Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksaan uusia tiukkoja koronarajoituksia, jalkapallo-ottelut pelataan ilman yleisöä – myös Ruotsi tiukentaa koronarajoituksia

Saksa tiukentaa koronarajoituksia. Viikon kuluttua voimaan astuu määräys, jonka mukaan kaikki suuret tapahtumat on järjestettävä ilman yleisöä. Liittokansleri Olaf Scholzin mukaan määräys koskee erityisesti jalkapallo-otteluita.

Scholzin mukaan Saksaa uhkaa uuden omikronvariantin myötä koronan viides aalto.

– Me kaikki olemme väsyneitä pandemiaan, mutta se ei auta, vaan jälleen kerran meidän on pysyttävä yhtenäisinä, Scholz sanoi keskusteltuaan osavaltioiden johtajien kanssa.

Yksityisiin uudenvuodenjuhliin saa ottaa osaa enintään kymmenen täyden rokotussuojan omaavaa tai koronan sairastanutta henkilöä. Ilotulitteiden myynti kiellettiin Saksassa jo aikaisemmin. Myös yökerhot suljetaan.

– Nyt ei ole oikea aika juhlille tai mukaville illoille suuren ihmisjoukon kesken, Scholz evästi.

Rokottamattomat ihmiset eivät enää saa tavata kuin korkeintaan kaksi toiseen kotitalouteen kuuluvaa.

Saksan jalkapallon pääsarjan, Bundesligan, paluuta peleihin ilman katsojia osattiin jo odottaa sen jälkeen kun Baijerin osavaltio kielsi katsojilta pääsyn peleihin aikaisemmin tässä kuussa.

Liigassa on parhaillaan alkamassa joulutauko, joka kestää tammikuun 7. päivään saakka.

"Yökerhoissa ei juhlita uudenvuodenaattona"

Ruotsissa otetaan torstaista lähtien käyttöön koko joukko uusia koronarajoituksia. Kaikkien, joille se on mahdollista, tulee siirtyä etätöihin, ravintolarajoituksia tiukennetaan ja kaikki suuret urheilu- ja kulttuuritapahtumat perutaan ainakin tammikuun puoliväliin saakka.

– Koronaviruksen aiheuttama tauti leviää nyt nopeasti, ja se näkyy sairaanhoidon kasvavana kuormituksena. Uuden omikron-variantin leviäminen on huolestuttavaa, perusteli pääministeri Magdalena Andersson tiistaina.

– Haluan nyt vedota Ruotsin kansaan: meidän on yhdessä otettava vastuu tästä nyt vallitsevasta uudesta todellisuudesta, pääministeri jatkoi.

Ravintoloissa saa ylihuomisesta lähtien tarjoilla vain pöydissä istuville asiakkaille ja seurueiden välillä on oltava vähintään metrin turvaväli. Kokoontumisissa, joissa yleisöä on 20–500 henkeä, tulee olla vain istumapaikkoja. Yli 500 hengen tilaisuuksiin vaaditaan koronapassi.

– Valitettavasti tämä tarkoittaa sitä, ettei yökerhoissa tulla juhlimaan uudenvuodenaattona, pääministeri painotti.

Myös kauppoihin ja ostoskeskuksiin tulee rajoituksia. Andersson sanoi niiden tavoitteena olevan, etteivät välipäivien alennusmyynnit johtaisi virustartuntojen kovaan kasvuun.

Kaikki suuret urheilu- ja kulttuuritapahtumat perutaan ainakin tammikuun puoliväliin saakka ja valtaosalle juna- ja bussireittejä tulee käyttöön pakollinen paikanvaraus.

Tanskassa uusi ennätys tartuntojen määrässä

Tanskassa puolestaan on rekisteröity yli 13 500 koronavirustartuntaa vuorokauden aikana, mikä on suurin määrä koko pandemian aikana, kertoi maan terveysministeri tiistaina.

Terveysministeri Magnus Heunicken mukaan omikronista on nyt tullut Tanskan levinnein virusvariantti ja sen leviäminen jatkuu edelleen nopeana.

Tanska ehti jo poistaa kaikki koronarajoitukset syyskuun alkupuolella, mutta joutui jo marraskuussa ottamaan käyttöön koronapassin ja tiukentamaan edelleen rajoituksia viime viikolla. Tuolloin suljettiin muun muassa elokuvateatterit, teatterit, ja konserttisalit sekä rajoitettiin ravintoloiden aukioloaikaa.

–––––––––––––

Korjattu uutista kello 17.43: Rajoitukset alkavat Ruotsissa ylihuomenna (torstaina), eivät huomenna, kuten aiemmin kerroimme.