Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolme vanhaa suurta riemuitsi ensimmäisissä aluevaaleissa

Kolme vanhaa suurta puoluetta erottuivat muista Suomen ensimmäisissä aluevaaleissa. Vaalihumua kuitenkin varjosti se, että alle puolet äänioikeutetuista kävi uurnilla.

Suurimmaksi nousi gallupkärjessä kulkenut kokoomus, joka voitti myös viime vuoden kuntavaalit. Puolue oli kerännyt runsaat 21 prosenttia äänistä, kun niistä oli laskettu lähes kaikki.

– Meidän viestimme siitä, että hyvinvointialueilla pitää tehdä vastuullista politiikkaa, keskittyä olennaiseen, miten saadaan ihmiset hoitoon ja rahat riittämään, on saavuttanut ihmiset, Petteri Orpo (kok.) sanoi Ylen vaalilähetyksessä.

SDP ja keskusta kisasivat toiseksi suurimman puolueen paikasta runsaan 19 prosentin kannatuksella. Kärkikolmikolla oli tukeva välimatka muihin puolueisiin. Politiikan tutkija Jenni Karimäki Helsingin yliopistosta kuvaili tilannetta STT:lle "jonkinlaiseksi paluuksi menneisyyteen".

Kokoomuksen kannatus oli viime vuoden kuntavaalien tasolla. Sen sijaan SDP:lle ja keskustalle aluevaalit merkitsivät tästä parannusta. Pääministeri Sanna Marin (sd.) huomautti puolueensa tuloksen olleen parempi kuin vaaliviikon gallupeissa.

Kehityksestä oli tyytyväinen erityisesti kannatusalhossa kulkeneen keskustan Annika Saarikko. Hän sanoi suoraan olevansa tuloksesta "hämmentyneen iloinen". Keskusta oli suurin puolue selvästi isoimmalla määrällä alueita.

– Monilla alueilla syntyy keskustalle vahva vaalivoitto, Saarikko kuvaili tummanvihreää vaalikarttaa.

Vihreille odotetusti vaikeat vaalit

Eduskunnan nuorempiin puolueisiin kuuluvat perussuomalaiset ja vihreät jäivät kauas muiden vaalien tasosta. Perussuomalaiset sai noin 11 ja vihreät noin 7 prosenttia äänistä.

Perussuomalaiset kävi ensimmäiset vaalinsa viime elokuussa valitun puheenjohtajansa Riikka Purran johdolla. Hän ei pitänyt tulosta hyvänä asiana muttei myöskään yllättävänä.

– Me olemme vastustaneet tätä uudistusta, ja ylipäätään näihin vaaleihin monien perussuomalaisia kannattavien ote on jäänyt varsin kaukaiseksi, Purra sanoi Ylellä.

Vaaleista oli ennakoitu vaikeaa puolueelle, joka kärsii matalasta äänestysaktiivisuudesta. Vaaleissa äänesti 47,5 prosenttia äänioikeutetuista.

Ongelmia oli povattu myös vihreille. Se sai viime vuoden kuntavaaleissa neljäsosan kaikista äänistään Helsingissä, jossa ei tällä kertaa äänestetty. Vasemmistoliitto kiilasi vihreiden ohi viidenneksi kahdeksan prosentin kannatuksella.

Äänestysinto huoletti

Alhainen äänestysprosentti huolestutti suurimpien puolueiden puheenjohtajia.

Äänestysinnon puuttumisen vuoksi oppositiojohtajat Purra ja Orpo myös kyseenalaistivat aluevaltuustojen saaman mandaatin vahvuutta. Pääministeri Marin ei allekirjoittanut tätä tulkintaa, vaikka toivoi yli 50:n äänestysprosenttia.

– Vaalit on käyty, kansanvalta on puhunut ja valtuutetuilla on se tuki, minkä he ovat vaaleissa saaneet, Marin sanoi Ylellä.

Tutkija Karimäki tosin huomautti STT:lle, että väestötason edustavuudelle matala äänestysprosentti voi olla ongelma. Tutkimuksista tiedetään, että hyvin toimeentulevat, korkeasti koulutetut ja terveet ovat innokkaimpia äänestäjiä.

Sunnuntain vaaleissa valittiin vajaat 1 400 aluevaltuutettua, jotka ottavat vetovastuun sote- ja pelastuspalveluita vastaisuudessa järjestävistä hyvinvointialueista.