Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

VR pistää myyntiin kierrätyspäätöksen saaneen kaluston

VR-konserni pistää julkiseen myyntiin kaluston, jonka kierrättämisestä yhtiö on jo tehnyt päätöksen. Myyntiin tuodaan tulevina vuosina matkustaja- ja tavaraliikenteen vaunuja sekä vetokalustoa.

Aikaisemmin VR on myynyt vain yksittäisiä kalustoyksiköitä esimerkiksi museotarkoituksiin, eikä konkreettisia yhteydenottoja laajemmasta ostohalukkuudesta ole tullut ennen kuin aivan hiljattain.

Toimitusjohtaja Lauri Sipponen kertoo, että VR hyödyntää jatkossakin kierrätettävästä kalustosta kaikki tarvitsemansa komponentit varaosiksi liikenteessä olevaan kalustoon, koska näiden varaosien saatavuus markkinoilta on heikkoa tai jo kokonaan loppunut.

– Jos kuitenkin löytyy ostaja, jolla olisi käyttöä kalustolle senhetkisessä kunnossaan, kierrätettävää kalustoa on jatkossa mahdollista ostaa, Sipponen sanoo tiedotteessa.

Myytävä kalusto ei sellaisenaan ole liikennöintikuntoista. VR ei vastaa kaluston turvallisesta käyttökunnosta, siirroista tai liikennekelpoisuudesta.

Sipposen mukaan kierrätetyn kaluston määrä on ollut tähän mennessä vähäinen suhteessa kaluston kokonaismäärään. Tulevaisuudessa kierrätysmäärät tulevat kasvamaan uusien kalustohankintojen korvatessa vanhenevaa kalustoa.

– Tämä on olennainen muutos nykytilanteeseen, ja samalla kiinnostusta kaluston ostoon vaikuttaa olevan, joten jatkossa tarjoamme meille tarpeettoman, kierrätyskuntoisen kaluston julkisesti myyntiin, hän perustelee.

VR investoi laajasti uuteen kalustoon

Jos varteenotettavia ostotarjouksia ei tule, kalusto päätyy materiaalikierrätykseen. Kierrätyksessä kaluston materiaalista päätyy uusiokäyttöön yli 90 prosenttia.

– Kustannustehokas varaosakierrätys on osa vastuullisen yhtiön omaisuudenhallintaa, ja se mahdollistaa sekä uudet investoinnit että vanhojen kalustoerien täysimääräisen hyödyntämisen liikenteessä elinkaarensa loppuun saakka, Sipponen kertoo.

VR investoi parhaillaan laajasti uuteen kalustoon. Matkustajaliikenteessä on käynnistetty lähijuna- ja yöjunakalustohankinnat.