Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paavi toivoi urbi et orbi -joulutervehdyksessä kansainvälistä dialogia pitkään jatkuneiden kriisien lopettamiseksi maailmalla

Paavi Franciscus toivoi tänä vuonna joulupuheessaan kansainvälistä dialogia, jotta pitkään ja usein hiljaisuudessa jatkuneet kriisit saataisiin ratkaistua. Jemenin, Irakin ja Syyrian tilanne oli paavin mukaan "ohitettu hiljaisuudessa".

– Kansainvälisellä tasolla on riski, että dialogia vältetään, mutta vain ne polut voivat johtaa konfliktien ratkaisuun ja kestäviin hyötyihin kaikille, paavi sanoi puheessaan.

Paavi mainitsi puheessaan myös useita muita käynnissä olevia kriisejä, joiden ratkaisemiseksi hän toivoi dialogia osapuolten välillä. Paavi kehotti esimerkiksi välttämään Ukrainassa kytevän konfliktin kärjistymistä.

Lisäksi paavi otti kantaa sotavankien ja poliittisten vankien puolesta, joiden hän toivoi voivan palata koteihinsa.

Paavi toivoi myös enemmän ihmisten välistä arkista dialogia, joka oli koronapandemian vuoksi jäänyt taka-alalle.

– Pandemian aikana kykenevyytemme sosiaalisiin suhteisiin on koetuksella. Meillä on kasvava taipumus vetäytyä, paavi sanoi.

Tämänvuotinen joulupuhe oli nykyiselle paaville jo yhdeksäs. Tänä vuonna paavi palasi pitämään puheen Pietarinaukiolle katsovalta parvekkeelta. Viime vuonna hän piti joulupuheensa sisätiloissa koronapandemian vuoksi.

Perinteinen urbi et orbi (kaupungille ja maailmalle) -puhe pidetään kahdesti vuodessa, pääsiäisenä ja jouluna.