IS: Mitä tapahtuu edesmenneen Kirsti Paakkasen arvotaloille? Näin asiantuntijat arvioivat

Marraskuussa kuolleen yrittäjäneuvos Kirsti Paakkasen (1929–2021) suuresta omaisuudesta iso osa on kiinni kiinteistöissä, kirjoittaa Taloussanomat. Paakkasen omistuksessa olleita arvotaloja sijaitsee muun muassa Ranskan Rivieralla, Espoon Westendissä sekä Saarijärvellä. Perintö kokonaisuudessaan on testamentattu Paakkasen perustamalle säätiölle.

Taloussanomien haastattelemat säätiö- ja kiinteistöasiantuntijat arvioivat, mitä kiinteistöille tapahtuu seuraavaksi.

Ensimmäisessä vaiheessa kiinteistöt siirretään säätiölle, sanoo KPMG:n lakipalveluiden johtaja Ari Engblom.

– Tässä tapauksessa ei ole selkeää syytä tai osapuolia, joilla olisi intressiä ja motiivia realisoida omaisuutta välittömästi, Engblom kommentoi yleisellä tasolla.

Yleishyödyllinen säätiö, kuten Kirsti Paakkasen nimeä kantava, on vapautettu verosta. Jos Paakkanen olisi myynyt talot elinaikanaan, veroa olisi mennyt noin 20 prosenttia myyntihinnasta Saarijärven ja Westendin talojen osalta. Ranskassa kiinteistön testamenttisääntö olisi voinut tarkoittaa jopa 60 prosentin perintöveroa, kirjoittaa Taloussanomat.

Kirsti Paakkasta muistettiin kuolinilmoituksessa neljällä tutulla sanalla

Seuraavaksi alkanee pohdinta siitä, mitä säätiölle siirretyille kiinteistöille käytännössä tapahtuu. Paakkasen perintö- ja säätiöasioita hoitava Kari Miettinen ei vastannut Taloussanomien pyyntöön kertoa jatkoaikeista.

Engblomin arvion mukaan seuraavaksi todennäköisesti mietitään sitä, miten kiinteistöt sopivat säätiön toimintaan. Kirsti Paakkasen säätiön tarkoituksena on ”taideteollisuuden ja taloustieteiden sekä suomalaisen muotoilun kehittäminen ja kansainvälistämisen edistäminen ja näiden alueiden opetuksen edistäminen ja tukeminen”.

Taloussanomien jutun mukaan "voisi ajatella", että Rivieralla sijaitsevaa La Voilea tai Saarijärven huvilaa hyödynnetään yleishyödyllisillä tavoilla.

– La Voilea voisi ajatella jonkinlaisena taiteilijoiden tai suunnittelijoiden asuin- tai kohtaamispaikkana. Joku voisi ajatella, että olisi hienoa perustaa vaikka retriittipaikka, ajatushautomo luovien ihmisten kohtaamiselle Ranskaan. Tai joku että Saarijärven luonnon rauha toimisi tällaisena paikkana, Engblom sanoo.

Kiinteistönvälittäjä Nina Tammela Snellman Sotheby'sista arvelee, että Westendin asunto mennee kaupaksi nopeasti.

– Westendille löytyy aina ostaja ihan pelkästään siksikin, että se on Westend ja siksi, että talo on Paakkasen. Tuplakirsikka kakussa.

Tammela ehdottaa, että myyntitapana olisi suljettujen tarjousten jättäminen.

– En lähtisi huutokauppaamaan näitä kiinteistöjä, sillä kokisin, että sellainen olisi hänen arvokkaan perintönsä ruoppaamista.

Tammelan mielestä sama toimisi myös, jos Saarijärven huvila päädyttäisiin kauppaamaan.

– Ehdottomasti sekin myyntikohde myös kansainvälisille markkinoille.

Käytännössä jatko riippunee siitä, mikä on säätiön tavoite. Säätiöt voidaan jakaa toiminnallisiin ja apurahoja jakaviin säätiöihin. Paakkasen säätiö vaikuttaa jälkimmäiseltä.

Säätiölle kiinteistöistä koituu kuitenkin paljon ylläpitokustannuksia. Mitä nopeammin kaikki kiinteistöt realisoitaisiin, sitä todennäköisemmin säätiö saisi vakaata tuottoa, jolla jakaa merkittävästikin rahaa, kirjoittaa Taloussanomat.

Jos taas kiinteistöt jätetään esimerkiksi residenssikäyttöön, säätiön muun sijoitetun varallisuuden olisi katettava kiinteistöjen kulut.

Kirsti Paakkasen kiinteistöomaisuus

Kolme arvotaloa

La Voile: Kirsti Paakkanen halusi sijoittaa Marimekon myyntirahat ja löysi lopulta sopivan kohteen Cap-Ferrat'n niemimaalla sijaitsevasta La Voile -talosta, arkkitehti Norman Fosterin taidonnäytteestä. Paakkanen osti talon tammikuussa 2007. Huvila on arkkitehtuuriltaan, sisustukseltaan ja sijainniltaan ainutlaatuinen, ja sen arvo voi olla useamman kymmenen miljoonaa euroa. Merenrantaan rinteeseen rakennettu seitsenkerroksinen talo sijaitsee maailman kalleimpiin kuuluvalla alueella.

Saarijärven huvila: Saarijärvellä sijaitseva Paakkasen lapsuudenkoti oli vaatimaton, mutta Paakkanen käytännössä rakennutti uuden talon paikalle. Kesäasunnon suunnittelusta vastasi arkkitehti Ilkka Salo. Lanneveden rannalla sijaitsevan talon takana on iso katettu terassi, jonka yläpuolelle Paakkanen rakennutti makuuhuoneen harjakaton alle. Sisäkaton poistaminen lisäsi avaruutta tilaan. Mökin huonekalut ovat huippudesignia, kuten muissakin taloissa, ja ne hankittiin Funktiosta. Taloon kuuluu navetta, josta Paakkasen afgaaninvinttikoirat saivat oman talon. Ullakolla on valkoinen vierashuone.

Westendin talo: Espoon koti sijaitsee kalliilla Westendin alueella. Valkoinen moderni talo on kolmikerroksinen. Tontti yksin on kiinteistönvälittäjäarvion mukaan useamman miljoonan euron arvoinen. Paakkasen naapurissa sijainnut kaivosjohtaja Pekka Perän entinen talo oli myynnissä 6,4 miljoonan euron hintaan vuonna 2015.

Lähde: Taloussanomat

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka