Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Harva uskoo palvelujen paranevan hyvinvointialueiden myötä, aikuistenkin ulkonäköpaineet ovat yleistyneet, Yhdysvallat on valmis keskustelemaan Venäjän kanssa sotaharjoituksista

Ainoastaan joka kymmenes suomalainen uskoo sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen saatavuuden parantuvan kotikunnassaan uusien hyvinvointialueiden perustamisen myötä, selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) kyselytutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan eniten huolta aiheuttavat terveyspalvelut, joiden osalta noin 40 prosenttia vastaajista arvioi sekä laadun että saatavuuden heikkenevän. Kolmannes vastaajista uskoo, ettei muutoksia tapahdu, ja joka kuudes ei osannut arvioida asiaa.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS. Haastatteluja tutkimukseen tehtiin reilu tuhat. Tutkimuksen virhemarginaali on koko aineiston tasolla vajaat kolme prosenttiyksikköä.

Dna-kartoitusten tekeminen on yleistynyt vauhdilla viime vuosina

Yritysten kuluttajille markkinoimien dna-kartoitusten tekeminen on yleistynyt Suomessa merkittävästi viime vuosina. Kartoituksen on tehnyt tähän mennessä vähintään 40 000 suomalaista, kertoo geneettisen sukututkimuksen asiantuntija Marja Pirttivaara.

Palveluiden käyttäjät pyrkivät esimerkiksi löytämään elossa olevia sukulaisia tai vahvistamaan jo olemassa olevaa sukututkimusta.

Naiset ja miehet tekevät dna-kartoituksia suurin piirtein yhtä paljon. Perinteistä sukututkimusta ovat tehneet eniten keski-ikäiset ja sitä vanhemmat ihmiset, mutta geneettinen sukututkimus on tuonut sukututkimuksen pariin myös nuorempia sukupolvia.

Aikuistenkin ulkonäköpaineet ovat yleistyneet

Ulkonäköpaineet ovat yleisiä nuorten lisäksi aikuisten keskuudessa, ja paineet ovat viime vuosina lisääntyneet, Itä-Suomen yliopistosta kerrotaan.

Yleistymisen taustalla on todennäköisesti kulttuurin visualisoituminen. Tarjolla on yhä enemmän tapoja ulkonäön muokkaamiseen, ja esimerkiksi tosi-tv normalisoi tällaista. Tietynlaista ulkonäköä pidetään helposti menestyksen ja statuksen symbolina sekä esteettisenä pääomana, josta on mahdollista hyötyä.

Ulkonäköpaineiden on perinteisesti ajateltu koskevan erityisesti naisia, mutta tutkimusten mukaan ne ovat yleistymässä myös miesten keskuudessa.

Päijät-Hämeen Sysmään vaaratiedote saastuneen juomaveden takia, talousvesi keitettävä

Päijät-Hämeen Sysmässä on voimassa vaaratiedote saastuneen juomaveden vuoksi. Vaaratiedotteen antaneen Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen mukaan Sysmän kunnan vesijohtoveteen on päässyt jätevettä, minkä vuoksi juomavettä ja ruoanlaitossa käytettävää vettä on keitettävä vähintään viiden minuutin ajan.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän verkkosivun mukaan talousveden keittokehotus on annettu Sysmässä jo loppiaisena vesi- ja viemäriverkostossa havaitun putkirikon takia. Tiedotteessa kerrotaan, että talousvesinäytteissä on todettu merkkejä ulosteperäisestä saastumisesta.

Yhtymän mukaan vesiverkoston klooraus aloitetaan sunnuntaina kello 14. Kloorauksen aikana vettä ei voi käyttää.

Taideyliopiston Sibelius-Akatemia sai miljoonalahjoituksen

Taideyliopiston Sibelius-Akatemia on saanut miljoonan dollarin lahjoituksen yksityiseltä yhdysvaltalaiselta lahjoittajalta, yliopisto kertoo tiedotteessaan. Global Music -koulutusohjelmalle suunnatun lahjoituksen teki suomensukuinen Elsa Brule.

Koulutusohjelman tarkoituksena on rakentaa kulttuurienvälistä vuoropuhelua ja yhteistyötä Suomessa ja maailmalla. Lahjoituksen kerrotaan mahdollistavan saamelaisten ja intiaaniyhteisöjen välisen yhteistyön kehittämisen. Lisäksi maahanmuuttajien ja syrjäytymisvaarassa olevien yhteisöjen kanssa tehtävät yhteistyöhankkeet laajenevat Suomessa.

Yhdysvallat on valmis keskustelemaan Venäjän kanssa muun muassa ohjuksista ja sotaharjoituksista

Yhdysvallat on valmis keskustelemaan Venäjän kanssa maiden ohjusjärjestelmistä ja sotaharjoituksista, kertoi nimettömänä esiintyvä Valkoisen talon edustaja toimittajille eilisessä puhelintilaisuudessa. Lähteen mukaan Yhdysvallat uskoo mailla olevan mahdollisuuksia saavuttaa yhteisymmärrys monissa asioissa, jos tehdyt lupaukset ovat vastavuoroisia.

Yhdysvaltojen ja Venäjän diplomaatit tapaavat Sveitsissä. Tapaamisen oli alun perin määrä alkaa maanantaina, mutta Valkoisen talon edustajan mukaan maiden varaulkoministerit keskustelevat jo tänään illallisella.

Maiden välit ovat kiristyneet entisestään Ukrainan tilanteen vuoksi. (Lähde: AFP)

Useita kuollut kallion romahdettua turisteja kuljettaneiden veneiden päälle Brasiliassa

Ainakin seitsemän ihmistä kuoli Brasiliassa kallion romahdettua kolmen turisteja kuljettaneen veneen päälle. Paikallisten pelastusviranomaisten mukaan 32 ihmistä on loukkaantunut, joista yhdeksän on sairaalahoidossa. Kateissa arvioidaan olevan kolme ihmistä.

Onnettomuus tapahtui lauantaina puoliltapäivin paikallista aikaa Minas Geraisin osavaltiossa Furnasin padon muodostamalla tekojärvellä, joka on alueella suosittu turistikohde.

Kadonneiden etsinnät keskeytettiin yön ajaksi turvallisuussyistä.

Minas Geraisin osavaltion kuvernööri Romeu Zema arvioi Twitterissä, että romahduksen aiheuttivat viime päivien rankkasateet. (Lähde: AFP)

Sunnuntaille luvataan pakkaskeliä suureen osaan maata

Sunnuntaille luvataan kylmää säätä suureen osaan maata. Vain etelässä pakkaslukemat jäävät 3–10 pakkasasteen välille, muutoin pakkanen paukkuu tätä kireämpänä.

Satakunnassa ja Pirkanmaalla pakkasta on noin kymmenen asteen verran, muualla Suomessa pakkasta on 15–30 astetta. Lappiin luvataan kireimmillään 30:tä pakkasastetta, joskin aivan päälaella on lauhempaa.

Etelä-Suomessa sataa sunnuntaina hieman lunta ja sää on pilvinen. Lounaassa voi tulla jäätävää tihkua. Maan keski- ja pohjoisosassa pilvipeite paikoin rakoilee, ja varsinkin Lapissa on osaksi selkeää.

Selkämeren pohjoisosaan on annettu iltapäiväkahdesta eteenpäin jäätämisvaroitus.

Coloradon Mikko Rantaselle jopa neljä syöttöpistettä, Carolinan Teräväinen osui Ahon syötöstä

Jääkiekon NHL:ssä Colorado Avalanchen Mikko Rantanen merkittiin syöttäjäksi jopa neljään maaliin, kun hänen joukkueensa otti 5–4-voiton Toronto Maple Leafsista.

Carolina Hurricanesin Teuvo Teräväinen iski joukkueensa avausosuman jatkoajalle menneessä kotiottelussa, joka päättyi lopulta Florida Panthersin 3–4-voittoon. Carolinan Sebastian Aho sai ottelussa kaksi syöttöpistettä ja Floridan Aleksander Barkov yhden.

Boston Bruinsin Erik Haula syötti joukkueensa toisen osuman, kun Tampa Bay Lightningin kaatui 5–2-lukemin.

Columbus Blue Jackets voitti New Jersey Devilsin maalein 4–3. Columbuksen Patrick Laine syötti ottelun avausosuman.

Dallasin Hintz viimeisteli voittomaalin Heiskasen syötöstä, Pittsburgh kaatui Kapasen maalista huolimatta

Jääkiekon NHL:ssä suomalaisille kirjattiin kaksi maalia ja syöttöpiste Dallas Starsin voittaessa Pittsburgh Penguinsin maalein 3–2.

Jo pelin kuudennella peliminuutilla Kasperi Kapanen siirsi Pittsburghin kahden maalin johtoon, kun hänen rento rannelaukauksensa upposi ylänurkkaan.

Dallas meni ohi vasta kolmannen erän lopulla, kun Roope Hintz pääsi maalinedustalla iskemään voitto-osuman Miro Heiskasen syötöstä.

Dallasin Jani Hakanpää istui toisen erän alussa jäähypenkillä estämisestä. Dallasin Joel Kiviranta pelasi ottelussa hieman alle yhdeksän minuuttia.