Blinken Kiovassa: Toivottavasti Putin valitsee rauhan tien, lisää venäläisjoukkoja voi olla tulossa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti ulkoministeri Antony Blinkeniä Yhdysvaltain sotilasavusta Ukrainalle. Kiovassa Zelenskyin tavannut Blinken vahvisti aiemmin Yhdysvaltain lisäävän puolustuksellista turvallisuusapuaan Ukrainalle 200 miljoonalla dollarilla.

Ulkoministeri Blinken toivoo lännen ja Venäjän vastakkainasettelun pysyvän diplomatian ja rauhan polulla. Blinkenin mukaan asioiden eteneminen rauhanomaisesti riippuu siitä, mitä Venäjän presidentti Vladimir Putin päättää tehdä.

Blinken varoitti samalla, että Venäjällä on valmiit suunnitelma lisäjoukkojen tuomisesta Ukrainan rajan läheisyyteen, mikä mahdollistaisi uudet sotatoimet Ukrainaa vastaan hyvin lyhyellä varoitusajalla.

Amerikkalaiset hallintolähteet vahvistivat aiemmin Yhdysvaltain lisäävän turvallisuusapuaan Ukrainalle 200 miljoonalla dollarilla. Lähteiden mukaan puolustuksellisiin tarkoituksiin suunnattavasta avusta oli päätetty Yhdysvaltain hallinnossa jo joulukuussa.

Huomenna Blinken matkustaa Berliiniin, missä hän keskustelee Venäjän toimista Saksan, Ranskan ja Britannian ulkoministerien kanssa.

Blinken ei tuo kirjallisia vastauksia Lavroville

Perjantaina Blinkenin on määrä tavata venäläinen virkaveljensä Sergei Lavrov Genevessä. Hän ei kuitenkaan aio antaa Lavroville Venäjän kaipaamia kirjallisia vastauksia. Venäjä on edellyttänyt Yhdysvalloilta ja sotilasliitto Natolta kirjallista vastausta muun muassa Venäjän vaatimukseen, jonka mukaan Nato ei saisi enää laajentua itään.

Blinken tapasi tänään Kiovassa myös ulkoministeri Dmytro Kuleban. Kuleba vakuutti lehdistötilaisuudessa, ettei Ukraina suunnittele hyökkäystoimia Venäjän tukemia separatistitaistelijoita vastaan maan itäosassa.

Mainos: Etelä-Saimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka