Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KKO kovensi keskisuomalaisen yrittäjän ihmiskauppatuomiota thaimaalaisten marjanpoimijoiden jutussa – mies syyllistyi 26 ihmiskaupparikokseen

Korkein oikeus (KKO) kovensi yrittäjän ihmiskauppatuomiota rikosasiassa, joka koskee thaimaalaisten marjanpoimijoiden kohtelua keskisuomalaisella marjatilalla vuonna 2016. Yritys oli värvännyt Thaimaasta yli 200 marjanpoimijaa, joista 26:n osalta tapahtumat etenivät oikeuteen.

Yrittäjä oli värvännyt uhrit vuonna 2016 Thaimaasta Suomeen sekä kuljettanut, vastaanottanut ja majoittanut heidät omistamallaan kiinteistöllä sijaitseviin majoitustiloihin.

Käräjä- ja hovioikeus olivat katsoneet yrittäjän antaneen uhreille virheellisiä tietoja majoitusolosuhteista ja ansaintamahdollisuuksista sekä käyttäneen hyväkseen heidän riippuvaista asemaansa ja turvatonta tilaansa.

Vaasan hovioikeus katsoi vuonna 2020 antamassaan tuomiossa, että yrittäjä teetti marjanpoimijoilla pitkiä työpäiviä lähes palkatta sekä laittoi heidät asumaan olosuhteissa, jotka eivät olleet sopivat ihmisten majoittamiselle.

Vaikka suurin osa marjanpoimijoista keräsi 2 000–3 000 kiloa marjoja Suomessa ollessaan, he eivät tienanneet työstään juuri mitään. Hovioikeuden mukaan tämä johtui siitä, että yritys peri heidän marjatileiltään kohtuuttomia kuluja sekä lyhennyksiä matkalainasta, vaikka poimijat eivät olleet antaneet siihen suostumustaan.

12–15-tuntisten työpäivien lisäksi marjanpoimijat joutuivat yöpymään ahtaissa ja epäsiisteissä tiloissa. Miehen yritys myös piti poimijoiden passeja hallussaan.

– (Uhrit) olivat yrityksestä riippuvaisessa asemassa, kun heidän passinsa olivat yrityksen hallussa. He eivät voineet aikaistaa paluutaan kotimaahansa, kun heillä ei ollut rahaa lentolipun muutosmaksuun. He joutuivat jatkamaan marjanpoimintaa ja maksamaan kuluja yritykselle sekä lyhennyksiä matkakulujen velkojalle, hovioikeus katsoi.

Yksi vai 26 ihmiskaupparikosta?

KKO:ssa kysymys oli siitä, syyllistyikö yrittäjä yhteen vai 26 erilliseen ihmiskaupparikokseen ja mikä rangaistus rikoksista oli määrättävä.

Tammikuussa 2018 Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi miehen 26 erillisestä ihmiskauppasyytteestä, jätelain rikkomisesta ja törkeästä petoksesta vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Yrittäjä määrättiin myös liiketoimintakieltoon ja maksamaan uhreille yhteensä yli 200 000 euroa menetettyjä ansioita ja muita korvauksia.

Vaasan hovioikeus puolestaan katsoi miehen syyllistyneen yhteen ihmiskauppaan, jossa oli 26 uhria. Hovioikeus piti korvaussumman ja liiketoimintakiellon entisellään, mutta alensi miehen ehdollista tuomiota neljällä kuukaudella.

KKO taas katsoi ennakkopäätöksessään, että yrittäjä syyllistyi 26 ihmiskaupparikokseen. KKO:n mukaan kyseessä oli 26 eri rikosta, koska teko kohdistui keskeisesti 26 asianomistajan henkilöön ja loukkasi uhrien vapautta, itsemääräämisoikeutta ja henkilökohtaista turvallisuutta.

– Yhtä suurta painoarvoa ei tullut antaa syille, jotka puolsivat teon katsomista yhdeksi rikokseksi. Näitä syitä olivat se, että yrittäjän menettely oli ollut ajallisesti ja paikallisesti yhtenäinen kokonaisuus ja perustunut kaikkien asianomistajien kohdalla samaan tavoitteeseen taloudellisen edun saavuttamisesta, KKO:n tiedotteessa todetaan.

Vuosi ja kymmenen kuukautta vankeutta

Hovioikeus oli katsonut yrittäjän menettelyn moitittavuutta vähentäväksi sen, että tämä ei itse luonut teon mahdollistaneita menettelytapoja, vaan ainoastaan käytti hyväkseen thaimaalaisten poimijoiden rekrytointiin liittyviä puutteellisesti säädeltyjä ja valvottuja rakenteita ja menettelyjä.

KKO näki asian eri tavalla.

– Suomea koskevien olosuhteiden ja ansaintamahdollisuuksien erehdyttävä esittämistapa samoin kuin Suomessa asumisjärjestelyjen, ansioiden maksamisen, opastuksen ja työolosuhteiden osalta noudatettu toimintatapa on ollut (yrittäjän) määräysvallassa. Hänen olisi ollut mahdollista järjestää toimintansa myös siten, että kysymys ei ole ihmiskaupasta yhdenkään poimijan osalta.

KKO tuomitsi yrittäjän 26 ihmiskaupparikoksesta, jätelain rikkomisesta ja törkeästä petoksesta vankeuteen yhdeksi vuodeksi ja kymmeneksi kuukaudeksi.

– Rikoskokonaisuuden vakavuuden ja rangaistuksen pituuden vuoksi vankeus määrättiin ehdottomana yrittäjän ensikertalaisuudesta huolimatta, KKO:n tiedotteessa kerrotaan.

KKO ei muuttanut yrittäjälle jo aiemmin määrättyjä liiketoimintakieltoa ja uhreille maksettavia korvauksia.