinen pääministeri ja työväenpuolueen entinen puheenjohtaja. Poliittisella urallaan hän on toiminut muun muassa valtiovarainministerinä.

Norjassa Stoltenbergin nimitys pankkipestiin on herättänyt myös kritiikkiä, koska vallassa olevan työväenpuolueen on epäilty vetäneen nimityksessä kotiinpäin.

Esimerkiksi oppositiossa olevan oikeistopopulistisen edistyspuolueen johtaja Sylvi Listhaug on nostanut esiin tutkinnan tarpeen.

– Ei ole epäilystä siitä, etteikö hän olisi pätevä, mutta läheiset suhteet pääministeriin, puolueeseen ja hallitukseen ylipäätään tekevät nimityksestä kyseenalaisen, Listhaug sanoi uutistoimisto NTB:lle.

Valtiovarainministeri: Kokemus ratkaisi

Stoltenberg päihitti pääjohtajahaussa Norjan Pankin varajohtajan Ida Wolden Bachen. Bache toimii pankin väliaikaisena pääjohtajana tänä vuonna siihen asti kun Stoltenberg aloittaa pestissään, sillä nykyinen pääjohtaja Öystein Olsen jää eläkkeelle maaliskuun alussa.

Keskustalainen valtiovarainministeri Trygve Slagsvold Vedum perusteli Stoltenbergin valintaa tämän laajalla kokemuksella. Vedumin mukaan valinnan taustalla on perusteellinen harkinta.

– Yksinkertaisinta minulle olisi ollut varmasti valita joku toinen, mutta olen vakuuttunut yhdestä asiasta: Norjan keskuspankin pääjohtajan rooliin on valittava se, joka on rooliin kaikkein pätevin, Vedum sanoi tiedotustilaisuudessaan.

Vedum huomautti, että Stoltenbergillä on ollut aikanaan keskeinen rooli Norjan talouspolitiikan muokkaamisessa.

Laajan poliittisen kokemuksensa lisäksi Stoltenbergillä on taloustieteen tutkinto Oslon yliopistosta.

Stoltenberg ei näe suhteidensa vaarantavan tinkimättömyyttä

Stoltenberg arvioi itse, etteivät hänen henkilökohtaiset suhteensa vaaranna hänen ammatillista asemaansa Norjan Pankin pääjohtajana. Stoltenbergin on kuvailtu olevan Norjan pääministerin ja työväenpuolueen nykyisen johtajan Jonas Gahr Stören hyvä ystävä.

Stoltenberg korostaa myös, että Norjan Pankissa päätöksenteko perustuu tarkkoihin prosesseihin.

– Ja haluan sanoa, että kahdeksan vuotta vailla aktiivista osallistumista norjalaiseen politiikkaan ja asemassa, joka vaatii tinkimättömyyttä suhteessa hallituksiin, ovat osoittaneet, että on mahdollista pitää yllä ystävyyksiä ja sosiaalisia kanssakäymisiä, mutta samaan aikaan turvata sellainen tinkimättömyys ja itsenäisyys, mitä Norjan Pankki tarvitsee, Stoltenberg sanoo.

Stoltenberg on toiminut Naton johdossa vuodesta 2014 alkaen. Hänen seuraajaansa ei ole vielä valittu.

Norjan Pankki valvoo muhkeaa öljyrahastoa

Norjan Pankki on maan keskuspankki. Sen alaisuudessa toimii myös maan muhkea öljyrahasto.

Öljyrahasto tunnetaan virallisesti valtion eläkerahastona, mutta siitä puhutaan usein öljyrahastona, koska rahastoon sijoitetaan Norjan öljytuotot. Öljyrahastolla on omistuksia tuhansissa yrityksissä.

Rahaston tarkoituksena on turvata hyvinvointivaltion rahoitusta nyt ja tulevaisuudessa.

Öljyrahaston markkina-arvo on tällä hetkellä noin 1 175 miljardia euroa.