Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jo viidennes tehdyistä koronatesteistä positiivisia myös Varsinais-Suomessa

Tehdyistä koronavirustesteistä positiivisten testitulosten osuus on joulun aikaan noussut osassa sairaanhoitopiirejä. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä positiivisten näytteiden osuus oli joulupäivänä ennätyksellisen korkea, 20 prosenttia, kertoo johtajaylilääkäri Mikko Pietilä STT:lle puhelimitse.

– Juhlapyhinä on varmasti hakeuduttu vähän korkeammalla kynnyksellä testeihin, joka heijastuu siinä, että testimäärät ovat olleet pienempiä kuin meillä on normaaliarkipäivinä viime aikoina ollut, Pietilä sanoo.

Pietilä uskoo, että positiivisten tulosten osuus pienenee maanantaina, koska testeihin todennäköisesti hakeudutaan matalammalla kynnyksellä.

Lapin sairaanhoitopiirissä positiivisten näytteiden osuus tehdyistä koronatesteistä näyttää alustavan tiedon perusteella nousseen hieman, kolmesta prosentista noin neljään prosenttiin, kertoo infektioylilääkäri Markku Broas puhelimitse STT:lle.

Helsingin Sanomat kertoi lauantaina, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) positiivisten testitulosten osuus on noussut nopeasti. Huslabissa jouluaattona tehdyistä yli 8 000 koronavirustestistä positiivisia oli 21 prosenttia.

– Korkea prosenttiosuus kertoo, että koronavirusta on väestössä paljon, sanoo Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet puhelimitse STT:lle.

Sen sijaan uusien rajoitustoimien mahdollisia vaikutuksia tartuntalukuihin tai positiivisten testitulosten osuuksiin ei vielä tiedetä.

– Rajoitustoimien vaikutukset nähdään viiveellä, käytännössä puhutaan ensi viikosta, Rämet sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi perjantaina, että uusia koronatartuntoja oli todettu yli 3 200. Kahden edellisen seurantaviikon aikana ilmaantuvuus oli noin 440 tapausta sataa tuhatta asukasta kohti.

Omikronista valtavirus Varsinais-Suomessa

Omikron on noussut Varsinais-Suomessa valtavirukseksi. Johtajaylilääkäri Pietilän mukaan perjantaisista positiivista näytteistä 63 prosenttia oli omikronia.

– Odotin että tämä tapahtuisi ehkä uuteenvuoteen mennessä, mutta en ihan näin nopeasti. Tämä kertoo siitä, että omikron tarttuu kyllä hyvin herkästi.

Tartuntamäärien kehityksestä saadaan Pietilän mukaan parempi käsitys joulun jälkeisinä välipäivinä. Absoluuttiset tartuntamäärät eivät kerro koko totuutta, koska testimäärät ovat olleet pieniä.

– Pienellä jännityksellä odotan, mitä ensi viikko tuo tullessaan.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä koronapotilaiden määrä sairaalahoidossa on noussut muutamalla pyhien aikana. Teho-osastolla tilanne on ennallaan.

– Onneksi on ollut rauhallinen joulu tähän saakka ja todennäköisesti päästään ainakin melko kuivin jaloin huomiseen saakka, Pietilä sanoo.

Tapaninpäivä on tavallisesti päivystyksissä hyvin vilkas.

Virusopin professori Ilkka Julkunen Turun yliopistosta arvioi, että koska pyhien aikana julkisia tilaisuuksia on ollut vähemmän, myös tartuntojen leviämismahdollisuudet väestötasolla ovat olleet vähäisempiä.

Paikoin väkeä on kuitenkin ollut paljon koolla.

– Lapissa tartuntojen leviämismahdollisuuksia on, jos siellä on ollut tungosta esimerkiksi lentokentällä ja kulkuvälineissä, Julkunen sanoo STT:lle puhelimitse.

Tartunnoissa on tällä hetkellä jonkin verran alueellisia eroja, mutta johtajaylilääkäri Pietilä pitää hyvin todennäköisenä, että tilanne on aika lailla samankaltainen suurimmassa osassa maata melko pian.

– Koska kysymys on hyvin, hyvin herkästi tarttuvasta variantista ja tässä on vielä tätä sukulaismatkailua ja joulumatkailua.

"Tartuntamäärien kehitystä mahdoton ennustaa"

Tulevia tartuntamääriä on professori Julkusen mukaan mahdoton ennustaa. Myönteinen kehitys edellyttää, että rajoitustoimet ovat kunnolla voimassa ja ihmiset alkavat noudattamaan paremmin henkilökohtaisia tartunnanvälttämistoimia. Julkunen painottaa myös rokotusten ottamisen tärkeyttä.

Rokotetutkimuskeskuksen Rämet uskoo, että rajoitustoimet ja joululomat hillitsevät koronatartuntojen lisääntymistä.

– Isossa kuvassa näkisin, että kasvuun saadaan suvantovaihe. Saadaan siten ostettua aikaa joitakin viikkoja, että pystytään saamaan rokotesuoja väestöön niin hyväksi kuin se on saavutettavissa.