USA sanoo olevansa sitoutunut Ukrainan suvereniteettiin ja alueelliseen koskemattomuuteen – ulkoministeri Haaviston mukaan tärkeä tuen ilmaisu Ukrainalle

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi ukrainalaiskollegalleen Volodymyr Zelenskyille sunnuntaisessa puhelinkeskustelussa, että Yhdysvallat liittolaisineen tulee vastaamaan päättäväisesti, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan.

– Presidentti Biden teki selväksi, että Yhdysvallat, sen liittolaiset ja kumppanit vastaavat päättäväisesti, jos Venäjä hyökkää uudelleen Ukrainaan, lehdistösihteeri Jen Psaki sanoi Valkoisen talon lausunnossa .

Psakin mukaan Biden vakuutti jälleen, että Yhdysvallat on sitoutunut Ukrainan suvereniteettiin ja alueelliseen koskemattomuuteen.

Psaki sanoi, että Biden ilmaisi tukensa diplomaattisille ponnisteluille kriisin ratkaisemiseksi.

Viime aikoina Venäjän ja Yhdysvaltojen välit ovat olleet jännittyneet Ukrainan tilanteen vuoksi. Venäjä on keskittänyt Ukrainan rajan läheisyyteen noin satatuhatta sotilasta, mikä on nostanut esiin pelkoja Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Venäjä on kiistänyt hyökkäysaikeet.

Haavisto: Tuemme Ukrainaa siinä, että sen itsenäisyyteen ei kosketa

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi maanantaina, että Bidenin puhelu Ukrainan presidentille oli tärkeä tuen ilmaisu Ukrainan itsenäisyydelle ja alueelliselle koskemattomuudelle.

– Tämä on ollut myöskin se ilmaisu, jota Eurooppa ja EU – Suomi mukaan lukien – on siinä käyttänyt. Tuemme Ukrainaa tietysti siinä, että sen itsenäisyyteen ei kosketa, Haavisto sanoi Ylen Ykkösaamussa maanantaina.

Haavisto kertoi, että mahdollisen hyökkäyksen toteutuessa ensimmäisenä käyttöön tulisivat pakotteet.

Haaviston mukaan Venäjän vaatimus siitä, ettei Nato saa laajentua itään, puuttuu vahvasti valtioiden suvereniteettiin. Hän huomautti Ykkösaamussa, että vaatimuksella Venäjä puuttuu Nato-jäsenyyttä vaihtoehtona pitävien maiden itsemääräämisoikeuteen, ja myös Suomi kuuluu tähän joukkoon.

Bidenilla sama viesti myös Putinille

Biden keskusteli aiemmin viime viikolla puhelimessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Myös tuolloin Biden sanoi Yhdysvaltain vastaavan liittolaisineen päättäväisesti, jos Venäjä hyökkää jälleen Ukrainaan.

Putin sen sijaan varoitti puhelussa, että mittavien Venäjän-vastaisten pakotteiden asettaminen Ukrainan tilanteen vuoksi olisi suuri virhe.

Molemmat presidentit ilmaisivat tukensa diplomaattisille keinoille.

Yhdysvallat ja Venäjä järjestävät neuvottelun Sveitsin Genevessä 9. ja 10. tammikuuta. Neuvottelut ovat osa strategista turvallisuuskeskustelua, joka alkoi Bidenin ja Putinin välillä kesäkuussa Genevessä.

EU:n Borrell vierailulle Ukrainaan, käy myös rintamalla

EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell aloittaa tiistaina vierailunsa Ukrainassa. Borrellin on tarkoitus käydä myös rintamalla maan itäosassa, missä Ukrainan joukot ovat vuosia ottaneet yhteen Venäjän tukemien separatistien kanssa.

Borrell viipyy maassa torstaihin saakka.

Borrell on korostanut, että kaikista Euroopan turvallisuutta koskevista päätöksistä tulee keskustella yhteistyössä EU:n kanssa. EU on pelännyt, että se jää pelkäksi sivustakatsojaksi, kun Yhdysvallat ja Venäjä keskustelevat Euroopan turvallisuudesta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka