Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Orpo julisti kokoomuksen aluevaalien voittajaksi

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on julistanut puolueensa vaalivoittajaksi aluevaaleissa. Orpo piti kiitospuheen omilleen Ylen tulosennusteen povatessa puolueelle selvää voittoa, kun äänistä oli laskettu noin 93 prosenttia.

– Kokoomus voitti Suomen historian ensimmäiset hyvinvointialuevaalit, Orpo julisti ja villitsi puoluetoverinsa.

Orpon mukaan aluevaalivoittoa selittää ihmisten huoli vasemmistohallituksen nykypolitiikasta. Hänen mukaansa kokoomuksen viesti oli kirkas, ja ihmiset kuuntelivat ja uskoivat kokoomuksen viestiä.

– Meidän viestiämme kuunneltiin siitä, että tulevaan järjestelmään tarvitaan talousrealismia. Tarvitsemme sen, että siellä on elementtejä, millä ihmiset oikeasti saavat parempia palveluita.

Orpo oli aiemmin illan aikana harmitellut 47,5 prosenttiin jäänyttä äänestysaktiivisuutta, minkä hän uskoi olevan ainakin osin peruja hallituksen sote-mallista.

– Tämä antaa huonon demokraattisen pohjan näille uusille aloittaville valtuustoille. Tässä näkyy, että tähän malliin ei lähtökohtaisesti luoteta. Ihmiset eivät usko, että tämä itsessään parantaa kenenkään palveluita.

Kiitospuheessaan Orpon sanoikin, että puolueen lähtö aluevaaleihin alkoi pohdinnasta, miten puolueen vastustaman sote-mallin ympärille rakennettuihin vaaleihin pitäisi suhtautua.

– Mutta kokoomuslaiset ovat optimisteja, olemme rakentajia, katsomme tulevaisuuteen ja haluamme ratkoa ongelmia. Ja me ihan oikeasti rupesimme tykkäämään tästä jutusta, Orpo veisteli.

Saarikko: Tulos on valtavan iloinen asia

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko sanoi olevansa valtavan tyytyväinen keskustan vaalitulokseen sen jälkeen, kun Ylen ennuste oli ennustanut keskustalle 19,6 prosentin osuutta äänistä ja jaettua kakkospaikkaa SDP:n kanssa.

– Olen valtavan tyytyväinen ja kiitollinen siitä luottamuksesta, joka keskustaan palasi näissä vaaleissa. Meidänkin osaltamme tämä luku on merkittävästi parempi kuin kuntavaaleissa, Saarikko sanoi Ylen haastattelussa.

– Iloitsen myös siitä, että monilla alueilla keskustalle syntyy vahva vaalivoitto. Hyvinvointialueilla keskustalaiset saavat vahvan valtakirjan. Tämä on vaalivoitto lähipalveluille, Saarikko jatkoi.

Saarikon mukaan vaalitulos on myönteinen myös ensi vuoden eduskuntavaaleja ajatellen.

– Rohkenen toivoa, että keskustan kannatuskaamos olisi nyt selätetty, mutta jokainen vaali on oma vaalinsa, Saarikko sanoi.

SDP:n Marin: Luvut SDP:lle erittäin hyvät, aluevaalit "kolmen suuren paluu"

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin sanoi Ylen aluevaaliennusteen lukujen olevan SDP:lle erittäin hyvät.

– Voitamme gallupit ja olemme kuntavaaleja korkeammalla tasolla, Marin sanoi, kun ennuste julkistettiin.

Jo aiemmin MTV:llä Marin kuvaili aluevaaleja "kolmen suuren paluuksi".

– Ehkä tällainen perinteisemmän politiikan paluu, Marin kuvaili Ylellä ennusteen selvittyä.

Alle viidenkymmenen jääneeseen äänestysprosenttiin Marin sanoi olevansa pettynyt.

Perussuomalaisten Purra: 47,5 prosentin äänestysaktiivisuus on karmean alhainen ja osuu perussuomalaisiin aivan erityisesti

Oli alkujaan selvää, että perussuomalaisten kannattajat eivät välttämättä innostu sote-vaaleista. Näin kommentoi perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra puolueen vaatimatonta tulosta Ylen ennusteen perusteella. Perussuomalaiset jäisivät ennusteen mukaan aluevaalien neljänneksi suurimmaksi puolueeksi 11 prosentin kannatuksella.

– Se, että olemme näin kaukana meidän valtakunnallisesta kannatuksesta ei tietenkään ole hyvä asia. Toisaalta se ei ole valtava yllätys. Nämä vaalit ja tämä uudistus eivät ole olleet helppoja. Me olemme vastustaneet tätä uudistusta ja ylipäätänsä tähän vaaliinkin monien perussuomalaisia kannattavien ote on jäänyt varsin kaukaiseksi, Purra analysoi heikkoa tulosta alkuillasta.

Purra luonnehti 47,5 prosentin äänestysaktiivisuutta karmean alhaiseksi.

– Olen tästä lukemasta huolissani ja valitettavasti se osuu perussuomalaisiin aivan erityisesti.

Aluevaalit ovat Purran ensimmäiset vaalit perussuomalaisten puheenjohtajana ja hän myönsi, että itsetutkiskeluakin on ennakkoäänten perusteella tehtävä.

– Tietenkin jokaisen puheenjohtajan täytyy kyetä vakavaan itsereflektioon ja tarkastella omaa toimintaa puolueen johdossa, mutta kuten sanoin lähtökohdat tähän vaaliin olivat meidän osaltamme hyvin vaikeat.

Purra myös sanoi, että hänellä ei ole tiedossa, mitä hän tai muu puoluejohto tai kenttäväki olisi voinut tehdä toisin. Hän kertoi, että puolueen jälkipuinti käydään ensi viikolla, jolloin mietitään myös strategiaa seuraaviin vaaleihin.

Vihreiden Suomela: Maan ensimmäiset aluevaalit olivat meille tappiolliset

Vihreiden koronaeristäytynyt sijaispuheenjohtaja Iiris Suomela myönsi, että Suomen ensimmäiset aluevaalit olivat vihreille tappiolliset. Vihreiden ääniosuus oli 7,3 prosenttia, kun äänistä oli laskettu melkein 98 prosenttia.

Suomelan mukaan aluevaalit eivät vihreiden sote-alan osaajien panoksesta huolimatta ole olleet vihreille helpoimmat, koska kampanjan aikana ei ollut mitään aiempaa kokemusta, johon olisi voinut nojata. Hän sanoi myös kampanjoinnin olleen pandemia-aikana monelle haastavaa. Niin se toki on ollut myös muille puolueille, hän lisäsi.