Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etla: Yritysten tutkimus- ja kehityskannustimet kannattaa suunnata pieniin ja keskisuuriin yrityksiin

Yritysten tutkimus- ja kehitystoimintaa koskeva verokannustinmalli kannattaa rakentaa niin, että se painottuu pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, ilmenee Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimuksesta.

Samalla verotukimallin tulisi luoda myös nuorille ja jopa tappiollisillekin yrityksille kannusteita investoida.

Etlan mukaan yrityssektorin innovaatiopanostukset ovat olleet selvästi muita maita korkeampia maissa, joissa on käytetty pk-yrityksiä suosivia t&k-verohelpotuskäytäntöjä.

T&k-verotukia käytetään teollisuusmaiden yhteistyöjärjestön OECD:n jäsenmaissa laajalti lisäämään yritysten kannustimia investoida sekä vähentämään tutkimus- ja kehitystoiminnan kustannuksia. Vuonna 2020 t&k-toiminnan verokannustimia tarjosi kaikkiaan 32 OECD-maata 37:stä.

Isojen yritysten verotuet eivät tuota parasta tulosta

Isojen yritysten kohdalla t&k-verotuet eivät sen sijaan tuota parasta tulosta. Etlan mukaan verotukimallin rasitus julkiselle taloudelle supistuisi huomattavasti, jos suurille yrityksille suunnatut verokannustimet olisivat pienempiä tai niitä ei olisi ollenkaan.

– Suurten yritysten innovaatiotoiminnan kannusteet kannattaisi keskittää verotuen sijaan tarkasti kohdennettuihin suoriin t&k-tukiin, arvioi Etlan tutkimusjohtaja Heli Koski tiedotteessa.