Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkija: Ennakkoäänet yllättävän tasan kolmelle suurelle – "Jonkinlainen paluu menneisyyteen, pitkään totuttiin kolmen suuren aikaan"

Ennakkoäänestyksen tuloksessa yllätti kolmen kärjen tasaisuus, arvioi yliopistotutkija Jenni Karimäki Helsingin yliopistosta.

– Perinteiset isot puolueet – kokoomus, SDP ja keskusta – ovat nyt tässä vaiheessa omilla prosenttiluvuillaan, Karimäki sanoo STT:lle.

Karimäen mukaan kyseessä on myös jonkinlainen paluu menneisyyteen.

– Pitkään totuttiin kolmen suuren aikaan, mutta katsotaan tasoittuuko se.

Keskusta menestyy ennakkoäänissä

Kärki voi vielä muuttua vaalipäivän aikana.

– Perinteisesti keskustan kannattajat ovat olleet innokkaita ennakkoäänestäjiä, ja sitten tulos on ehkä vähän heikentynyt, Karimäki sanoo.

Toisaalta hän muistuttaa, että tämä skenaario ei toteutunut viime vuoden kuntavaaleissa.

Ennakkoäänien perusteella keskusta näyttäisi nousevan odotetusti kärkeen Keski-, Itä- ja Pohjois-Suomen hyvinvointialueilla, kun taas muut puolueet ovat suositumpia eteläisessä Suomessa ja länsirannikolla.

Perussuomalaiset ja vihreät eivät keränneet ennakkoääniä

Muuten ennakkoäänestyksen tulos on Karimäen mukaan aika lailla yhtenäinen suhteessa ennakkoon tehtyihin kannatusmittauksiin ja arvioihin puolueiden potentiaalisesta menestyksestä.

– Edellisiin kuntavaaleihin ja eduskuntavaaleihin nähden eniten ovat alisuorittamassa vihreät ja perussuomalaiset.

Vihreiden ja perussuomalaisten kohdalla ratkaisevaa on se, kuinka hyvin vaalikampanjan loppukiri on saanut heidän äänestäjiään liikkeelle vaalipäivänä.

Kokoomus hyötyy oppositioasemasta, perussuomalaiset ei

Karimäki ei usko, että puolueiden asema hallitus- ja oppositioasetelmat näyttelisivät kovin suurta roolia ennakkovaalien tuloksessa.

Hänen mukaansa kokoomukselle näyttäisi olevan hyötyä sen oppositioasemasta, mutta toisen suuren oppositiopuolueen perussuomalaisten kohdalla näin taas ei ole.

Tämän takana Karimäki uskoo olevan sen, että ennen vaaleja on keskusteltu ensisijaisesti sosiaali- ja terveyspalveluista.

– Ajattelisin, että tämä näyttelee isompaa roolia kuin valtakunnanpoliittinen hallitus-oppositioasema.