Biden ja Putin pitivät puhelinkokouksen – puhelu kesti Valkoisen talon mukaan 50 minuuttia

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Venäjän presidentti Vladimir Putin pitivät myöhään torstai-iltana Suomen aikaa puhelinkokouksen. Valkoinen talo kertoi, että puhelu kesti 50 minuuttia. Puhelun sisällöstä ei ole toistaiseksi kerrottu.

Puhelu alkoi Valkoisen talon mukaan Suomen aikaa kello 22.35. Presidentti Biden puhui puhelun kotoaan Wilmingtonista Delawaren osavaltiosta, missä hänen on tarkoitus viettää uusivuosi. Putinin olinpaikasta puhelun aikana ei ole tietoa.

Valkoinen talo julkaisi puhelusta yhden kuvan, jossa Bidenilla oli puhelimen luuri kädessään.

Yhdysvaltain hallinto kertoi aiemmin, että aloite puhelinkokoukseen tuli Putinilta. Putinin tiedottaja Dmitri Peskov vahvisti torstaina venäläiselle uutistoimisto Tassille , että aloite tuli Putinilta.

Valkoisen talon aiemman ilmoituksen mukaan puhelinkokouksessa on tarkoitus keskustella useista asioista, muun muassa diplomaattisista suhteista.

Kyseessä on jo toinen presidenttien välinen puhelu kuukauden sisällä.

Viime aikoina Venäjän ja Yhdysvaltojen välit ovat olleet jännittyneet Ukrainan tilanteen vuoksi. Venäjä on keskittänyt Ukrainan rajan läheisyyteen kymmeniätuhansia sotilasta, mikä on nostanut esiin pelkoja Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Venäjä on kiistänyt hyökkäysaikeet.

Putin sanoi torstaina olevansa vakuuttunut, että tehokas vuoropuhelu Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä on mahdollista.

– Olen vakuuttunut siitä, että voimme siirtyä eteenpäin ja luoda tehokkaan Venäjän ja Amerikan välisen vuoropuhelun, joka perustuu molemminpuoliseen kunnioitukseen ja kummankin maan kansallisten etujen huomioimiseen, Putin sanoi maailman johtajille suunnatussa loma-ajan viestissään.

Putinin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi toimittajille torstaina, että Venäjä haluaa keskusteluissa ratkaista erimielisyytensä Yhdysvaltojen kanssa. Hän kertoi myös, ettei puhelinkeskustelussa tule olemaan julkista osuutta. Hän lisäsi, ettei puhelinkokouksen myöhäinen ajankohta (kello 23.30) ole ongelma Putinille.

– Hänelle se ei ole ongelma, sillä hän jatkaa aktiivista työskentelyä usein näin myöhään illalla, Peskov sanoi Tassin mukaan.

Yhdysvaltain hallinnon virkamies kertoi puolestaan toimittajille Bidenin sanovan, että Yhdysvallat on valmis diplomatiaan ja eteenpäin vievään diplomaattiseen tiehen.

– Mutta olemme myös valmiita vastaamaan, jos Venäjä etenee uudella hyökkäyksellä Ukrainaan, ja olemme edelleen erittäin huolissamme Venäjän joukoista lähellä Ukrainan rajaa, Biden aikoo sanoa virkamiehen mukaan.

Maiden edustajat tapaamassa tammikuussa

Aiemmin tällä viikolla kerrottiin, että Yhdysvallat ja Venäjä järjestävät neuvottelun Sveitsin Genevessä 10. tammikuuta. Kokouksen pääaihe on kuitenkin ydinasesopimukset. Neuvottelut ovat osa strategista turvallisuuskeskustelua, joka alkoi Bidenin ja Putinin välillä kesäkuussa Genevessä.

Lisäksi Venäjä ja Nato tapaavat 12. tammikuuta, ja päivää myöhemmin Venäjän ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin edustajien on määrä tavata.

Venäjä valtasi vuonna 2014 Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan ja samana vuonna syttyi Itä-Ukrainassa sota, jossa osapuolina ovat Ukraina ja Venäjän tukemat kapinallisjoukot.

Venäjä on vaatinut Yhdysvalloilta turvatakuita ja edellyttänyt, ettei sotilasliitto Nato laajene enää itään, esimerkiksi Ukrainaan ja Georgiaan. Yhdysvallat ja Nato eivät ole Venäjän vaatimuksiin suostuneet.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka