Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokoomus vei aluevaalien voiton, SDP:n ja keskustan taistelu kakkossijasta muodostui trilleriksi – perussuomalaisille raju pettymys

Kokoomus otti Suomen historian ensimmäisten aluevaalien voiton. Kun puolenyön aikaan äänistä yli 99 prosenttia on laskettu, kokoomus on saanut 21,6 prosenttia äänistä.

Kakkossijasta on käyty illan mittaan tiukkaa kamppailua pääministeripuolue SDP:n ja keskustan välillä. Kun lähes kaikki äänet on laskettu, molemmilla on 19,3 prosentin ääniosuus. SDP on noin tuhat ääntä keskustan edellä.

Perussuomalaiset jäi kaukaiselle nelossijalle, se on saanut 11,1 prosentin ääniosuuden.

Vasemmistoliitto sai kahdeksan prosenttia, vihreät 7,4 prosenttia, RKP 4,9 prosenttia, kristillisdemokraatit 4,2 prosenttia ja Liike Nyt 1,8 prosenttia äänistä. Viime vuonna puoluerekisteriin merkitty Valta kuuluu kansalle (VKK) sai 1,3 prosentin ääniosuuden.

Äänestysprosentti oli 47,5 prosenttia ja jäi selvästi alhaisemmaksi kuin esimerkiksi viime vuoden kuntavaaleissa, jolloin äänestämässä kävi 55,1 prosenttia äänioikeutetuista.

Orpo ja Saarikko tyytyväisiä, Purra pettyi

Kokoomus oli pitänyt kärkipaikkaa ennen vaaleja julkaistuissa kannatusmittauksissa. Puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo oli tulokseen tyytyväinen.

– Kokoomus voitti Suomen historian ensimmäiset hyvinvointialuevaalit. Tämä on ihan huikean hieno juttu, Orpo sanoi kokoomuksen vaalivalvojaisissa, kun puolueen vaalivoitto alkoi näyttää varmalta.

Orpo kuitenkin harmitteli alhaiseksi jäänyttä äänestysprosenttia.

Keskustan tulos on muodostumassa hieman paremmaksi kuin gallupit antoivat odottaa. Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko oli tulokseen helpottuneen tyytyväinen.

– Olen valtavan tyytyväinen ja kiitollinen siitä luottamuksesta, joka keskustaan näissä vaaleissa palasi, Saarikko sanoi Ylen ennusteen julkaisun jälkeen.

– Rohkenen toivoa, että keskustan kannatuskaamos olisi nyt selätetty.

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin kuvaili kolmen kärkipuolueen tasaista taistoa kolmen suuren paluuksi.

– Luvut ovat SDP:lle erittäin hyvät. Voitamme gallupit ja olemme kuntavaaleja korkeammalla tasolla. Vaali oli kolmen suuren paluu, ehkä perinteisemmän politiikan paluu, Marin sanoi.

Pääministeri oli toivonut yli 50 prosentin äänestysaktiivisuutta, joten sillä rintamalla vaalien anti oli Marinille pettymys.

Perussuomalaisten tulos jäi selvästi odotettua heikommaksi.

– Tietenkään tähän ei voi olla tyytyväinen, erittäin vaikeat vaalit, puheenjohtaja Riikka Purra totesi.

Purralle kyseessä ovat ensimmäiset vaalit puolueen puheenjohtajana. Hän harmitteli sitä, että äänestysaktiivisuus todennäköisesti jää hyvin alhaiseksi, eivätkä vaalit ja uudistus ole kiinnostaneet kovin monia.

– Näen tämän hyvin suurena ongelmana, ylipäätänsä uusien aluevaltuustojen, mutta myös meidän koko demokraattisen järjestelmämme (ongelmana), Purra sanoi.

Jaossa lähes 1 400 valtuutetun paikkaa

Aluevaaleissa valittiin edustajat 21 hyvinvointialueen aluevaltuustoon. Paikkoja oli jaossa liki 1 400 ja niitä tavoitteli yhteensä yli 10 000 ehdokasta.

Aluejako seuraa pääosin maakuntien rajoja. Poikkeuksena on Uusimaa, joka on jaettu Helsingin lisäksi neljään alueeseen. Helsinki ja Ahvenanmaa ovat näistä vaaleissa sivussa. Helsingissä kaupunki vastaa jatkossakin palvelujen järjestämisestä.

Aluevaltuustot aloittavat toimintansa maaliskuussa. Hyvinvointialueet ottavat ensi vuoden alusta vastuun sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen järjestämisestä.

Seuraavat aluevaalit järjestetään kuntavaalien yhteydessä vuonna 2025.