Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikkeliin suunnitellaan yli sadan miljoonan euron vetyinvestointia

Etelä-Savon Energia ja Nordic Ren-Gas ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen uusiutuvaa metaania ja vihreää vetyä tuottavan tuotantolaitoksen toteutettavuussuunnittelusta, Etelä-Savon Energia kertoo.

Mikkeliin Pursialan voimalaitosalueelle kaavaillun investoinnin arvo olisi kokonaisuudessaan yli 100 miljoonaa euroa.

Laitos tuottaisi vuosittain synteettistä uusiutuvaa metaania määrän, jolla voitaisiin korvata noin 17 miljoonaa litraa fossiilista dieseliä raskaassa maantieliikenteessä. Polttoainemäärä vastaa noin 600 raskaan ajoneuvon vuosikulutusta Suomessa.

Tehtävällä analyysilla varmennetaan hankkeen tekninen ja kaupallinen toteutettavuus ennen varsinaista investointipäätöstä. Nyt solmittu yhteistyösopimus on jatkoa osapuolten viime vuoden syksyllä toteuttamalle hankkeen esiselvitykselle.

Tammikuussa kerrottiin, että Lahti Energia ja Nordic Ren-Gas ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen uusiutuvaa metaania ja vihreää vetyä tuottavan laitoksen suunnittelusta Lahteen. Kymijärven voimalaitosalueelle kaavailtu laitos tuottaisi niin ikään uusiutuvaa kaasupolttoainetta raskaan liikenteen käyttöön.

Hiilidioksiditonta kaukolämpöä

Etelä-Savon Energian mukaan nyt vireillä oleva hanke auttaa toteutuessaan yhtiön hiilineutraalisuustavoitteiden saavuttamisessa ja luo pohjaa kilpailukykyiselle kaukolämmön tuotannolle, kun yhtiö saa laitokselta käyttöönsä merkittävän määrän hukkalämpöön perustuvaa, hiilidioksiditonta kaukolämpöä.

– Pursialan laitosalueen hyvät mahdollisuudet sektori-integraation hyödyntämiseen, hyvä logistinen sijainti sekä Etelä-Savon Energian kaasuliiketoiminnan osaaminen tukevat hankkeen toteutettavuutta, yhtiö kirjoittaa tiedotteessaan.

Sähköstä polttoainetta

Tuotantolaitos perustuu niin sanottuun power-to-gas-ajatukseen, jossa sähköä muutetaan polttoaineeksi. Prosessin raaka-aineet ovat hiilidioksidi, vesi ja uusiutuva sähkö. Prosessin lopputuotteena on uusiutuva metaani, jota voidaan käyttää liikenteessä kuten biokaasua.

Mikkelin hankkeessa hiilidioksidi otetaan talteen Pursialan voimalaitoksella syntyvistä savukaasuista. Vihreä vety puolestaan tuotetaan pilkkomalla vettä uusiutuvan energian avulla vedyksi ja hapeksi. Syntyvä vihreä vety ja talteen otettu hiilidioksidi yhdistetään metanointiprosessissa uusiutuvaksi metaaniksi, joka jaellaan raskaan tieliikenteen käyttöön.

Prosessi vaatii runsaasti sähköä, joka hankitaan pitkäaikaisilla ostosopimuksilla uusista tuulipuistoista. Lopullisessa koossaan laitoksen sähköntarve olisi lähes 400 gigawattituntia vuodessa, mikä edesauttaisi yli 100 megawatin uuden tuulivoimakapasiteetin syntymistä Suomeen.

Uusiutuvan metaanin tuotannossa syntyvä hukkalämpö otetaan talteen ja hyödynnetään Etelä-Savon Energian kaukolämpöverkossa.