Jos viime vuoden ennusmerkit pitävät paikkansa, huomenna tiistaina 1. helmikuuta on vuoden vilkkain työnhakupäivä. Asia selviää Duunitori Oy:n datasta.
Viime vuonna 1. helmikuuta yli 25 000 sivukävijää haki avointa työpaikkaa, joten Duunitori ennustaa, että myös huominen tiistai tulee olemaan kuluvan vuoden ennätyspäiviä.
Ylipäätään alkuvuosi näyttää Duunitorin tietojen valossa olevan vuoden ahkerinta työnhakuaikaa. Kaikkein aktiivisimmin työpaikkoja etsittiin Duunitorin hakukoneesta viime vuonna tammi–huhtikuussa.
Duunitorin rekrytointiasiantuntija Lotta Viljamaan mukaan syy ajankohdalle on selvä.
– Moni työpaikan vaihtoa jo pidempään harkinnut saa lomalla etäisyyttä arkeen ja ehtii pohtia uratoiveitaan. Toisaalta lomalta paluun jälkeen on luonteva hetki ryhtyä työnhakuun uudella energialla, hän sanoo.
Toinen syy alkuvuoden hakupiikkiin liittyy kesätöihin, sillä valtaosa kesätyöntekijöiden hauista ajoittuu alkuvuoteen.
Kesällä avoimet työpaikat kiinnostavat Duunitorin hakukoneiden mukaan vähiten, mutta kesälomien jälkeen työnhakuun tulee jälleen piikki – joskaan ei yhtä iso kuin alkuvuodesta.
Viljamaa neuvoo, että vaikka vinkki on hieman tylsä, erottautuminen onnistuu olemalla oma itsensä. Omat vahvuudet ja motivaatiotekijät kannattaa tuoda avoimesti esiin.
– Perinteiset työnhakuvinkit pätevät aina: opettele tunnistamaan ja sanoittamaan osaamisesi, kerro vahvuuksistasi ja motivaatiostasi mahdollisimman konkreettisesti sekä räätälöi hakemuksesi jokaiseen työpaikkaan. Lisäksi on hyvä kokeilla rohkeasti erilaisia työnhakukanavia ja -tapoja, Viljamaa sanoo.
Työnhaku ylipäätään käy nyt Duunitorin mukaan kuumana. Sivustolla työn hakemiseksi lasketaan, jos kävijä on klikannut Hae työpaikkaa -linkkiä, joka löytyy jokaisesta työpaikkailmoituksesta. Viime vuonna näitä klikkauksia kertyi 3,6 miljoonaa, mikä oli 21 prosenttia edellisvuotta enemmän. Alkuvuoden sivuvierailumäärien perusteella Duunitori ennustaa, että kuluvasta vuodesta on tulossa vielä aiempiakin vuosia vilkkaampi.
– Juuri julkaistun Suomalaisen työelämän tila -tutkimuksen perusteella vain 39 prosenttia suomalaisista kokee työpaikkansa hyväksi. Karun tuloksen perusteella on helppo ymmärtää, miksi töitä haetaan innokkaasti, Viljamaa sanoo.
Myös koronakriisi on möyhentänyt työmarkkinoita.