Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joulun menoliikenne käynnistymässä – "Jos lähtee etelästä tänään ajamaan pohjoiseen, lumisateet tulevat jossain vaiheessa vastaan"

Joulun menoliikenne on hiljalleen käynnistymässä ja liikennemäärät ovat kasvussa, Fintrafficin tieliikennekeskuksesta kerrotaan. Varsinaisia ruuhkia ei ole kuitenkaan vielä puolenpäivän aikaan pääteille muodostunut.

Fintraffic arvioi, että joulun menoliikenne on vilkkaimmillaan tänään aatonaattona kello 12–18. Pohjoisessa liikenteen huipputunnit voivat jatkua vielä pidempään. Ruuhkia voi syntyä erityisesti valtateille 4, 5 ja 9.

Koko maassa on voimassa varoitus huonosta ajokelistä. Pohjoisesta saapui keskiviikkoiltana Lappiin lumisadealue, joka kulkee koko maan läpi ja etenee eteläisimpään Suomeen torstain aikana. Puoliltapäivin lumisateet liikkuvat Pohjois-Pohjanmaalta, Kainuusta ja maan keskiosista kohti etelää.

– Jos etelästä lähtee tänään ajamaan pohjoiseen, lumisadealue tulee jossain vaiheessa vastaan, päivystävä meteorologi Eveliina Tuovinen Ilmatieteen laitokselta toteaa.

Hän muistuttaa, että tienpinnat voivat olla etelässä erittäin liukkaita lauhtuneen sään ja sateiden vaikutuksesta.

– Tienpinnnat ovat edelleen kylmiä, jolloin satava lumi helposti kiillottuu kiinni pintaan tehden siitä liukkaan.

Pakkanen kiristyy jouluaattona

Lumisateiden ennustetaan heikkenevän huomiseen mennessä. Sakeaa lumisadetta voi jouluaattona esiintyä lähinnä Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla.

– Kokkolan ja Vaasan välisellä alueella ajokeli voi olla edelleen sateiden takia huono sekä jouluaattona että joulupäivänä, Tuovinen sanoo.

Kuluvan viikon napakka pakkanen lauhtuu torstaina tilapäisesti, mutta joulua vietetään melko kylmässä talvisäässä. Maan etelä- ja keskiosissa on tänään 0–6 astetta pakkasta. Pohjoisessa pakkasta on 10–17 astetta.

Sää kylmenee huomisesta alkaen, jolloin koko maassa on 8–18 pakkasastetta.

Liki kaikilla merialueilla tuulee torstaina kovaa. Lisäksi osassa Pohjanlahtea on voimassa jäätämisvaroitus.

Pyhien paluuliikennettä sen sijaan ajellaan alustavien tietojen mukaan normaalissa talvisäässä. Joulupäivälle tai tapaninpäivälle ei ole annettu tiekelivaroituksia.

Osassa merialueita on voimassa jäätämisvaroitus jouluaattona ja tapaninpäivänä.