Biden: Mikä tahansa venäläisten joukkojen astuminen Ukrainaan on yhtä kuin tunkeutuminen

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoo, että mikä tahansa venäläisten joukkojen siirtyminen Ukrainan rajan yli on laskettavissa maahantunkeutumiseksi.

Bidenin viime yönä Suomen aikaa pitämässä lehdistötilaisuudessa herätti hämmennystä hänen kommenttinsa "pienemmästä tunkeutumisesta".

Kysyttäessä kuinka yhtenäisiä länsimaat ovat Venäjän vastaisista toimista, presidentti Biden vastasi, että pienempi tunkeutuminen Ukrainaan voisi johtaa kiistelyyn siitä, mitä tehdä. Biden ei täsmentänyt, mitä tällainen "pienempi tunkeutuminen" voisi tarkoittaa. Myöhemmin niin Valkoinen talo kuin Biden itse oikoivat lausuntoa.

– Presidentti Biden on välittänyt selkeän viestin Venäjän presidentille: jos mitkä tahansa venäläiset joukot liikkuvat Ukrainan rajan yli, pidämme sitä invaasiona, johon reagoidaan nopeasti, vakavasti ja yhtenäisesti Yhdysvaltain ja sen liittolaisten toimesta, Valkoinen talo totesi tiedotteessaan .

Biden: Putin yrittänee vallata Ukrainan

Biden totesi lehdistötilaisuudessa myös arvioivansa, että Venäjän presidentti Vladimir Putin "tulee menemään sisään" ja yrittämään Ukrainan valtaamista. Hän ilmaisi myös, että Putin on tilanteessa, jossa tämän täytyy tehdä jotakin.

– Minun ei varmaankaan pitäisi jatkaa, mutta... uskon, että se satuttaisi häntä pahasti.

Vaikka Biden sanoi, ettei hän usko Putinin vieläkään haluavan tilanteen kärjistyvän täysimittaiseksi sodaksi, arveli Biden Putinin kuitenkin tulevan testaamaan länttä ja sotilasliitto Natoa "niin voimakkaasti kuin voi".

Bidenin mukaan hinta tästä olisi niin vakava, että Putin todennäköisesti katuisi toimiaan. Pidettyään vastauksessaan tauon Biden jatkoi pohtimalla, miten edes muotoilla sanansa julkisella areenalla.

Venäjä syyttää presidentti Bidenia epävakauden lisäämisestä

Venäjä syyttää Bidenia epävakauden lisäämisestä jo ennestään jännittyneessä tilanteessa. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov viittasi Bidenin eiliseen puheeseen, jossa tämä varoitti Venäjää katastrofaalisista seurauksista, jos maa hyökkää Ukrainaan.

Puheessaan Biden myös arvioi Venäjän presidentin Vladimir Putinin pyrkivän testaamaan länttä.

Venäjän ja Yhdysvaltain ulkoministerit keskustelevat Ukrainasta ja turvallisuuspoliittisesta tilanteesta huomenna Genevessä.

Mainos: Etelä-Saimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka