Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

STM:n Voipio-Pulkki: Koronatartunnoissa tasaantumista viime viikkoina – todellinen tartuntamäärä jää kuitenkin tulematta ilmi

Koronaviruksen tartunnoissa on ollut havaittavissa jonkinlaista tasaantumista Suomessa viime viikkoina, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön (STM) johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki. Hän kertoi pandemian tilanteesta koronatilannekatsauksessa torstaina.

Uusia koronatartuntoja raportoitiin Suomessa torstaina 8 368. Viimeisen viikon aikana maassa on raportoitu 55 500 uutta koronatapausta. Koronaviruksen ilmaantuvuus on yli 2 000 tartuntaa sataatuhatta ihmistä kohden kahdessa viikossa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja STM:n mukaan koronan herkästi tarttuva omikronmuunnos on syrjäyttänyt koronan aiemmat variantit Suomessa suurelta osin.

– Rokotukset suojaavat yhä erinomaisesti vakavalta koronataudilta, mutta huonosti koronan omikronmuunnoksen tartunnalta, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Otto Helve.

STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen puolestaan kertoi, että rokotustahti on kiristynyt Suomessa uudenvuoden jälkeen.

– Nyt rokotuksissa on yli puolen miljoonan annoksen viikkovauhti. Siitä huolimatta menee viikkoja, että kolmannen rokoteannoksen osalta päästään 80 prosentin kattavuuteen 18 vuotta täyttäneen väestön osalta, hän sanoi.

Testauksen ja jäljityksen päivitys meneillään

Omikronmuunnoksen osalta viranomaisilla on Helven mukaan Suomessakin näkemys, että sen taudinkuva on lievempi kuin aiempien varianttien osalta.

Asiantuntijat myönsivät torstain tilannekatsauksessa, että etenkään suuremmissa kaupungeissa testauksissa löydetty koronatartuntojen määrä ei enää kuvaa todellista tartuntamäärää. Todellinen tartuntamäärä on selvästi suurempi kuin todettujen tartuntojen määrä. Tämä johtuu muun muassa siitä, että osa kotitesteillä havaituista tartunnoista ei tule terveysviranomaisten tietoon.

Myös ikäluokkakohtainen koronatartuntaseuranta on asiantuntijoiden mukaan haasteellista, kun osa tartunnan saaneista ei enää hakeudu viralliseen testaukseen.

Testaus- ja jäljitysstrategian päivitystyö on käynnistetty. Virallisesti koronatesteistä 32 prosenttia on positiivisia.

Pandemiahuippu eri aikaan eri osissa maata?

Pandemian huippu saattaa terveysviranomaisten mukaan tulla eri osissa maata eri aikaan.

– Mikäli epidemiatilanne sallii, rajoitusten asteittainen purkaminen ja koronapassin uudelleen käyttöönotto voitaisiin aloittaa helmikuun puolivälin jälkeen, sanoi STM:n strategiajohtaja Pasi Pohjola.

Pohjolan mukaan resurssit eivät riitä testaamaan kaikkia oireisia mahdollisesti koronatartunnan saaneita.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla koululaisten poissaoloprosentit eivät eroa siitä, mitä ne olivat syksyllä, vaikka tartuntamäärät ovat korkeampia, Helve lisäsi. Hänen mukaansa on hyvä merkki, että koulujen tilanne nimenomaan pahemmilla epidemia-alueilla ei näytä poikkeavan syksyn tilanteesta.

Koronaan liittyviä kuolemia 28

Terveysviranomaiset korostavat, että kolmannen rokoteannoksen ottaminen on tärkeää etenkin 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmille.

Rokotusten merkityksestä kertoo esimerkiksi se, että rokottamattomat ovat syys-joulukuun aikana päätyneet koronatartunnan vuoksi erikoissairaanhoitoon 14 kertaa todennäköisemmin ja tehohoitoon 27 kertaa todennäköisemmin kuin kaksi kertaa rokotetut.

Kolmannen koronarokotteen on saanut nyt liki 45 prosenttia Suomen 18 vuotta täyttäneestä väestöstä.

Toisen koronarokoteannoksen kattavuus on lähes 84 prosenttia 18 vuotta täyttäneistä.

Sairaalahoidossa on koronan takia Suomessa yhteensä 718 ihmistä, joista tehohoidossa on 64.

Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on raportoitu 28. Koronakuolemia on kirjattu Suomessa tähän mennessä yhteensä 1 790. Kahden viime viikon aikana maassa on kuollut koronaan liittyvistä syistä 158 ihmistä, heistä valtaosa yli 70-vuotiaita.

Koronatartuntoja on rekisteröity Suomessa pandemian aikana yhteensä runsaat 416 000.

Korjattu klo 15.39: Korjattu sairaalahoidon ja tehohoidon lukuja.