Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Käräjäoikeus antaa tuomion Suomen suurimpiin kuuluvasta huumejutusta – huumeita tuotiin Hollannista kukkalähetysten seassa

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään tuomion Suomen suurimpiin kuuluvasta huumevyyhdistä.

Poliisin mukaan Suomeen salakuljetettiin huumeita Hollannista kukka- ja huonekasvilastien seassa yli 20 miljoonan euron arvosta. Syytettyjä jutussa on yhteensä lähes 30, osa Suomen ja osa muiden maiden kansalaisia. Jutun käsittely alkoi käräjäoikeudessa maaliskuun puolivälissä ja jatkui juhannukseen asti.

Syyttäjän mukaan kaksi hollantilaismiestä salakuljetti Hollannista Suomeen ja Suomessa levitti edelleen suuren määrän eri huumausaineita. Syyttäjän mukaan Suomeen tuotiin muun muassa 250 kiloa amfetamiinia, yli 250 kiloa marihuanaa, 15 kiloa kokaiinia ja 145 000 ekstaasitablettia.

Poliisi on epäillyt, että salakuljetusta peitelläkseen miehet perustivat yrityksen kukkien ja muiden kasvien maahantuontia ja myyntiä varten.

Yhdelle miehelle rikoshyötyä lähes 1,4 miljoonaa

Pääsyytettyihin kuuluu myös mies, joka syyttäjän mukaan vastaanotti sekä levitti ja myi edelleen suurimman osan Suomeen tuodusta marihuanasta. Syyttäjän mukaan mies tilasi yli 220 kiloa marihuanaa ja muita huumeita Hollannissa toimineelta huumeiden myyjältä.

Toinen syytetyistä hollantilaisista luovutti huumeet miehelle useilla eri kerroilla Sipoonlahdessa. Marihuanasta saatiin takavarikkoon noin 48,5 kiloa viime vuoden toukokuussa. Näin ollen levitykseen päätyi syyttäjän mukaan noin 173 kiloa marihuanaa.

Syyttäjän mukaan huumeet Hollannista tilannut mies sai huumekaupoista rikoshyötyä lähes 1,4 miljoonaa euroa. Tutkinnassa hänen vuokra-asunnostaan takavarikoitiin yli 410 000 euroa käteistä rahaa.

Tutkittava kokonaisuus oli hyvin laaja, ja sitä tutkittiin keskusrikospoliisin (KRP) lisäksi Helsingin, Pohjanmaan, Hämeen ja Kaakkois-Suomen poliisilaitoksissa. Poliisi on kertonut, että samassa vyyhdessä salakuljetettiin Suomeen myös pääosa niin kutsutun Katiska-jutun huumeista.

Katiskassa käräjäoikeus tuomitsi huhtikuussa yli 50 ihmistä erilaisiin rangaistuksiin. Pääsyytetyistä Janne Tranberg sai 12 vuoden ja 11 kuukauden tuomion ja Niko Ranta-aho 11 vuotta. Tranberg, Ranta-aho sekä suurin osa muista syytetyistä on valittanut käräjätuomiosta hovioikeuteen.

Tutkinta alkoi Encrochatista saaduista viesteistä

Kukkalähetyksiin liittyvän jutun tutkinta sai alkunsa viesteistä alamaailman suosimassa Encrochat-palvelussa.

Encrochat nousi 2010-luvun jälkipuoliskolla rikollisten suosioon sen mainostaman vahvan salauksen takia. Viranomaisten kiinnostuttua palvelusta salaus saatiin kuitenkin murrettua, ja viime kesänä Euroopan poliisivirasto Europol ja EU:n rikosoikeudellisen yhteistyön virasto Eurojust tiedottivat, että Encrochatista saadut tiedot olivat johtaneet suureen määrään kiinniottoja eri puolilla Eurooppaa.

Myös KRP sai viestejä käyttöönsä kansainvälisen tiedonvaihdon kautta.

–  Siitä se (tutkinta) alkoi. Lisäksi teimme tietysti paljon muuta tutkintaa ja keräsimme muuta todistusaineistoa. Mutta viesteillä oli suuri merkitys siinä, että näihin asioihin ylipäänsä päästiin käsiksi, KRP:n tutkinnanjohtaja Jari Räty kertoi keväällä STT:lle.

Viestittely palvelussa tapahtui nimimerkkien takaa. KRP:n mukaan osan käyttäjistä henkilöllisyys saatiin selville, mutta jotkut jäivät tuntemattomiksi.