Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Parlamentin puhemieheksi nousi Roberta Metsola, jolla on tiivis side Suomeen

Euroopan parlamentin uudeksi puhemieheksi on valittu maltalainen Roberta Metsola. 43-vuotias Metsola on EU-parlamentin historian nuorin puhemies ja vasta kolmas nainen tehtävässä.

Kollegat kuvailevat häntä eteenpäinkatsovaksi ja moderniksi poliitikoksi, mutta valintansa jälkeen Metsola sai vastata useisiin kysymyksiin aborttikannastaan.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asiaa ajanut Metsola on nimittäin äänestänyt parlamentissa vastaan lausuntoa, joka olisi kehottanut kaikkia EU-maita varmistamaan laillisen ja turvallisen pääsyn aborttiin.

Metsola kertoi tehneensä viime vuonna äänestyspäätöksensä Maltan kansallisen kannan mukaan. Maltalla abortti on laiton.

– Se (kanta) on sitonut maltalaisia europarlamentaarikkoja siitä lähtien, kun liityimme Euroopan unioniin, Metsola sanoi ensimmäisessä lehdistötilaisuudessaan.

Parlamentin puhemiehenä hän aikoo jatkossa pidättäytyä äänestämästä. Metsola korosti edustavansa ja puolustavansa kaikkia parlamentin hyväksymiä kantoja.

Naisten puolella

STT:n ja kolmen muun uutistoimiston haastattelussa Metsola vakuuttaa tukeneensa aina vahvasti naisten oikeuksia.

– Olen aina taistellut naisten puolesta ja tulen aina taistelemaan epäoikeudenmukaisuuksia vastaan kaikkialla, Metsola totesi.

Metsolan mukaan parlamentin kannoissa ei ole epäselvyyttä, mitä tulee seksuaali- ja lisääntymisoikeuksiin, vähemmistökysymyksiin tai esimerkiksi lähisuhdeväkivaltaan.

Parlamentti on puolustanut vahvasti niin vähemmistöjen oikeuksia kuin oikeutta aborttiin.

– Kannat ovat selkeitä ja ne ovat minun kantojani parlamentin puhemiehenä.

Metsola haluaa pitää Maltan aborttikeskustelun Maltalla

Metsola huomauttaa vieneensä eteenpäin parlamentin kantaa esimerkiksi Puolassa, jossa hän varapuhemiehenä esitteli EU-parlamentin päätöslauselman Puolan aborttitilanteesta.

Hän kertoo aikovansa toimia samoin jokaisen jäsenmaan kohdalla ja viedä parlamentin näkemyksiä eteenpäin.

Metsola kuitenkin vastaa hieman kierrellen kysymykseen siitä, miten hän aikoo viedä parlamentin aborttikantaa eteenpäin Maltalla.

– Ymmärrän, että kotimaani kanta on erilainen verrattuna muihin jäsenmaihin. Se on vanha kanta ja vuoropuhelua asiasta käydään. Mutta mielestäni tuo vuoropuhelu tulee käydä maan sisällä, Metsola sanoi.

Metsola haluaa ajaa oikeusvaltiomekanismia eteenpäin

Tällä vaalikaudella yksi merkittävistä EU-keskusteluista on ollut EU-rahojen käytön sitominen oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Oikeusvaltiomekanismilla pyritään näin puuttumaan aiempaa paremmin varojen väärinkäyttöön.

Oikeusvaltioperiaatteen noudattamisella tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että oikeuslaitoksen itsenäisyyden on oltava turvattu.

Mekanismia ei ole vielä sovellettu käytäntöön, vaikka se on ollut voimassa viime vuoden alusta alkaen.

Parlamentti on hoputtanut komissiota asiassa jopa oikeustoimilla. Metsola arvioi, että oikeusvaltiomekanismi tulee olemaan ensimmäisiä asioita, joita hän ottaa esiin keskustellessaan komission kanssa.

Hän muistuttaa, että budjettineuvottelujen yhteydessä parlamentti otti johtajuutta sen varmistamisessa, että oikeusvaltioehdollisuus todella sisältyy EU:n monivuotiseen budjettiin.

– Meidän pitää olla siitä ylpeitä ja olla kunnianhimoisia. Nyt on tartuttava toimeen. Se on meistä kiinni, että asiat etenevät, Metsola sanoi.

Ratkaisu odotettavissa

Yksi syy viivästykseen on ollut se, että Puola ja Unkari veivät mekanismin EU-tuomioistuimen arvioitavaksi. Tuomioistuimen odotetaan antavan päätöksensä lähiviikkoina.

Komissio on kokenut tärkeäksi odottaa tuomioistuimen ratkaisua, vaikka tuomioistuinkäsittely itsessään ei estä komissiota aloittamasta mekanismin käyttöä.

Joulukuussa tuomioistuimen julkisasiamies esitti, että tuomioistuin hylkäisi Puolan ja Unkarin valituksen, koska oikeusvaltiomekanismi on EU:n lainsäädännön mukainen.

Tuttu näky kokoomuksen tapahtumissa

Metsola on tuttu monelle suomalaispoliitikolle, sillä hänen puolisonsa on suomalainen Ukko Metsola, joka puolestaan on ollut aktiivinen kokoomuksen riveissä.

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) kertoo, että Metsolan pariskunta on nähty edustamassa kokoomuksen tapahtumissa niin Brysselissä kuin Suomessakin.

STT:n haastattelemat kokoomusmepit Virkkunen, Sirpa Pietikäinen ja Petri Sarvamaa kuvaavat Roberta Metsolaa aikaansaavaksi ja yhteistyökykyiseksi poliitikoksi.

– Hän menee eteenpäin koko ajan, ja hän pyrkii ratkomaan asioita pragmaattisesti, Sarvamaa sanoi STT:lle.

Virkkunen ja Pietikäinen pitävät hienona asiana sitä, että parlamentin johdossa on pitkästä aikaa nainen.

– On jo aika saada hyvä, pätevä, kokenut ja osaava nainen parlamentin johtoon. On siitä aikaa ollutkin, ja kovin vähän heitä on ollut, Pietikäinen sanoi.